apple-watch-edition-beyonce

Ineens wil Apple weer van het premium-imago af

Apple lijkt een nieuwe weg in te willen slaan. De Apple Watch Edition verdwijnt en er komt een nieuwe 4-inch iPhone. Het past nu beter bij Apple om het 'super premium-imago' te laten vallen.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

apple-watch-edition-beyonce

OPINIE – De marketingstrategie van Apple heeft in een jaar tijd een flinke draai gemaakt. Was de Apple Watch eerst nog een mode-accessoire dat door Beyoncé werd gedragen, nu wil Apple een (relatief) goedkope 4-inch iPhone aan de man brengen en verdwijnt de gouden Apple Watch Edition uit het zicht. Apple lijkt hiermee afbreuk te willen doen aan het ‘super premium’ imago, dat ze het afgelopen jaar juist zo zorgvuldig opgebouwd hadden.

De middag voordat het Apple-event van start ging, haalde Apple de online Apple Store traditiegetrouw offline. Zo konden de iPhone SE en 9,7-inch iPad Pro aan de winkel toegevoegd worden, maar had Apple ook de kans om de Apple Watch-pagina op de schop te doen.

Apple Watch Edition verdwijnt uit beeld

Als je nu naar de Watch-pagina gaat, zul je zien dat de Apple Watch Edition nagenoeg verdwenen is. Ook in de Apple Stores zou de Edition weggehaald worden uit de glazen virtinetafels. De peperdure gouden Watch was geen model dat veel mensen kochten, maar het was er wel eentje waar Apple erg trots op was.

Tijdens de onthulling van de Apple Watch kreeg de Edition een speciale trailer, waar Jony Ive (met zwoele stem) uitlegt waarom ze met 18-karaats goud werkten voor deze peperdure smartwatch. Veel meer premium dan dit wordt het niet:

Hoe anders was de presentatie van de iPhone SE, een iPhone die niet eens een speciale trailer van Apple kreeg of een lange introductie op het podium kreeg. Het toestel verscheen simpelweg op het scherm, waarna er meteen overheen gepraat werd. Ook kwam de Apple Watch nog aan bod tijdens de presentatie: naast nieuwe bandjes gaat de prijs van het Sport-model namelijk omlaag zodat hij nu vanaf €369 verkrijgbaar is.

De elitaire premiumpositie past niet bij de iPhone SE

Al deze dingen bij elkaar schetsen een beeld van Apple dat deels af wil komen van het premium label dat ze zichzelf nog maar recent omgehangen hebben. De iPhone SE richt zich op de gebruikers die nu nog steeds met een iPhone 4 of iPhone 5 rondlopen en daarbij helpt het niet om de elitaire positie in te nemen.

Zelfs de komst van de 9,7-inch iPad Pro zou je aan deze nieuwe strategie toe kunnen schrijven: het is met een prijs vanaf €689 nog steeds bepaald geen goedkope tablet, maar hij is wel een heel stuk goedkoper dan de grotere iPad Pro. Hierdoor krijgt een minder vermogende doelgroep ook de kans om met de Apple Pencil aan de slag te gaan.

Apple zou zich weer wat toegankelijker op kunnen stellen, onder andere door de prijs van de Watch te verlagen en met de iPhone SE gehoor te geven aan de mensen die dolgraag weer een 4-inch toestel willen. Wij zijn dan ook erg benieuwd naar de manier waarop Apple de iPhone 7 later dit jaar onthult, maar iets zegt ons dat er geen versie van 18 karaats goud verschijnt voor een paar duizend euro.

Tip! Inmiddels kun je al de iPhone SE reserveren in Nederland en België. Check ook onze iCulture Vergelijker voor de iPhone SE prijzen en de beste iPhone-aanbiedingen van dit moment.

Dit artikel bevat (al dan niet geautomatiseerde) verwijzingen naar een of meer winkels. Als je via de links bestelt steun je daarmee iCulture, waarvoor we je alvast enorm willen bedanken. Het artikel is zonder inbreng van genoemde bedrijven tot stand gekomen. Lees onze disclaimer

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 maart 2016, 11:22
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple watch, iPhone SE

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.