Pro Display XDR voorkant en zijkant

Gerucht: ‘Apple’s nieuwe externe scherm is helft goedkoper dan Pro Display XDR’

LG zou drie nieuwe externe displays voor Apple in ontwikkeling hebben. Het gaat onder andere om een nieuw Pro Display XDR met Apple Silicon-chip. Volgens Mark Gurman komt er ook een goedkopere uitvoering, die half zoveel kost.

Update 3 januari 2022: Apple’s externe scherm wordt half zo duur als de Pro Display XDR. Dat beweert Mark Gurman in zijn meest recente nieuwsbrief. Hij zegt te hopen dat het scherm nog dit jaar op de markt komt. Dat laatste is opmerkelijk, want eerdere geruchten wekten de indruk dat we dit jaar al een dergelijk scherm kunnen verwachten.

Update 19 december 2021: Mark Gurman zegt “sterk te geloven” dat Apple een nieuw extern beeldscherm voor de nieuwste Macs gaat uitbrengen.

Gurman denkt dat een goedkopere versie een aantrekkelijke optie is voor mensen die een groter scherm aan hun nieuwe MacBook Pro willen koppelen, zonder een bedrag uit te geven waar je ook een auto van had kunnen kopen. De kosten van het Pro Display XDR kunnen waarschijnlijk omlaag, dankzij een aantal aanpassingen, zoals een iets lagere helderheid en een iets kleiner formaat. Het huidige display meet 32-inch. Apple zou dan in staat kunnen zijn om een display van dezelfde kwaliteit uit te brengen voor misschien de helft van de prijs, speculeert Gurman.


Het is niet moeilijk te voorspellen dat een goedkoper beeldscherm van Apple direct een bestseller zal worden. Het huidige XDR-scherm is voor veel mensen onbetaalbaar en alternatieven zoals de LG UltraFine 4K en 5K passen qua design niet echt bij de rest van je Apple-apparatuur. Eerder probeerde Apple de prijs van het dure display goed te praten door het te vergelijken met 43.000 dollar kostende referentiedisplays die in de filmindustrie worden gebruikt.

Dat het onderwerp nu opeens weer ter sprake komt, heeft ermee te maken dat een geruchtenlekker eerder deze week voorspelde dat er drie nieuwe displays gemaakt door LG aan zitten te komen. Meer daarover lees je hieronder.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 16 december 2021.

Er gaan al langer geruchten dat Apple naast het Pro Display XDR nog aan een nieuw goedkoper extern scherm werkt, als opvolger voor het Thunderbolt-display. Afgelopen zomer kwam daar nog het gerucht bovenop dat er een extern display met A13-chip in ontwikkeling is. Nu zegt geruchtenlekker @Dylandkt dat er maar liefst drie displays in ontwikkeling zijn bij LG, die mogelijk voor Apple bedoeld zijn.

‘Drie externe Apple-schermen bij LG in ontwikkeling’

LG is één van de fabrikanten van Apple voor de displays in allerlei Apple-producten. Dat het bedrijf dan ook panelen levert voor mogelijke externe Mac-schermen is dan ook geen grote verrassing. Maar dat het om maar liefst drie schermen gaat, is op z’n minst interessant. Volgens de informatie gaat het om drie schermen die door LG gefabriceerd zijn, maar in een nog merkloze behuizing.

Het gaat allereerst om schermen met nagenoeg dezelfde specificaties als de huidige 24-inch iMac en de aankomende nieuwe 27-inch iMac. Het is aannemelijk dat als Apple inderdaad aan nieuwe schermen werkt, de specificaties overeenkomen met deze twee iMacs. Apple’s vroegere Thunderbolt-display was ook gebaseerd op de iMac van die tijd, dus dit is een strategie die Apple eerder toegepast heeft.

Mac mini met Pro Display XDR

Het derde scherm zou een opvolger van het huidige Pro Display XDR kunnen zijn. Volgens de geruchtenlekker gaat het namelijk om een 32-inch display. Wat hier ook interessant aan is, is dat er verwijzingen gevonden zijn naar een speciaal ontwikkelde chip die het scherm aanstuurt. De kans is aanwezig dat het hier gaat om een variant van de Apple Silicon-chip, zo suggereert de bron. De bron zegt ook nog wat andere specificaties te hebben vernomen. Zowel het 32- als 27-inch scherm zijn gemaakt van mini-LED en ondersteunen 120Hz ProMotion.

Het is nog onduidelijk wanneer Apple een of meerdere externe Mac-displays gaat aankondigen. De WWDC 2022 lijkt hiervoor een uitgelezen kans, hoewel Apple het ook eerder tijdens een apart event kan aankondigen. We verwachten in ieder geval dat we hier komend jaar meer van horen.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple werkt aan extern beeldscherm met A13-chip'

Apple is bezig een nieuw extern scherm voor de Mac te testen. Deze is voorzien van een A13-chip en Neural Engine, zo beweert 9to5Mac.

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.