Parallels op een MacBook met macOS Big Sur.

‘Waarom Windows niet officieel beschikbaar is voor Apple Silicon Macs’

Het is op een Mac met Apple Silicon-chip niet mogelijk om zonder virtuele machine Windows te gebruiken. De reden heeft mogelijk te maken met een exclusieve deal tussen Microsoft en Qualcomm, een bekende chipmaker.

Jarenlang was het mogelijk om Windows op een Mac te gebruiken dankzij Boot Camp. Windows werd op die manier officieel ondersteund, maar met de komst van de Macs met Apple Silicon is daar verandering in gekomen. Deze Mac-modellen zijn gebaseerd op de chiparchitectuur van ARM, waar geen officiële publieke Windows-versie van beschikbaar is. Nu blijkt wat daar mogelijk de voornaamste reden van is: een deal tussen Microsoft en Qualcomm. Maar er zou binnenkort een einde aan de deal komen.

Deal tussen Microsoft en Qualcomm over Windows op ARM

Volgens XDA loopt er momenteel nog een speciale overeenkomst tussen Microsoft en Qualcomm als het gaat om Windows op ARM-chips. Qualcomm maakt diverse ARM-chips en heeft Microsoft in het verleden geholpen met het maken van een ARM-versie van Windows. Als onderdeel van de overeenkomst heeft Qualcomm dus het exclusieve tijdelijke recht op Windows op ARM-chips.

Het goede nieuws is dat de deal binnenkort af lijkt te lopen, waardoor de deuren voor andere chipfabrikanten opengezet kan worden. Het is niet duidelijk op welke termijn de overeenkomst stopt, maar volgens de bron zou dat dus niet al te lang meer duren. MediaTek, een ander bedrijf dat ARM-chips bouwt, zou al plannen hebben om dergelijke chips te maken waar Windows op kan draaien.

Dit zou dus op termijn goed nieuws kunnen zijn voor Mac-gebruikers die voor bepaalde taken afhankelijk zijn van Windows. Het is echter nog lang niet zeker of de officiële support voor Windows op een Apple Silicon Mac er uiteindelijk echt komt, ook na het aflopen van de deal. Eerder liet Microsoft weten geen plannen te hebben voor Windows 11 op Apple Silicon, maar wat niet is kan altijd nog komen. Ondertussen is het via virtuele machines wel mogelijk om Windows op Apple Silicon Macs te gebruiken. Een veelgebruikte optie is Parallels Desktop.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip is de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon kennen een aantal voordelen, maar er zijn ook nadelen.

Apple Silicon
10 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.