Google I/O: naar deze aankondigingen kijken we uit (en moet Apple zich zorgen maken?)

Google kondigt 18 tot en met 20 mei allerlei nieuwe producten en software aan. Waar kunnen we naar uitkijken en wat zijn de dreigingen voor Apple?
Eveline Meijer - · Laatst bijgewerkt:

Net als Apple heeft ook Google een jaarlijks evenement waar het bedrijf nieuwe producten en software aankondigt: Google I/O. Het evenement begint vandaag en duurt tot 20 mei. Waar kunnen we naar uitkijken als Apple-fans en zijn de nieuwe producten van Google een bedreiging voor Apple?

Google I/O

Naar deze nieuwe Google-producten kijken we uit

Google lanceert ieder jaar tijdens Google I/O talloze nieuwe producten en software en geeft updates over lopende projecten en natuurlijk over het bedrijf zelf. Maar ook voor de Apple-fans zijn er genoeg aankondigingen waar we naar uit kunnen kijken.

Neem bijvoorbeeld Google’s VR-project. Waar we eerder al konden genieten van de Google Cardboard, ook als je een iPhone hebt, gaat het bedrijf nu waarschijnlijk nog een stapje verder. Volgens geruchten zou de internetgigant een eigen VR-bril op de markt brengen die op Android draait.

Het apparaat wordt misschien niet zo goed als bijvoorbeeld de Oculus Rift, omdat hij niet samen met een computer werkt. Grote kans is ook dat de bril vrij goedkoop wordt, dus dat we hem daadwerkelijk kunnen betalen. En met een beetje geluk werkt Google’s VR-bril ook samen met de iPhone. Dat zou niet geheel onverwacht zijn, aangezien ze de Cardboard ook voor Apple’s smartphones geschikt maakten.

Google Cardboard met iPhone

Google Home gaat de concurrentie met Amazon Echo aan

Ander leuk nieuws is dat Google waarschijnlijk een eigen digitale assistent aankondigt en daarmee de concurrentie met Amazon aangaat. Het apparaat gaat waarschijnlijke ‘Google Home‘ heten en kan eenvoudige vragen beantwoorden en simpele taken uitvoeren.

De assistent plaats je in de huiskamer, waar hij contact maakt met andere slimme apparaten die je vervolgens met je stem kunt besturen. Vrijwel hetzelfde als wat de Amazon Echo doet dus. Voordeel van de Echo is echter dat je ook de Siri-speaker met het apparaat kunt besturen. Of dat ook met Google’s Home kan, blijft afwachten.

Het apparaat krijgt naar alle waarschijnlijkheid hetzelfde uiterlijk als de Google OnHub-routers (zie foto) en komt deze herfst op de markt.

Google-OnHub

Brengt Google haar zelfrijdende auto’s op de markt?

Nog een interessante aankondiging gaat over de zelfrijdende auto’s waar Google aan werkt. Eerder werd al bekend dat het bedrijf samenwerkt met Chrysler en dat het een coalitie wil vormen voor deze autonome voertuigen. Het project zou zelfs bijna klaar zijn om het experimentele lab van Google genaamd X te verlaten. Hoe ver ze echt zijn, dat gaan we horen tijdens Google I/O.

Overigens werkt Apple volgens geruchten ook aan een autonome auto, wat betekent dat de twee bedrijven opnieuw concurrenten worden.

Heeft Apple wat van Google te vrezen?

Hoewel deze aankondigingen erg leuk zijn, blijft Google op een aantal vlakken één van Apple’s grootste concurrenten. Er komen dan ook ongetwijfeld aankondigingen waar Apple waarschijnlijk minder blij mee is. De vraag is echter of dit soort producten ook echt een bedreiging zijn voor de iPhone-fabrikant.

Eén zo’n aankondiging is te verwachten: een nieuwe versie van Android. Hoewel we eigenlijk al vrij veel over het besturingssysteem weten – de versie voor ontwikkelaars kwam in april al uit – zijn er vast een aantal features die we nog niet ontdekt hebben.

Android N heeft in ieder geval bij Apple afgekeken in het laatste jaar. Het besturingssysteem krijgt de feature Night Mode, die behoorlijk vergelijkbaar is met Apple’s Night Shift. Deze feature zorgt voor een oranjerood filter, waardoor je geen blauw licht meer in je ogen krijgt. Ideaal als je nog op je smartphone zit te spelen voor je gaat slapen dus. Daarnaast komt Android N met Dark Theme, waarbij alle zwart-op-witte schermen donkergrijs worden. Dit zou prettiger zijn voor je ogen.

De nieuwe versie van Google’s besturingssysteem voor smartphones is misschien geen directe bedreiging voor Apple, maar Android in het algemeen wel. Android’s marktaandeel steeg in het afgelopen kwartaal namelijk naar 75,6 procent in Europa, terwijl Apple’s deel daar met 1,3 procent daalde naar 18,9 procent. In Amerika is het beeld niet veel anders: Android houdt 65,6 procent van de markt in handen, Apple’s deel daalde met 4,9 procentpunten. Het beeld is duidelijk: Android is vele malen populairder en een nieuwe versie van dit systeem kan zorgen voor nog meer mensen die overstappen. Gelukkig kondigt Apple binnenkort ook een nieuwe versie van iOS aan, namelijk tijdens WWDC 2016, en heeft de iPhone SE gezorgd voor veel Android-overstappers.

Android-toestellen en iPhone

Chrome OS is geen bedreiging voor OS X
Dan een minder groot gevaar voor Apple, maar wel iets waar Google-fans om staan te springen: Chrome OS en Android komen een heel stuk dichter bij elkaar. Sinds april wordt er over gesproken dat alle apps uit de Play Store naar Google’s besturingssysteem voor laptops komen, waardoor deze alleen maar beter wordt. Daarnaast zijn er al lange tijd geruchten over het verder samenvoegen van de twee systemen, maar er is nog niets concreets dat daarop wijst.

Deze ontwikkeling is leuk voor iedereen die een Chromebook heeft of wil, maar Apple heeft weinig te vrezen. MacBooks zijn immers vele malen krachtiger dan Google’s besturingssysteem en worden dan ook veel meer gebruikt. Om een idee te geven: OS X beslaat 9,2 procent van de wereldwijde markt, Chrome OS wordt niet eens genoemd. Apple heeft op dit gebied meer moeite met Microsoft, dat met al haar versies ruim 89 procent van het marktaandeel in handen heeft.

Mac OS X downloaden

Een ander mogelijk miniem gevaar voor Apple is de update voor Android Wear. Google gaat het tijdens I/O hebben over de updates aan het operating system voor haar smartwatch, een flinke concurrent voor de Apple Watch. Wat er precies nieuw is, is nog niet bekend, dus hoe groot het gevaar precies is, kunnen we niet inschatten. Toch heeft Apple nog weinig te vrezen, want de Apple Watch overheerst deze markt met ongeveer de helft van het marktaandeel. Bovendien kun je je Android smartwatch gemakkelijk aan je iPhone koppelen, mocht je er één hebben.

Google I/O live kijken

Google I/O is voor een deel live te bekijken. De keynote die vanavond om 19:00 uur van start gaat (Nederlandse tijd) is te zien via een livestream op YouTube of in 360 graden als je een VR-bril of een Google Cardboard hebt via een speciale livestream op YouTube. Het volledige programma van Google I/O is te vinden op hun website. Alles waar een camera naast staat, wordt live uitgezonden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 mei 2016, 10:35
Categorie Achtergrond
Onderwerpen android, android wear, apple, google

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.