Google Home

Zo krijg je als iOS-gebruiker met Google Assistant te maken

Google's slimme nieuwe assistent Google Assistant is een belangrijk onderdeel van de nieuwe Pixel-telefoons. Maar we gaan Assistant in veel meer producten zien. Zo krijg jij als iOS-gebruiker met Google Assistant te maken.

Dinsdagavond introduceerde Google twee nieuwe flagship-telefoons, de Pixel en Pixel XL. Naast het feit dat het de derde keer is dat Google het met een eigen telefoon probeert, valt vooral de nieuwe focus op software op. Eén aspect daaruit zien we al terug bij andere Google-producten voor iOS-gebruikers: Google Assistant. Deze slimme assistent moet je volgens Google bij allerlei dingen in je dagelijkse leven gaan helpen. En het lijkt aannemelijk dat Google het in steeds meer producten zal integreren. Zo krijg jij als iOS-gebruiker met Google Assistant te maken.

Google Allo: de Google Assistant

Wat is Google Assistant?

Google Assistant is in feite een slimme chatbot. Facebook introduceerde in Messenger als een van de eerste grote chatplatformen bots om producten te bestellen of informatie op te zoeken. En met Assistant lijkt Google dat verder te willen perfectioneren. Het idee is dat je Google Assistent vragen stelt en meteen antwoord krijgt. Of je nou naar de film wilt, een leuk restaurant wilt uitzoeken of vluchtgegevens wilt opzoeken. Assistant lijkt daarmee veel op de manier waarop Google’s zoekmachine werkt, maar dan slimmer. Dat slimmere zit ‘m vooral in het feit dat Assistant kan voorspellen. Bijvoorbeeld welk nummer je wilt afspelen en hoe je agenda er voor die dag uitziet. Al vraagt dat laatste wel dat je die informatie eerst met Google deelt. Google Assistant maakt op dit moment deel uit van drie Google-producten, waarvan we hier 2 bespreken.

Chatapp Allo

Afgelopen maand bracht Google de nieuwe chatapp Allo uit, die er ook voor iOS is. Daarmee begeeft Google zich in een drukke omgeving en moet concurreren met apps als WhatsApp, Facebook Messenger en Snapchat. Met Google Assistant probeert Google Allo zich te onderscheiden van die concurrentie. Hoewel het dus een belangrijke functie voor Allo is, is Google Assistant voorlopig alleen in het Engels te gebruiken. Ondersteuning voor de Nederlandse taal laat nog even op zich wachten.

In Allo tik je @Google in een chatgesprek en je voert je vraag in. Dat kan een rekensom zijn of als je wilt weten wie ook alweer die acteur van die ene film is. Als je je Google-account koppelt, kan Allo ook je agenda of e-mail gebruiken voor betere suggestie. Nadat je antwoord hebt gekregen, verschijnen er suggesties in beeld voor een eventuele vervolgvraag. Al die handige functies gebruiken kent wel een keerzijde. Google Assistant zal je berichten moeten kunnen lezen om suggesties te kunnen doen. De ingebouwde end-to-end encryptie gebruiken is dus helaas geen optie.

Google Home

Naast de nieuwe Pixel-smartphones introduceerde Google dinsdag ook iets nieuws: Google Home. Dit is een speaker die met het internet verbonden is. Google Home is vergelijkbaar met Sonos als het gaat om muziek afspelen. Maar ook deze speaker heeft Google Assistant. Het belangrijkste verschil: je praat tegen de speaker en die praat vervolgens terug, vergelijkbaar met hoe je Siri gebruikt. Op die manier kun je bijvoorbeeld je wekker zetten en muziek afspelen. Google Home is op dit moment ook het enige apparaat waarmee je met Google Assistant slimme gadgets als Philips Hue-lampen en de Nest-thermostaat (ook van Google) bedient. Google Home is op dit moment alleen in de VS verkrijgbaar. Het is nog niet duidelijk wanneer het apparaat in Nederland in de verkoop gaat.

Toekomstplannen
Google Assistant is op dit moment nog niet bij een definitieve versie aanbeland. Zie het als een soort beta of testversie die in de loop der tijd verder verbeterd zal worden. Google is van plan om andere bedrijven hun eigen diensten in Assistant te laten integreren. Denk hierbij aan Uber, Spotify en nieuwsorganisaties als CNN. Daarmee wijkt Google af van Facebook, dat het bots-platform voor Messenger meteen openstelde. Later dit jaar komt Assistant voor iedereen beschikbaar en volgend jaar zullen we ook andere hardware zien die Google Assistant kan gaan gebruiken. En misschien gaan we Assistant ook nog wel in veel meer Google-apps terugzien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 oktober 2016, 20:37
Categorie Diensten
Onderwerpen allo, google

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.