FBI betaalt ruim 15.000 dollar voor ontgrendelen iPhone

De FBI betaalt ruim 15.000 dollar aan het Israëlische bedrijf Cellebrite, dat volgens geruchten wordt ingeschakeld om toegang te krijgen tot de iPhone 5c in de FBI-zaak.

De FBI betaalt het Israelische bedrijf Cellebrite ruim $15.000 voor het ontgrendelen van de iPhone in de San Bernardino-zaak. Dat ontdekte een Twitter-gebruiker. Op maandag heeft de FBI een contract van $15.278 gesloten met Cellebrite, is te lezen op een openbare website. Je zou denken dat dergelijke informatie topgeheim is, maar omdat de FBI een federale organisatie is moeten ze bepaalde zaken rapporteren. De overheid is overigens hoopvol dat het echt gaat lukken.


James Comey van FBI

De rekening: ruim $15.000

Als $15.278 alles is wat Cellebrite in rekening gaat brengen, dan heeft de FBI een goede deal. Het contract beschrijft dat de klus zal worden uitgevoerd in Chicago.

FBI-rekening Cellebrite

De rechtszaak tussen de FBI en Apple staat momenteel stil. De FBI blies eerder deze week een zitting van de rechtbank af, omdat ze op het laatste moment een manier zouden hebben gevonden om de beveiligde iPhone van de terrorist uit San Bernardino te ontgrendelen. Het Israëlische bedrijf Cellebrite belooft dat ze toegang kunnen krijgen tot allerlei mobiele data. Ze gebruiken daarvoor allerlei high-tech technieken. Op de website noemen ze expliciet dat ze toestellen met iOS 8.x kunnen ontgrendelen, op een manier die forensisch acceptabel is, zonder de hardware aan te tasten of het risico te lopen dat het toestel wordt gewist. Het toestel van de terrorist draait echter op iOS 9.

Apple heeft altijd beweerd dat de FBI geen hulp van Apple zelf nodig heeft om toegang te krijgen tot de iPhone. Vlak nadat de zaak in het nieuws kwam, zou het bureau zijn benaderd door talloze commerciële bedrijven die suggesties en oplossingen wilden aandragen, zo beweert FBI-directeur James Comey. “Het ziet er nu naar uit dat we eentje hebben die werkt.”

Donderdag maakten overheidsofficials bekend dat ze hoopvol zijn dat het gaat lukken om toegang te krijgen tot de iPhone. Maar ze vinden ook dat het nationale debat over privacy en encryptie moet doorgaan.

Bekijk ook

FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

Apple is verwikkeld in een conflict met de FBI. Ze weigeren om een iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen, maar deze zaak kan vergaande consequenties hebben voor de privacy van alle iPhone-gebruikers. Hoe kwam de zaak tot stand en wat zijn de gevolgen? Dat lees je in dit uitlegartikel.

Informatie

Laatst bijgewerkt
24 maart 2016 om 22:23
Onderwerpen
,
Categorie
Achtergrond

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.