Apple iPhone SE in de auto

iPhone SE trekt vooral nieuwe klanten en Android-overstappers

Volgens statistieken trekt de iPhone SE geen grote mensenmassa's, maar wel een nieuw publiek voor Apple, zoals Android-overstappers.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

De iPhone SE gaat geen verkooprecords breken, maar zal wel een nieuwe doelgroep aanspreken, zo blijkt uit de eerste statistieken. Het handzame toestel trekt vooral mensen met een ouder toestel en mensen die willen overstappen van een ander merk (en dat zal in de meeste gevallen een Android-toestel zijn).

Apple iPhone SE in de auto

iPhone SE is geen hardloper, maar trekt wel nieuw publiek

Het blijkt uit de eerste onderzoeksresultaten van Slice Intelligence. Zij keken wat er gebeurde in het eerste dagen nadat de iPhone SE te reserveren was. Slice doet steekproeven uit een populatie van 4 miljoen online shoppers.

33x meer interesse voor de iPhone 6

De teksten bij de grafieken zijn wat moeilijk te lezen, maar als je beter inzoomt, zie je dat de iPhone SE geen dikke rijen gaat trekken. Stel je namelijk de verkopen van de iPhone 6 op 100%, dan trok de iPhone 6s maar half zo veel kopers (54%) en de iPhone SE slecths 3%. Dat betekent dus dat er 33x meer mensen voor de iPhone 6 hun creditcard trokken, dan voor de iPhone SE.

iPhone-Launch-Sales-Trend-1

Vooral nieuwe klanten

Toch is er ook goed nieuws voor Apple. Uit de statistieken blijkt dat de meeste mensen die een iPhone SE aanschaffen de afgelopen twee jaar geen nieuwe smartphone hadden gekocht. Hierbij gaat het dus om mensen die voor het eerst een smartphone kopen of een wat ouder toestel hebben. Maar liefst 48,7% van de mensen die een bestelling hebben geplaatst, hoort bij deze groep. Bij de iPhone 6s lag dat percentage een stuk lager (40,4%). De iPhone SE blijkt ook relatief veel mensen aan te spreken die eerder een ander merk smartphone gebruikten. Bij de iPhone Se ligt dat op 15,9%, bij de iPhone 6s lag het op 10,3%.

iPhone upgrade per model

Waarom zoveel overstappers naar de iPhone SE?

Een interessante vraag is waarom de iPhone SE zo populair is bij overstappers. Een belangrijke factor is dat je bij de iPhone SE een krachtig toestel in een kleine behuizing koopt. Er zijn voor Android-gebruikers maar weinig alternatieven voor mensen die een klein toestel met goede specs zoeken. De Sony Xperia Z5 Compact komt in de buurt, maar heeft een 4,6-inch scherm, bijna net zo groot als de iPhone 6. Android-smartphones die wel een kleiner scherm hebben, beschikken vaak niet over goede specs.

Eerste groep iPhone SE-kopers

Belangrijk om je te realiseren is dat deze gegevens gebaseerd zijn op de eerste verkoopcijfers. Mensen die meteen met hun creditcard op een nieuw product duiken, kunnen andere kenmerken hebben dan mensen die de komende maanden na wat langer nadenken de overstap maken. Apple moet het niet alleen hebben van die vroege groep enthousiastelingen, maar wil ook de rest van het jaar nog iPhone SE’s verkopen. Bovendien gaat het om online verkopen, terwijl mensen die het liefst naar de fysieke Apple Store gaan heel andere kenmerken kunnen hebben.

Slice ontdekte verder dat mensen die geïnteresseerd zijn in de iPhone SE vaak iets ouder en minder hoog opgeleid zijn dan de typische iPhone-koper. Het waren voor al mannen (77%), terwijl dit percentage bij andere iPhone-modellen rond 69% ligt. De groep tussen 34 en 44 jaar lijkt vooral af te haken bij de iPhone SE, dus Apple zal het vooral van de jongeren (tot 34 jaar) en ouderen (vanaf 45 jaar) moeten hebben.

Apple heeft nog geen officiële verkoopcijfers bekendgemaakt van het eerste weekend. Wel zouden al 3,4 miljoen Chinezen een pre-order van de iPhone SE hebben geplaatst.

iPhone SE ook in Nederland voor overstappers?

Of de iPhone SE in Nederland ook Android-gebruikers gaat overhalen, moet nog blijken. De smartphone ligt in Nederland vanaf 5 april in de winkel, in de kleuren spacegrijs, zilver, goud en roségoud. Het 16GB-model kost €489 en voor het 64GB-model betaal je €589. Sinds gisteren is de iPhone SE te reserveren in Nederland en België.

Tip! Inmiddels kun je al de iPhone SE reserveren in Nederland en België. Check ook onze iCulture Vergelijker voor de iPhone SE prijzen en de beste iPhone-aanbiedingen van dit moment.

Dit artikel bevat (al dan niet geautomatiseerde) verwijzingen naar een of meer winkels. Als je via de links bestelt steun je daarmee iCulture, waarvoor we je alvast enorm willen bedanken. Het artikel is zonder inbreng van genoemde bedrijven tot stand gekomen. Lees onze disclaimer

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 maart 2016, 10:56
Categorie iDevices
Onderwerp iPhone SE
Device iPhone SE

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.