Reacties voor: Hoe groen is een ebook?

Zijn ebooks milieuvriendelijker dan papieren boeken? Volgens de oprichter van Eco-Libris is de situatie complexer dan je denkt.
Lees het complete artikel → Hoe groen is een ebook?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 13 reacties

  1. Een e-ink reader gebruikt dan echter weer uiterst veel minder stroom dan bijvoorbeeld een iPad. Dat bedlampje kan er dan wel vanaf.

    In de rapportage vergeet hij voor het gemak ook wel te vermelden dat ‘we’ meer lezen dan alleen boeken. Wat dacht je van comics, tijdschriften, kranten?

    In de paar maanden dat ik de iPad heb, heb ik het milieu al een stevige boost gegeven. De kranent, de Donald Duck, bibliotheek-boeken, aangekochte boeken, magazines, handleidingen, noem het maar op. Vele kilo’s papier (en in veel gevallen een berg afval) in real life. Nu slechts een boekenkast op het beeldscherm.

  2. De editor werkt weer niet. ; )

    …TV-gids, reclame-drukwerk, schoolwerk, kaarten, etc.
    Ik kan nog heel lang doorgaan. Allemaal volledig papierloos. Geen afval, geen printen, geen drukwerk, geen fysieke distributie.

    Ziehier mijn milieubijdrage voor 2010.

  3. De Donald Duck?… Waar haal je die dan vandaan?

  4. Ik vind het een beetje spijtig dat hij blijkbaar het niet heeft over de sunk costs. Het meredeel van de mensen zal op termijn een iPad of gelijkaardig toestel bezitten. Dus die vervuiling is er altijd…. Het feit dat zij dan minder boeken zouden kopen eens zij het toestel hebben is gewoon een positief side effect van het product…

  5. @Jan Wolsheimer:

    donald ducks kun je (van bijvoorbeeld usenet) downloaden in .cbr formaat. CBR staat niet voor Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen, maar voor Comic Book Reader. Ik heb ze allemaal vanaf 1955 ;-). Op de iPad zijn diverse gratis en betaalde comic book readers te downloaden. Ook zijn er programmas voor de computer waarmee je de .cbr in .pdf kunt omzetten.

  6. Donald Duck? Gewoon simpel als PDF en keurig in iBooks.
    Ik rechtvaardig het voor mezelf omdat we al sinds de jaren zestig geabonneerd zijn op de DD.

  7. 6-7 boeken gemiddeld per jaar voor een Amerikaan? Lijkt me te veel. Bovendien, een deel ervan zijn tweedehandsboeken. Anyway, de ecologische impact van kranten en tijdschriften lijkt me veel relevanter dan die van leesboeken. En mensen die maar eer paar boeken per jaar lezen zijn niet degenen die een e-reader zullen aanschaffen. Nee, het zijn net die mensen die veel boeken lezen.

  8. Origineel geplaatst door Niels
    @Jan Wolsheimer:donald ducks kun je (van bijvoorbeeld usenet) downloaden in .cbr formaat. CBR staat niet voor Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen, maar voor Comic Book Reader. Ik heb ze allemaal vanaf 1955 . Op de iPad zijn diverse gratis en betaalde comic book readers te downloaden. Ook zijn er programmas voor de computer waarmee je de .cbr in .pdf kunt omzetten.

    Kun je mij een link sturen waar ik ze allemaal vanaf 1955 tot nu kan downloaden, ben ook al zo lang ik me kan herinneren abbonee, maar wil ze ook wel digitaal hebben 🙂 . mark apestaartje v-town punt nl

  9. Ik moet hier hard en zeggen dat ik hier nog steeds niet wijzer uit wordt. In de eu zijn er namelijk hardere regels op recycelen van dit soort producten. Ik weet bij toeval dat een computer, in de eu, voledig een zonder risico voor het mileu en gezondheid, gerecycled moet worden. Dit is dus een Amerikaans onderzoek en is dus niet geheel van toepassing op ons in de eu, lijkt mij.
    Het lijkt mij goed aan iphoneclub om te kijken of dit waar is en zo ja, hoe het dan wel zit in de eu.

  10. Is de Donald ook ergens ‘legaal/officieel’ na te lezen op een iPad?

  11. Dolgraag wil ik smultuinliefhebbers een proefexemplaar mailen van Smultuin. Mijn maandelijkse PDF vol groenvoer. Biologisch en duurzaam smultuinieren. Zou iemand een IPad mee naar de tuin nemen?

  12. Totaal oninteressant hoe groen een eReader is. Het thema ‘groen’ is een overbelicht, volledig gehyped, wetenschappelijk volstrekt onbewezen links knuffelthema.

  13. @karel-willem: Maar nu niet meer? Dan is het ook niet rechtvaardig om de nieuwe Donald Ducks op je ipad te gaan lezen. Ben je nu nog wel lid? Dan kan je beter de donald ducks lezen ipv het downloaden en op je ipad zetten. Dat is mulieuvriendelijker.

    Daarnaast vraag ik me af hoeveel van die producten die je in de eerste 2 post opnoemt je werkelijk op papier binnen kreeg. Volgens mij heb je weinig papieren producten vervangen naar digitale producten, maar heb je gewoon een hoop digitale producten er bij genomen. Producten die je normaal nooit zou lezen. Hierdoor moet je iPad meer aanstaan, moet je meer downloaden via de PC en is je complete groene besparing voor niks…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.