‘iPhone moet locatie doorgeven bij bellen met noodnummers’

Volgens een Europese organisatie voor noodnummers heeft Apple niet gereageerd om een verzoek om de iPhone de locatie door te laten geven bij het bellen met noodnummers. Dit zou levens kunnen redden.

iPhone 6s bellen
De Europese organisatie European Emergency Number Association (EENA) voor noodnummers wil dat Apple met de iPhone ondersteuning biedt voor Advanced Mobile Location (AML). Met AML wordt de locatie van de iPhone direct doorgegeven zodra er met een noodnummer gebeld wordt, waardoor hulpdiensten sneller kunnen handelen.

Locatie doorgeven bij noodnummers

Zodra je met 112 belt, krijg je nu de vraag je locatie door te geven. Dat kan onhandig zijn als je ergens niet bekend bent. Er zijn daarvoor al allerlei apps beschikbaar die dit proces willen versimpelen, zoals 112 App die de alarmcentrale belt en je locatie kenbaar maakt. Dankzij AML gaat dit echter automatisch, waardoor er dus geen app of handeling van de gebruiker nodig is. AML is een relatief nieuwe techniek die nog niet in alle landen gebruikt wordt, maar vindt wel steeds meer zijn weg in Europa waaronder in Zweden en België. Google biedt met Android wel ondersteuning voor AML, maar Apple heeft dit vooralsnog nog niet ingebouwd.

Bekijk ook

112 App belt alarmcentrale en geeft je locatie door

Bevind je je in een noodsituatie? Met de gratis 112 App bel je meteen de alarmcentrale en geef je makkelijker je locatie door, waardoor je kostbare minuten kunt besparen.

Apple zou de verzoeken van EENA om AML te gaan ondersteunen genegeerd hebben. Er zou al lang geprobeerd worden om met Apple contact te zoeken met betrekking tot het implementeren van deze functie, maar tot nu toe zonder succes. In een statement van EENA wordt nogmaals benadrukt dat het belangrijk is dat ook iPhone-gebruikers deze functie kunnen gebruiken. Met een openlijke oproep hoopt de EENA dat Apple alsnog overstag gaat en eindelijk gehoor geeft aan het verzoek.

Apple heeft met ingang van iOS 11 wel extra maatregelen genomen die van pas kunnen komen in het geval dat je in een noodsituatie verkeert. Met SOS-noodmelding wordt automatisch 112 gebeld, waarna je locatie doorgegeven wordt aan je noodcontacten. Je moet daardoor echter nog steeds zelf een locatiebeschrijving geven aan de meldkamer, waardoor kostbare tijd verloren kan gaan.

Bekijk ook

SOS-noodmelding op de iPhone: zo bel je snel het alarmnummer 112

Zit je in een noodsituatie? Met SOS-noodmelding op de iPhone kun je razendsnel met 112 bellen en worden je contacten op de hoogte gehouden van de situatie. Lees hier hoe je SOS-noodmelding instelt en gebruikt.

Via: NU.nl

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.