IKEA Fyrtur rolgordijnen in de huiskamer.

IKEA: ‘Slimme rolgordijnen vanaf augustus 2019 in Nederland’

IKEA heeft nieuwe informatie de langverwachte HomeKit-rolgordijnen Fyrtur en Kadrilj. De meubelwinkel bevestigt nu tegenover iCulture dat de rolgordijnen vanaf augustus 2019 in Nederland verkrijgbaar zijn. Lees hier wat de afmetingen en prijzen zijn en hoe de installatie werkt. De vernieuwde app is ook al een tijdje beschikbaar gesteld. Nu de gordijnen zelf nog.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 10 juli: Navraag bij IKEA in Nederland maakt duidelijk dat de planning toch nog steeds op augustus staat. We informeerden hiernaar tijdens een persevent over de nieuwe Symfonisk-speakers.

Update 2 juli: Een nieuwe maand, een nieuwe update: IKEA laat op haar Nederlandse pagina weten dat de Fyrtur en Kadrilj-rolgordijnen vanaf oktober 2019 in Nederland beschikbaar zijn, zo ontdekte Tweakers-lezer White_Collar. De datum is te vinden op de algemene pagina over rolgordijnen op de Nederlandse website. De rolgordijnen werken in ieder geval met een afstandsbediening en met de IKEA Home Smart-app (voorheen Tradfri).

Laten we hopen dat IKEA zich deze keer wel aan de beloftes kan houden.

Fyrtur en Kadrilj rolgordijnen IKEA in oktober.

Update 13 juni: Als je de vele updates in dit artikel ziet, begrijp je dat de marktintroductie van de HomeKit-rolgordijnen Fyrtur en Kadrilj niet op rolletjes gaat. Aanvankelijk zouden ze in februari beschikbaar komen, maar telkens werd de deadline verschoven en niet gehaald. Op de website van IKEA Zweden staat nu een officiële mededeling: de rolgordijnen zijn volgens verwachting vanaf augustus beschikbaar. Een keiharde garantie is dat nog niet.

Op de website valt te lezen:

Verkoop start in augustus
We waarderen je interesse in onze slimme gordijnen KADRILJ en FYRTUR. “Deze gordijnen zouden in februari verkocht worden, maar komen nu in augustus beschikbaar volgens onze prognoses. Bij IKEA willen we altijd het best mogelijke product aanbieden aan onze klanten. De vertraging is te wijten aan het feit dat we een mogelijkheid hebben gevonden voor meer functionaliteit en daarom de software van de producten willen bijwerken voordat we de rolgordijnen in onze winkels introduceren.


Vervolgens volgt een beschrijving van de eigenschappen. Ze zijn nog steeds via de afstandsbediening te openen en te sluiten en via de app kun je de gordijnen met een timer bedienen. Dat is interessant voor doorsnee klanten, maar lezers van iCulture zijn waarschijnlijk meer geïnteresseerd in de koppeling met HomeKit, want er zijn nog niet zoveel rolgordijnen die daar geschikt voor zijn. Als ze er wel zijn, kost het al snel duizenden euro’s om je woonkamer te voorzien van afstandbedienbare raambekleding. Dat komt omdat de meeste fabrikanten maatwerk leveren, waarbij je niet alleen de afmetingen maar ook het materiaal zelf kunt kiezen. Bij IKEA krijg je standaardformaten, -materialen en -kleuren voor een betaalbare prijs: het goedkoopste model ligt voor 99 euro in de winkel. Maar je moet er wel wat geduld voor hebben voordat je het in je paleisje kunt ophangen.

Update 27 mei: Volgens het voorraadsysteem van IKEA komen de rolgordijnen begin juni in de winkel. Op 4 juni zou de KADRILJ-serie verkrijgbaar moeten zijn bij IKEA Zwolle, op 11 juni moet er voorraad zijn in Amsterdam. FYRTUR schittert nog steeds door afwezigheid. Uiteraard is het goed mogelijk dat deze data niet worden gehaald en dat we langer moeten wachten.

Update 6 mei: De Tradfri-app heeft nu raamsverduistering toegevoegd, maar van de rolgordijnen is er nog steeds geen enkel spoor.

Update 6 februari: De rolgordijnen zijn uitgesteld omdat de Tradfri-app nog niet goed met HomeKit samenwerkt. Aanvankelijk zoude Nederlandse IKEA-filialen in onder andere Delft, Utrecht en Heerlen vanaf 12 februari de eerste voorraad ontvangen. Mogelijk is de levering nu uitgesteld naar de zomer van 2019.

Update 8 januari: We hadden eerder al een indicatie van de prijs van IKEA’s Tradfri-rolgordijnen. Nu heeft IKEA de gordijnen officieel onthuld en weten we ook wanneer we ze in de winkels kunnen verwachten. De met de app bedienbare rolgordijnen Kadrilj en Fyrtur en zijn vanaf februari 2019 te koop.

Update 7 januari: De Fyrtur en Kadrilj rolgordijnen van IKEA zijn nu officieel. Op de Duitse IKEA-website staan beide modellen nu vermeld, met online beschikbaarheid vanaf februari 2019. We weten nu ook wat (in ieder geval de Duitse) prijzen en afmetingen zijn van de twee modellen. Het gaat om deze afmetingen en prijzen:

Fyrtur (verduisterend)

 • 60 x 195cm: €119
 • 80 x 195cm: €129
 • 100 x 195cm: €139
 • 120 x 195cm: €149
 • 140 x 195cm: €159

Kadrilj (licht doorschijnend)

 • 60 x 195cm: €99
 • 80 x 195cm: €109
 • 100 x 195cm: €119
 • 120 x 195cm: €129
 • 140 x 195cm: €139

Bij de afmetingen hierboven gaat het om de breedte van de stof. De rolbreedte is daardoor iets groter, deze is namelijk 4,3 cm breder. Hou hier dus rekening mee als je de rolgordijnen in huis wil halen. Op moment van schrijven staan de rolgordijnen ook al op de Nederlandse website.

Er is ook iets meer bekend over het instellen van de rolgordijnen. Deze werken inderdaad met HomeKit, maar je hebt wel de Tradfri-bridge nodig. Als je al lampen hebt, is dat geen probleem. Heb je die nog niet, dan moet je nog een losse hub van €32,95 in huis halen.

De rolgordijnen werken via een meegeleverde batterij die je via USB-C moet opladen. Bij elk rolgordijn wordt ook een afstandsbediening geleverd om ze op afstand te openen of te sluiten, maar je kan hier natuurlijk ook de Tradfri- of de Woning-app voor gebruiken. In onderstaande video zie je hoe je de afstandsbediening en de batterij instelt.

Oorspronkelijk bericht:

IKEA Kadrilj en Fyrtur met Tradfri-bediening

De afgelopen tijd lekten deze HomeKit-rolgordijnen al uit via de FCC, maar we weten dankzij het persbericht van IKEA eindelijk meer. De rolgordijnen zijn te bedienen via de Tradfri-app, maar ook via een meegeleverde afstandsbediening. Als derde optie noemt IKEA spraakbesturing, dat mogelijk is dankzij onder andere support voor HomeKit.

IKEA rolgordijn FYRTUR verduisterend

De Fyrtur is een geheel verduisterend rolgordijn, dus als je die sluit weet je zeker dat er geen licht meer doorheen komt. Wil je dat wel, dan lijkt de Kadrilj beter geschikt. Deze laat namelijk een deel van het licht door, dus het is niet meteen pikkedonker zodra je hem sluit. Aan de productafbeeldingen te zien heb je voor het monteren maar weinig extra ruimte nodig. Het deel waar de motor in verwerkt zit bevestig je bij het kozijn.

IKEA rolgordijn KADRILJ lichtdoorlatend

De rolgordijnen zijn verkrijgbaar in vijf verschillende formaten. Volgens een Zweedse website lopen de afmetingen van 60 bij 195 cm tot 140 bij 195cm, telkens in stapjes van 20 cm in de breedte. Hierboven kun je ook de bijbehorende prijzen zien.

Revisiegeschiedenis:

 • 2019 - 02 juli: Er is opnieuw een nieuwe datum voor de rolgordijnen, namelijk oktober 2019.
 • 2019 - 27 mei: De gordijnen zijn weer opgedoken in het voorraadsysteem, met mogelijke levering vanaf juni 2019. We wachten af...
 • 2019 - 07 januari: Er is meer informatie over de rolgordijnen van IKEA aan het artikel toegevoegd.
 • 2018 - 06 december: Opmerking over formaten toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

39 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.