Nu officieel: Belkin-adapter maakt standaard speaker geschikt voor AirPlay 2

Alternatief voor AirPort Express

Heb je nog een speaker staan uit het pre-streaming tijdperk en wil je 'm liever niet weg doen? Dan is de Belkin Soundform Connect misschien wat. De Belkin Soundform Connect-adapter voegt AirPlay 2 toe aan een traditionele speaker en is nu officieel aangekondigd.

Update 20 mei 2021: Nadat de adapter eerder dit voorjaar al uitgelekt was via de Amerikaanse goedkeuringsinstantie FCC, heeft Belkin het accessoire nu officieel aangekondigd. Volgens Belkin kun je met de adapter ‘elke traditionele stereo speaker’ geschikt maken voor AirPlay 2. Het gaat in feite om speakers of geluidssysteem met stroomtoevoer, waar een optische of koptelefoonaansluiting op zit.

Belkin Soundform Connect adapter.

Dankzij de adapter kun je gebruikmaken van alle AirPlay 2-functies die je normaal ook op een AirPlay 2-geschikte speaker vindt. Denk aan multi-room audio en het bedienen van de speaker met Siri vanaf de iPhone of iPad. Speakers met de adapter vind je dan ook terug in de Woning-app, zodat je ze kan gebruiken in automatiseringen. Lees ook onze tip hoe je een speaker met AirPlay 2 aan de Woning-app kan toevoegen.

De Belkin Soundform Connect heeft een adviesprijs van $99,99. We weten nog niet wanneer de speaker precies in Nederland te verkrijgen is. Meestal volgt Belkin spoedig met de Europese release van haar accessoires.

Update 14:00 uur: Het lijkt erop dat deze adapter alleen werkt met actieve speakers. Deze hebben een ingebouwde versterker en hebben in vergelijking met een passieve speaker geen losse versterker nodig om geluid te produceren. Die actieve speakers zijn dan zelf nog niet voorzien van streaming-mogelijkheden.

Belkin Soundform Connect

Er zijn inmiddels heel wat AirPlay 2-speakers waarmee je muziek vanaf je iPhone moeiteloos kan streamen naar een multiroom-systeem. Maar dat vereist wel een investering. Heb je nog goede niet-draadloze speakers staan, dan kun je die met de Belkin Soundform Connect geschikt maken, zodat het accessoire op de markt komt. Belkin heeft de adapter zelf nog niet aangekondigd en een prijs is dan ook nog niet bekend.


De adapter werd gevonden in documentatie van de FCC en krijgt stroom via een USB-C-kabel. Er zit ook een 3,5 mm minijack-poort op voor audio output en Optical Digital Audio. Eerder had je hiervoor de AirPort Express kunnen kopen, maar die is officieel niet meer op de markt. Het principe is echter vergelijkbaar: je sloot de AirPort Express op een 3,5 mm audiopoort aan om draadloos te kunnen streamen. Tegenwoordig zou je hiervoor ook een Chromecast Audio kunnen gebruiken of een nieuwere Chromecast die zowel beeld als geluid kan streamen.

Belkin Soundform Connect adapter

Werkt ook met bestaande AirPlay 2-speakers
Belkin’s adapter is dus niet helemaal uniek, maar kan wel een optie zijn als je nog niets hebt. Door de speaker te verbinden met de Belkin Soundform Connect wordt het gezien als een AirPlay 2 speaker, waarna je er muziek naartoe kan streamen vanaf een iPhone, iPad of Mac. Dankzij de ondersteuning van AirPlay 2 kan dat ook naar meerdere speakers tegelijk, eventueel in combinatie met een Sonos, HomePod of ander type speaker.

Ook handig: de Belkin Soundform Connect beschikt over HomeKit-ondersteuning, dus je kunt de speaker aan een HomeKit-kamer toewijzen en met Siri of de Woning-app bedienen.

De prijs zou rond de 100 euro liggen, dus deze adapter is alleen interessant voor de wat duurdere speakers.

Meer opties om je speakers draadloos te maken lees je in onderstaande gids.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 20 mei: De adapter is nu officieel aangekondigd.
  • 2021 - 25 februari: Update over actieve speakers toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.