Apple’s Voortgangsrapport 2016 geeft inzicht in omstandigheden toeleveranciers

Apple zet zich actief in voor de werknemers van haar toeleveranciers en maakt zich sterk voor het milieu. In een nieuw rapport laat Apple de vorderingen zien die ze het afgelopen jaar gemaakt hebben.

Dat Apple milieu hoog in het vaandel heeft staan, bleek wel uit de laatste keynote waarin Apple bijna een half uur besteedde aan het milieu. Vandaag heeft Apple het Supplier Responsibility Report 2016 (Voortgangsrapport) uitgebracht waarin ze meer prijsgeven over de vorderingen die ze gemaakt hebben op het gebied van de verantwoordelijkheid van toeleveranciers. Zo zorgt Apple ervoor dat alle werknemers die betrokken zijn bij het fabricageproces van Apple-producten krijgen waar ze recht op hebben en onder fatsoenlijke omstandigheden hun werk kunnen doen. Ook let Apple nauw op het milieu en andere werkomstandigheden bij hun toeleveranciers.


Werknemer werkt in een fabriek aan een scherm voor een MacBook.
Werknemer werkt in een fabriek aan een scherm voor een MacBook.

Apple’s inspanningen op het gebied van milieu zijn goed af te lezen uit het Apple Renew-programma, dat kortgeleden van start is gegaan. Maar ze doen meer voor het milieu, onder andere in de landen waar de producten geproduceerd worden.

Bekijk ook

Dit geeft Apple voor jouw oude toestel via het Apple Renew-programma

Wat levert jouw oude iPhone of iPad nog op via Apple's nieuwe Apple Renew-programma? Tegen inlevering van een oud toestel krijg je een Apple Store-cadeaubon met een waarde die varieert van €70 tot €325.

Tiende keer Responsability-rapport

Het is alweer de tiende keer dat Apple een dergelijk Responsability-rapport uitbrengt. In 2015 zijn er bij toeleveranciers meer audits uitgevoerd dan het jaar ervoor. Terwijl dit in 2014 nog 633 audits waren, is dit in het jaar erna gegroeid naar 640 audits. Audits wil zeggen het controleren van een organisatie door middel van een onderzoek. Het afgelopen jaar zijn er in 25 landen audits uitgevoerd, een record. Apple let bijvoorbeeld op de werkuren van de werknemers bij hun toeleveranciers. Zo wordt een maximale werkweek van 60 uur gehanteerd en in het rapport blijkt dat maar liefst 97% van de werknemers niet meer dan zestig uur per week werkt.

Apple heeft bovendien meer dan drie miljoen werknemers een cursus gegeven zodat ze beter weten waar ze recht op hebben. Dit zijn maar liefst 700.000 werknemers meer dan in het jaar ervoor. Ook wat betreft milieu heeft Apple stappen gemaakt. Zo is de hoeveelheid koolstofuitstoot flink gedaald en heeft Apple 17 miljard liter zoetwater weten te besparen, een record.

De toeleveranciers van Apple zitten over de hele wereld.

Toplijst van Apple-leveranciers

Apple heeft ook een toplijst gepubliceerd van de 200 leveranciers waar Apple mee samenwerkt. In deze lange lijst vind je ook vier Nederlandse bedrijven. Het gaat bijvoorbeeld om NXP Semiconductors N.V., het bedrijf waar de NFC-chip in de iPhone 6, iPhone 6s, iPhone SE en Apple Watch vandaan komt. Toch is het merendeel van de leveranciers gevestigd in China, want het gaat daar in totaal om 346 bedrijven. Verder zijn er 18 fabrieken waar alle producten worden geassembleerd, waaronder vestigingen van Foxconn.

Bij het rapport heeft Apple voorts een brief van de nieuwe Chief Operating Officer Jeff Williams gepresenteerd. Hierin benadrukt hij de stappen die Apple gemaakt heeft op het gebied van de werksituatie voor de werknemers bij haar leveranciers. Meer details van Apple vind je op de speciale pagina.

Het volledige rapport vind je hier in pdf-formaat.

Bekijk ook

Dit doet Apple met je oude, ingeruilde iPhone

Wat gebeurt er met je oude iPhone als je hem inlevert bij Apple? Een achtergrondverhaal legt uit hoe iPhones gekeurd worden en vervolgens worden doorverkocht of een enkeltje krijgen naar de recyclefabriek.

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 maart 2016 om 21:57
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.