Blauwe iMessage bubbels

iMessage in iOS 15: 6 handige verbeteringen op een rij

In iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey heeft Apple enkele verbeteringen voor iMessage en de Berichten-app gepland. Hierdoor is vooral het bekijken van gedeelde content een stuk makkelijker.

iMessage in iOS 15

Hoewel WhatsApp nog altijd de populairste chatapp van Nederland is, gebruiken veel Apple-liefhebbers ook onderling iMessage. De afgelopen jaren voegt Apple stapsgewijs nieuwe functies toe en dit jaar zet Apple opnieuw een paar kleine stappen om iMessage en de Berichten-app beter te maken. In iOS 15 krijgt iMessage een aantal handige nieuwe functies, al zijn het geen enorm grote verbeteringen zoals het verwijderen van berichten voor iedereen of het versturen van automatisch verdwijnende berichten.


#1 Gedeeld met jou
Een belangrijk onderdeel van iMessage in iOS 15 is de komst van Gedeeld met jou. Alles wat in gesprekken uitgewisseld wordt, denk aan foto’s, video’s, linkjes, muziek en meer, zie je ook terug in de bijbehorende app. Stuurt iemand jou een link in iMessage? Dan verschijnt hij ook op de startpagina in Safari. Deelt iemand foto’s van zijn vakantie? Dan zie je die ook terug in het Voor jou-tabblad in de Foto’s-app. iMessage werkt daardoor veel meer samen met andere standaardapps op de iPhone, iPad en Mac.

#2 Content vastpinnen
Je kent misschien al de functie om iMessage-chats vast te zetten, zodat deze altijd bovenaan je chatoverzicht staat. In iOS 15 kan je ook content binnen gesprekken vastzetten. Denk aan foto’s, links of bestanden. Het is daarmee vergelijkbaar als het markeren van berichten met een ster in WhatsApp. Het enige verschil is dat het in iMessage alleen werkt met gedeelde content en niet met gewone tekstberichtjes. In het detailscherm van een gesprek vind je alle vastgezette content bij elkaar.

Content vastpinnen in iMessage in iOS 15.

#3 Chatten over gedeelde content
Je kan nu ook vanuit andere apps chatten via iMessages dankzij Gedeeld met jou. Als je bijvoorbeeld foto’s bekijkt in de Foto’s-app die via iMessage met jou gedeeld zijn, zie je aan een de profielfoto door wie de foto’s gedeeld zijn. Tik je hierop, dan kun je meteen vanuit de app waar je de content bekijkt chatten in iMessage. Je kunt dan bijvoorbeeld reageren op foto’s in de Foto’s-app of antwoorden op gedeelde link in Safari, zonder dat je hiervoor naar het gesprek in de Berichten-app hoeft te gaan.

#4 Fotocollectie bekijken
Als iemand jou in één keer een reeks van foto’s doorstuurt via iMessage, worden deze niet meer allemaal per stuk weergegeven. In plaats daarvan verschijnen ze in een stapel als een soort waaier in het gesprek. Je kunt dan naar links en rechts vegen om de verschillende foto’s te bekijken, maar je kan ook erop tikken om naar een apart scherm met alle foto’s te gaan. Dat ziet er een stuk overzichtelijker uit dan dat alle foto’s per stuk in volledig formaat in het gesprek weergegeven worden.

iMessage in iOS 15: Fotocollectie bekijken.

#5 Foto’s opslaan
Naast elke foto die in iMessage gedeeld wordt, zie je nu ook een downloadknop. Je kunt hiermee de foto direct vanuit het gesprek opslaan, zonder dat je door een heel menu moet gaan om de juiste optie te selecteren. Je tikt nu meteen op de downloadknop en bevestigt vervolgens dat je de foto wil toevoegen aan je iCloud-fotobibliotheek. De foto is dan meteen beschikbaar op al je andere apparaten.

#6 Focus en automatisch antwoord
Als je een Focus ingesteld hebt, een nieuwe functie voor niet storen in iOS 15, kun je ervoor kiezen dat jouw focusstatus wordt doorgegeven als iemand jou in iMessage een bericht stuurt. Je kan zelfs een automatisch antwoord instellen. Als het bericht toch belangrijk is, kan diegene dat aangeven. Het iMessage-bericht wordt dan alsnog verstuurd.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. We verwachten de officiële iOS 15 release in de loop van september/oktober 2021. Ontdek wat er nog meer is aangekondigd tijdens de keynote in onze WWDC 2021 samenvatting! Of lees onze zeer uitgebreide iOS 15 preview.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juni 2021, 10:43
Categorieën iOS, Mac & macOS
Onderwerpen imessage, ios 15, iPadOS 15, macOS Monterey
Software iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 Monterey

iOS 15

iOS 15 wordt de grote iPhone software-update van het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Lees hier alles wat we weten over iOS 15.

iOS 15
2 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.