Aankomst locatie

Stiekem iemand volgen wordt lastiger in iOS 13

In iOS 13 wordt het lastiger om iemand te volgen. Je ontvangt een waarschuwing als iemand een vertrek- of aankomstmelding voor jouw locatie heeft ingesteld. En je krijgt ook een seintje als iemand zijn locatie niet meer deelt.

Meldingen bij locatietracking

Met Zoek mijn (vrienden) kun je gemakkelijk je locatie delen met anderen. Maar het brengt ook risico’s met zich mee. Sommige mensen kunnen er niet mee omgaan en gaan obsessief de locatie van een vriend of familielid in de gaten houden. In iOS 13 kun je daar beter zicht op houden. Als iemand met de geolocatie-functie een vertrek- of aankomstmelding heeft ingesteld krijg je daarvan een notificatie, zowel in iMessage als in het Berichtencentrum.

De melding in het Berichtencentrum kun je wegvegen, maar die in iMessage niet. Op die manier blijf je op de hoogte of iemand jouw locatie in de gaten houdt. Vaak zal dat onschuldig zijn: je wilt samen op een bepaalde plek afspreken en dan is het handig om te weten of iemand is vertrokken, of een bepaald gebied is binnengekomen.

Aankomst locatie

Maar het kan ook verkeerd gaan, als iemand wil tracken of je wel naar je werk gaat, of dat je nog steeds bij een ‘foute’ vriend over de vloer komt. Apple zou nog een stap verder kunnen gaan, door een notificatie te sturen wanneer een vriend of familielid de kaart heeft geraadpleegd om jouw locatie te zien. Maar dat is lastig, want het kaartje wordt telkens wanneer je de app opstart geladen voor alle personen waarmee je je locatie deelt. Zijn dat 10 personen, dan gaat het ook meteen om 10 notificaties. Dat is niet echt praktisch.

Locatie delen waarschuwing

Daarnaast komen er in iOS 13 extra herinneringen of je je locatie nog steeds met een bepaalde app wilt delen. Om je met de neus op de feiten te drukken krijg je meteen een kaartje te zien welke punten de software heeft vastgelegd. Misschien schrik je ervan en besluit je meteen om het delen van je locatie te stoppen. In de pop-up die verschijnt heb je ook de mogelijkheid om aan te geven dat de app alleen je locatie mag volgen tijdens het gebruik – en dat is veel privacyvriendelijker.

iOS 13 locatietracking

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juli 2019, 9:30
Bron Bron iPhone-ticker
Categorie iOS
Onderwerpen ios 13, locatie, privacy
Software iOS 13

iOS 13

iOS 13 is de nieuwste software-update voor de iPhone, die in september 2019 verschijnt. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer.

iOS 13

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.