Apple ARM silicon

‘Alle Macs al in juni 2022 over naar Apple Silicon’

De voorspellingen zijn optimistischer geworden
Apple beloofde ooit in twee jaar de overstap van Intel naar Apple Silicon te willen maken. Ondanks tekorten en tegenslagen door corona gaat dat lukken, beweert Mark Gurman van Bloomberg in zijn Power On-nieuwsbrief.

Update 3 januari 2022: Mark Gurman beweerde eerder dat de overstap naar Apple Silicon eind 2022 zal zijn afgerond. Het zou allemaal nét gaan lukken. Nu is hij een stuk optimistischer geworden en denkt dat de overstap al in juni 2022 is afgerond, tegelijk met WWDC 2022. Het gaat om de volgende modellen, die nog moeten worden bijgewerkt:

  • 27-inch iMac
  • high-end Mac mini
  • Mac Pro

Gurman denkt ook dat Apple een nieuwe MacBook Air voor 2022 heeft gepland, voorzien van een nieuw design. Sterker nog, het zou “het grootste redesign in de geschiedenis” van de MacBook Air zijn. Ook krijgt het instapmodel van de MacBook Pro nog een update.


De M2-chip die dit jaar eveneens op komst is, zal geen drastische verbeteringen in performance bieden, meldt Gurman. Hij verwacht hetzelfde aantal CPU-kernen: vier performance en vier voor efficiency. De GPU zal wel iets krachtiger zijn, mogelijk met 9 of 10 kernen.

Wat de Mac Pro betreft zou Apple een kleiner model met Apple Silicon willen uitbrengen, die naast de vernieuwde Mac mini zal worden verkocht. De Apple Silicon-versie van de Mac Pro zal compacter zijn dan de huidige Mac Pro met Intel, die mogelijk op de markt blijft. Toch is hij dankzij Apple’s eigen chipdesign erg krachtig.

Gurman zegt dat de Apple Silicon-versie van de Mac Pro beschikt over maximaal 40 CPU-kernen en een 128-core GPU in het topmodel. De machine zou kleiner zijn dan de G4 Cube van jaren geleden. De Mac mini zou ook een redesign krijgen, met onder andere meer kleuropties, een plexiglas-achtige bovenpaneel en meerdere poorten, waaronder een magnetische stroomadapter.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 2 augustus 2021.

Gurman verwacht dat de high-end iMac en de Mac Pro als laatste aan de beurt zijn. Die laatste krijgt een redesign en wordt compacter, denkt de Bloomberg-verslaggever. Hij zal half zo groot zijn als het huidige model en heeft meer processorkernen, met varianten van 20- en 40-core. Apple zal de beloofde tijdlijn dan net halen, misschien een maandje eerder of later. Tot nu toe verloopt de uitrol van Apple Silicon relatief traag, waardoor de vraag zich steeds vaker opdrong of Apple het allemaal wel gaat halen. Met een trackrecord van 90% is de kans groot dat de roadmap die Gurman nu geeft, inderdaad klopt.

Voor mensen die zitten te wachten op een high-end MacBook Pro met Apple Silicon is er beter nieuws: die zijn al bijna klaar en kunnen dit najaar op elk moment worden aangekondigd. Waarschijnlijk is deze voorzien van M1X-processor, een krachtiger variant. Vlak daarna volgt een vernieuwde Mac mini, de tweede variant met Apple Silicon.

Apple Silicon grafiek

Bij de aankondiging van Apple Silicon liet Tim Cook weten dat het bedrijf op een strak schema zat om in twee jaar tijd van Intel naar de eigen chips over te stappen. De eerste M1 Macs kwamen in november 2020 en het waren er meteen drie: de MacBook Air, het instapmodel van de MacBook Pro en de Mac mini. Als Apple zich aan de belofte van twee jaar wil houden moet de overstap in november 2022 zijn afgerond. De apparaten die veel performance vereisen zouden naar het einde van die periode te zijn doorgeschoven. Apple zou ook de MacBook Air in 2022 nog willen vernieuwen, mogelijk met een M2-processor. Die kan MagSafe krijgen.

Verder denkt Gurman dat er nog één Mac Pro met Intel aan zit te komen. Het zou daarbij gaan om een CPU uit de Intel Ice Lake Xeon W-3300-familie, bedoeld voor zware werkstations.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 03 januari: Bijgewerkt met nieuwe voorspelling van Gurman.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip is de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. De nieuwste versie is de M2-chip. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon kennen een aantal voordelen, maar er zijn ook nadelen.

Apple Silicon
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.