IKEA Symfonisk: eerste indruk van de speakers van IKEA en Sonos

IKEA en Sonos gaan samen meerdere (speaker)producten op de markt brengen. Vanaf 1 augustus liggen de eerste twee speakers in de winkel: de Symfonisk boekenplank-speaker en de tafellamp-speaker. iCulture kreeg alvast een voorproefje om ze te bekijken en te beluisteren in een gebouw dat was omgebouwd tot een soort Symfonisk 'experience center'.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

IKEA Symfonisk: twee speakers

IKEA heeft in samenwerking met Sonos de Symfonisk-productlijn ontwikkeld. Vanaf 1 augustus kun je de boekenplank-speaker (€99) en de tafellamp-speaker (€179) aanschaffen. Ze zijn zowel online als in de winkels verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. De tafellamp doet wel wat denken aan de HomePod-speaker, maar dan met een lamp er bovenop. IKEA was verantwoordelijk voor het design van de producten terwijl Sonos de audiotechniek leverde en ook voor de support gaat zorgen. Wellicht vraag je je af wat het verschil is met de al bestaande speakers – daar kregen we tijdens de demo meer duidelijkheid over, zowel wat door te luisteren als door vragen te stellen aan de aanwezige IKEA- en Sonos-medewerkers.


Je kunt deze nieuwe IKEA Symfonisk-speakers toevoegen aan je bestaande Sonos-systeem. Maar voor veel mensen zal het een eerste kennismaking zijn. Voor €99 halen ze een ‘echte’ Sonos in huis, terwijl je daar normaal gesproken meer dan tweehonderd euro aan kwijt bent. Er zijn echter wel wat verschillen, die we hieronder zullen bespreken.

IKEA Symfonisk naast bed

IKEA en Sonos hadden niet zomaar een demoruimte gemaakt: ze hadden een compleet gebouw ingericht met kamers, vol met de bekende IKEA-meubels. Voordat we aan de demo konden beginnen moesten eerst onze zintuigen op scherp gezet worden: we werden in een geluids- en prikkelarme ruimte gezet, om vervolgens door een luide gang met hypnotiserende effecten te worden gestuurd. Daarmee waren we klaar voor de echte ‘experience’: het bekijken van de verschillende ruimtes, waaronder een slaapkamer, keuken en lounge waarin de Symfonisk-speakers uiteraard centraal stonden.

IKEA Symfonisk demo

De speakers maken verbinding via Wi-Fi. Je bedient ze via de inmiddels bijgewerkte Sonos-app of de apps waar Sonos al mee samenwerkte zoals Spotify, Deezer en dergelijke. Bij de Symfonisk-speakers kun je ook gebruik maken van bediening met AirPlay 2, zodat je deze kunt opnemen in een multiroom-systeem.

IKEA Symfonisk
Dit lijkt een gewone IKEA-slaapkamer, maar de ‘nachtkastjes’ zijn gemaakt van Symfonisk-speakers.

Eigenlijk is er niet zoveel verschil met de al langer bestaande speakers zoals de Sonos One. Het belangrijkste verschil is dat er geen microfoon in zit, waardoor je ze niet voor spraakopdrachten kunt gebruiken. Heb je een geschikte Sonos-speaker in huis, dan kun je daarmee wel het afspelen van muziek op de Symfonisk regelen met je stem, maar dit moet dan dus wel via een andere speaker.

IKEA Symfonisk tafellamp

Je kunt beide producten als stereo- of achterspeakers voor je home cinema gebruiken. Vanaf het najaar komen er meer bedieningsmogelijkheden. Zo zullen de speakers ook te vinden zijn in de IKEA Home Smart-app, waarbij je zowel de speakers, lampen als rolgordijnen van IKEA kunt meenemen in scenes voor je smartphone.

Vanaf oktober komt er bovendien een 14,99 euro kostende afstandsbediening met knoppen voor geluidsvolume, play en skippen. Je hebt hiervoor een IKEA Tradfri-hub nodig. En vanaf 2020 komt er een slimme knop van IKEA, waarmee je scenes kunt activeren zonder de app te openen.

We hebben meteen gevraagd hoe het nu zit met de merknaam Tradfri. Die blijft gewoon bestaan voor de slimme verlichting, maar er komen onder de naam Home Smart wel allerlei andere producten bij, die eveneens via de Home Smart-app te bedienen zijn.

Symfonisk tafellamp-speaker

De Symfonisk tafellamp (€179) is de duurste van de twee. Hij beschikt over een aansluiting met kleine fitting (E12/E14), waarbij je zelf moet zorgen voor een geschikte lamp. Dat mag uiteraard ook van een ander merk zijn, zoals Philips Hue. Alleen de speaker is slim, de tafellamp zelf niet. IKEA heeft gekozen voor een combinatie van lamp en luidspreker, omdat in kleinere woningen vaak weinig ruimte is om zowel een lamp als een luidspreker neer te zetten. Van de twee speakers die IKEA dit najaar op de markt gaat brengen biedt de tafellamp de beste geluidskwaliteit. Het geluidsprofiel is gelijk aan de Play:1, maar dan in een anders uitziende behuizing. Functies als Direct Control en TruePlay vind je ook bij de Symfonisk-speakers, dus ook bij deze tafellamp. De speaker is 22 bij 40 centimeter groot en er kan maximaal een 7W-lamp in met E14-fitting. Speakervermogen is niet bekend, maar de geluidskwaliteit is hetzelfde als de Sonos Play:1. Die heeft een vermogen van 50 Watt.

Ikea Symfonisk
Het lijkt misschien op een HomePod met een lamp erop, maar de bekleding van de IKEA-lamp is wel van grovere stof.

Een medewerker van IKEA gaf aan dat de speakers te ‘hacken’ zijn, wat inhoudt dat je ze uit elkaar kunt halen om bijvoorbeeld de stof van de bekleding te vervangen. Het is best mogelijk dat IKEA op termijn andere textielhoesjes voor deze tafellamp gaat verkopen, maar als je het zou willen zou je ook zelf aan de slag kunnen gaan.

Symfonisk boekenplank-speaker

Voor €99 haal je de boekenplank-speaker in huis, die op meerdere manieren is te gebruiken. Je kunt ‘m met een speciale beugel (€10) geschikt maken om aan een rekje in de keuken te hangen, maar je kunt ook een muurbeugel (ook €10) erbij aanschaffen om de speaker als een soort nachtkastje te gebruiken. Qua formaat past het ook precies in de verschillende boekenkasten die IKEA verkoopt. Wil je de speaker als een boekenplankje gebruiken, dan verkoopt IKEA een soort antislip-matje, die voorkomt dat er krassen ontstaan op de speaker. Het moet tegelijk voorkomen dat spullen die je er bovenop zet, er vanaf trillen door luide muziek. De boekenplank-speaker is 31 bij 10 centimeter. Het vermogen is ons nog niet bekend.

IKEA Symfonisk in de keuken
Voor het ophangen aan een rekje betaal je €10 extra.

Omdat de luidsprekers tegelijk boekenplankjes zijn, zijn ze onopvallend aanwezig, zeker als je er wat spullen zoals een plantje op zet. De maximale belasting is 3 kilo. Deze boekenplank-speaker is bedoeld als instapmodel voor mensen die voor het eerst een slimme speaker kopen. Technisch gezien is deze speaker opnieuw gebouwd en is daarom qua geluidsprofiel niet gelijk aan de Sonos One of Play:1. Beide bedrijven wilden niet zeggen dat de geluidskwaliteit van deze speaker minder is, maar gezien de prijs kun je zelf wel de conclusie trekken dat een speaker van €99 niet hetzelfde zal klinken als eentje die €200 kost. Toch zullen veel mensen niet direct het verschil horen.

IKEA Symfonisk
De speaker past precies in de populaire boekenkasten van IKEA.

Binnenin vind je net als bij de tafelspeaker een woofer en tweeter, maar de opbouw is anders. Ook hier kun je het frontje er vanaf halen en eventueel de textielbekleding vervangen (of wachten tot IKEA of derde partijen andere stofjes uitbrengen). Ik had verwacht dat de boekenplank-speaker wat goedkoper zou aanvoelen, maar dat valt mee.

Waarom de samenwerking tussen IKEA en Sonos?
IKEA bracht eerder al speakers uit, maar gaat zich met Sonos nu volop op muziek richten. Volgens het warenhuis is muziek een van de factoren om je ergens thuis te voelen. Een samenwerking met Sonos lag daarbij voor de hand, ook al bevinden beide bedrijven zich in een heel andere prijsklasse. Sonos heeft de kennis van audio en techniek in huis, IKEA niet. Het plan is om langere tijd met elkaar te gaan samenwerken en dat moet leiden tot steeds meer producten.

Door de samenwerking kan Sonos een nieuw publiek aanspreken. Het idee is dat mensen na verloop van tijd ook de behoefte krijgen aan meer speakers, zoals een soundbar voor de tv. Als ze al een paar Symfonisk-speakers hebben is het een logische volgende stap om dat uit te breiden met Sonos-speakers, omdat die er immers naadloos mee samenwerken. Wil je AirPlay 2 gebruiken, dan kan dat ook gewoon. Het kan daarom een goedkope manier zijn om AirPlay 2-speakers in huis te halen en er meteen een stereopaar van te maken.

Ikea Symfonisk keuken

Sonos gaat zorgen voor de (software-)ondersteuning en zal bij toekomstige updates van de Sonos-app ook meteen rekening houden dat alles ook op de IKEA-speakers zal werken. Er is in feite dus geen verschil met het hebben van een ‘echt’ Sonos-product. Het is niet zo dat je een tweederangs klant bent. Er zit zelfs een pluspunt aan: je hebt vanaf het najaar de mogelijkheid om het samen met je andere slimme IKEA-producten te gebruiken. Als de samenwerking met de IKEA Home Smart-app gelukt is, kun je de speakers ook gebruiken in scenes, om bijvoorbeeld de andere lampen erop aan te passen en misschien (ooit) zelfs de rolgordijnen.

Ikea Symfonisk tafellamp

IKEA verwacht een stormloop op de speakers, dus mocht je geïnteresseerd zijn dan kun je het beste bij je lokale vestiging voor de deur gaan liggen als ze op 1 augustus op de markt komen. Wij gaan beide speakers de komende dagen uitgebreid testen en zullen vlak vóór de officiële release onze review publiceren.

Ikea Symfonisk zwart wit

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One (SL), Sonos Beam, Sonos Arc en de samenwerking met IKEA.

Sonos
16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.