IKEA Fyrtur rolgordijnen in de huiskamer.

IKEA rolgordijnen uitgesteld omdat Tradfri-app nog niet goed werkt

IKEA heeft de rolgordijnen met HomeKit uitgesteld totdat ze goed werken met de Tradfri-app. Aanvankelijk zouden de rolgordijnen in februari verschijnen. De IKEA-websites in meerdere landen hebben nu informatie over de beschikbaarheid weggehaald.

We hebben de afgelopen weken de beschikbaarheid van de Fyrtur en Kadrilj rolgordijnen op de voet gevolgd in meerdere landen. Aanvankelijk noemde IKEA nog dat de rolgordijnen vanaf 2 februari online te bestellen zouden zijn in Duitsland. Voor beschikbaarheid in de filialen werd in de meeste gevallen de datum van 10 of 12 februari genoemd, al was dat sterk afhankelijk van locatie en uitvoering. In Nederland zouden sommige IKEA-filialen, waaronder Delft, Utrecht en Heerlen, ook vanaf 12 februari de eerste voorraad ontvangen maar dat gaat niet door. Inmiddels heeft IKEA in Duitsland laten weten dat de introductie iets is uitgesteld om de rolgordijnen goed werkend te krijgen met de Tradfri-app. De informatie over voorraden is nu helemaal weggehaald in beide landen, ook in Nederland.


Het mogelijke uitstel werd eerder al gemeld door de relatief onbekende site ActiveJr. Zij zouden een e-mailbericht van de PR-afdeling van IKEA hebben ontvangen, met de mededeling dat de slimme rolgordijnen zijn uitgesteld naar de zomer. Daarbij werd gespeculeerd dat er een probleem met de HomeKit-compatibiliteit zou zijn, maar dit werd niet verder onderbouwd. We namen dit bericht met een korrel zout toen het verscheen, omdat de PR-mailing maar naar één website zou moeten zijn verstuurd. Ook wilde ActiveJr geen screenshot van de mailing laten zien, terwijl daar op Reddit wel naar werd gevraagd.

Het gaat om de rolgordijnen Kadrilj en Fyrtur. Je kunt ze monteren zonder dat je een stroomaansluiting nodig hebt, omdat er een oplaadbare batterij in zit. Je kunt bedienen met een meegeleverde afstandsbediening dus in feite ben je niet afhankelijk van de Tradfri-app, al is die misschien wel nodig om het gordijn de eerste keer in te stellen.

IKEA Tradfri rolgordijn

De IKEA rolgordijnen werken met HomeKit, Alexa en Google Home en zijn verkrijgbaar in twee varianten: Kadrilj is lichtdoorlatend en Fyrtur blokkeert het licht. Ze zijn vanaf €99 verkrijgbaar. Gelukkig zijn er nog andere opties. We hebben een round-up gemaakt van mogelijkheden om je gordijnen met HomeKit te bedienen. De rolgordijnen van IKEA lijken daarbij wel een erg aantrekkelijke en redelijk goedkope oplossing.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit.

Smart Home
13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.