Siri logo

‘Engelstalige Siri beantwoordt 83 procent van alle vragen goed’

Google Assistent blijft de beste spraakassistent

Uit een jaarlijkse test van een Amerikaans onderzoeksinstituut blijkt dat Siri nu ruim 83 procent van alle gestelde vragen goed weet te beantwoorden. Vorig jaar was dat nog 79 procent.
Nico van den Berg - · Laatst bijgewerkt:

Daarmee doet Siri het beter dan Amazons spraakassistent Alexa, dat van de 800 testvragen net iets minder dan 80 procent goed beantwoordde. Maar Siri doet het dan weer minder dan Google Assistent. De spraakassistent van Google had op bijna 93 procent van alle vragen een goed antwoord paraat, waarmee het gat met Siri relatief groot is. Het gaat hier om de Amerikaans-Engelse versie van Siri. Uit het onderzoek zijn helaas geen conclusies te trekken of de Nederlandse Siri ook zo’n vooruitgang heeft geboekt.


Alexa maakt grote sprongen
Het onderzoeksbureau Loup Ventures onderzoekt elk jaar hoe effectief de Engelstalige spraakassistenten zijn van Google, Apple en Amazon. De top drie is ten opzichte van vorig jaar hetzelfde gebleven. Alleen heeft Google Assistent de voorsprong op Siri vergroot, van zeven procentpunt naar tien procentpunt. Maar de klapper komt van Alexa, die vorig jaar op slechts 6 op de 10 vragen een juist antwoord gaf, terwijl het in het onderzoek van dit jaar 8 op de 10 is.

siri alexa google assistent onderzoek

De 800 vragen waren onderverdeeld in vijf categorieën, met vragen als:

Plaatselijk: wat is een leuke koffietent in de buurt?
Online winkelen: koop extra keukenrollen?
Navigatie: hoe kan ik met de bus naar het centrum?
Informatie: tegen wie speelt sportteam de Twins vanavond?
Opdracht: herinner me eraan om vanmiddag om twee uur Jerome te bellen.

siri alexa google assistent onderzoek 2

In vier van de vijf categorieën scoorde Google Assistant als beste. Alleen bij ‘Opdrachten’ kwam Siri als beste uit de bus, waarbij blijkt dat Apple als beste zijn besturingssysteem op spraakbediening heeft afgestemd. Bij ‘Online winkelen’ zit Google Assistent ver boven de rest, met een score van 92 procent, en 71 procent voor Alexa. Siri bungelt hier achteraan met 68 procent.

Privacy
Als je alleen kijkt naar of een spraakassistent de vragen ook begrijpt, dan zitten ze alle drie op (bijna) honderd procent. De uitdaging voor de drie zit dan ook vooral in het goed begrijpen van de vragen en opdrachten. Hiervoor werden tot voor kort echte opnames van gebruikers ingezet om de techniek hierachter te verbeteren. Maar na twijfels rond privacybescherming zijn zowel Google als Apple hier recent tijdelijk mee gestopt.

De test ging trouwens alleen over de spraakassistenten van smartphones. Spraakapparaten als de HomePod van Apple, Google Home en Amazon Echo zijn hier niet in meegenomen.

Hoe zijn jouw ervaringen met Siri? Gebruik je het vaak? En hoe vaak snapt Siri niet helemaal wat je zegt?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.