Blauwe iMessage bubbels

iMessage in iOS 15: 7 handige verbeteringen op een rij

In iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey heeft Apple enkele verbeteringen voor iMessage en de Berichten-app gepland. Hierdoor is vooral het bekijken van gedeelde content een stuk makkelijker.

iMessage in iOS 15

Hoewel WhatsApp nog altijd de populairste chatapp van Nederland is, gebruiken veel Apple-liefhebbers ook onderling iMessage. De afgelopen jaren voegt Apple stapsgewijs nieuwe functies toe en met iOS 15 heeft Apple opnieuw een paar kleine stappen gezet om iMessage en de Berichten-app beter te maken. In iOS 15 heeft iMessage een aantal handige nieuwe functies gekregen, al zijn het geen enorm grote verbeteringen zoals het verwijderen van berichten voor iedereen of het versturen van automatisch verdwijnende berichten.


#1 Gedeeld met jou
Een belangrijk onderdeel van iMessage in iOS 15 is de komst van Gedeeld met jou. Alles wat in gesprekken uitgewisseld wordt, denk aan foto’s, video’s, linkjes, muziek en meer, zie je ook terug in de bijbehorende app. Stuurt iemand jou een link in iMessage? Dan verschijnt hij ook op de startpagina in Safari. Deelt iemand foto’s van zijn vakantie? Dan zie je die ook terug in het Voor jou-tabblad in de Foto’s-app. iMessage werkt daardoor veel meer samen met andere standaardapps op de iPhone, iPad en Mac.

Bekijk ook

Snel iets terugvinden met 'Gedeeld met jou' in iMessage: meer mogelijkheden dankzij iOS 16

'Gedeeld met jou' is een nieuwe functie in iMessage, waarmee je snel kunt zien welke content met jou is gedeeld. Het werkt met zes Apple-diensten, waaronder muziek, foto's en tv-series.

#2 Content vastpinnen
Je kent misschien al de functie om iMessage-chats vast te zetten, zodat deze altijd bovenaan je chatoverzicht staat. In iOS 15 kan je ook content binnen gesprekken vastzetten. Denk aan foto’s, links of bestanden. Het is daarmee vergelijkbaar als het markeren van berichten met een ster in WhatsApp. Het enige verschil is dat het in iMessage alleen werkt met gedeelde content en niet met gewone tekstberichtjes. In het detailscherm van een gesprek vind je alle vastgezette content bij elkaar.

Content vastpinnen in iMessage in iOS 15.

#3 Chatten over gedeelde content
Je kan nu ook vanuit andere apps chatten via iMessages dankzij Gedeeld met jou. Als je bijvoorbeeld foto’s bekijkt in de Foto’s-app die via iMessage met jou gedeeld zijn, zie je aan een de profielfoto door wie de foto’s gedeeld zijn. Tik je hierop, dan kun je meteen vanuit de app waar je de content bekijkt chatten in iMessage. Je kunt dan bijvoorbeeld reageren op foto’s in de Foto’s-app of antwoorden op gedeelde link in Safari, zonder dat je hiervoor naar het gesprek in de Berichten-app hoeft te gaan.

#4 Fotocollectie bekijken
Als iemand jou in één keer een reeks foto’s doorstuurt via iMessage, worden deze niet meer allemaal per stuk weergegeven. In plaats daarvan verschijnen ze in een stapel als een soort waaier in het gesprek. Je kunt dan naar links en rechts vegen om de verschillende foto’s te bekijken, maar je kan ook erop tikken om naar een apart scherm met alle foto’s te gaan. Dat ziet er een stuk overzichtelijker uit dan dat alle foto’s per stuk in volledig formaat in het gesprek weergegeven worden.

iMessage in iOS 15: Fotocollectie bekijken.

#5 Foto’s opslaan
Naast elke foto die in iMessage gedeeld wordt, zie je nu ook een downloadknop. Je kunt hiermee de foto direct vanuit het gesprek opslaan, zonder dat je door een heel menu moet gaan om de juiste optie te selecteren. Je tikt nu meteen op de downloadknop en bevestigt vervolgens dat je de foto wil toevoegen aan je iCloud-fotobibliotheek. De foto is dan meteen beschikbaar op al je andere apparaten.

#6 Focus en automatisch antwoord
Als je een Focus ingesteld hebt, een nieuwe functie voor niet storen in iOS 15, kun je ervoor kiezen dat jouw focusstatus wordt doorgegeven als iemand jou in iMessage een bericht stuurt. Je kan zelfs een automatisch antwoord instellen. Als het bericht toch belangrijk is, kan diegene dat aangeven. Het iMessage-bericht wordt dan alsnog verstuurd.

Bekijk ook

Voorkom afleiding met de Focus-functie

De iPhone en iPad hebben een functie waarmee je meer controle hebt over de binnenkomende meldingen en beschikbare apps. Tijdens het werken, gamen en ontspannen kun je je zorgen dat je meer of minder notificaties binnenkrijgt. In deze gids lees je hoe het werkt.

#7 Verbetering voor dualsim
Apple heeft ook de Berichten-app verbeterd voor het gebruik van een iPhone met dualsim. Je kunt nu in een gesprek eenvoudig wisselen van telefoonnummer. Je start dan dus vanaf je andere nummer een conversatie met dezelfde persoon, gewoon in hetzelfde chatgesprek.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ. De meest recente iOS-versie is iOS 16.0.2.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 29 september: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd na release van iOS 15.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update van het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 beschikbaar. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Lees hier alles wat we weten over iOS 15.

iOS 15
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.