Wat gebeurt er met je oude iPhone als je hem bij Apple inruilt?

Dit doet Apple met je oude, ingeruilde iPhone

Wat gebeurt er met je oude iPhone als je hem inlevert bij Apple? Een achtergrondverhaal legt uit hoe iPhones gekeurd worden en vervolgens worden doorverkocht of een enkeltje krijgen naar de recyclefabriek.

Wat gebeurt er met je oude iPhone als je hem bij Apple inruilt?

Als je een nieuwe iPhone, iPad of ander apparaat van Apple wilt kopen, kun je het oude toestel inruilen bij een Apple Store om er nog wat geld voor te vangen. Vervolgens verdwijnt je vertrouwde iDevice achter de balie, maar wat gebeurt er daarna mee? Apple’s inruilprogramma ging op 30 augustus 2013 van start, maar al die tijd heeft Apple weinig informatie losgelaten over wat er precies met ingeruilde apparaten gebeurt. Bloomberg zocht het uit.

In een uitgebreid artikel wordt stap voor stap uitgelegd wat een ingeruilde iPhone allemaal doormaakt. Ieder ‘recyclebedrijf’ moet zich aan meer dan 50 regels en voorwaarden houden, zodat de veiligheid en kwaliteit gewaarborgd kan worden. Recyclebedrijf staat hier bewust tussen aanhalingstekens, want lang niet alle iPhones worden gerecycled.

Dit proces doorloopt iedere iPhone die wordt ingeruild.

Apple vernietigt afgekeurde iPhones volledig

Allereerst wordt het geheugen van het toestel gewist, zodat niemand aan de haal kan gaan met iemands gebruikersgegevens. Vervolgens wordt er gekeken of het toestel nog goed genoeg is om tweedehands door te verkopen. De verkoper controleert vervolgens nogmaals of de staat van het apparaat voldoet aan de richtlijnen. Daarna wordt de iPhone als tweedehands te koop aangeboden. Als de iPhone tijdens een van deze controlemomenten wordt afgekeurd, krijgt hij een enkeltje naar de recyclefabriek.

Recyclen is hierbij een groot woord, want Apple vernietigt alle onderdelen tot er alleen kleine snippertjes van over zijn. Apple wil hiermee voorkomen dat iPhone-onderdelen kunnen worden gebruikt in neppe Apple-producten zoals namaak iPhones en iPads. Hierin verschilt Apple volgens Bloomberg van andere techbedrijven, die bijvoorbeeld de cameramodules van oude smartphones beschikbaar stellen voor drones. Volgens Lisa Jackson, Apple’s hoofd van milieugerelateerde zaken, zullen er in de toekomst waarschijnlijk wel bruikbare onderdelen uit iPhones gehaald worden, al noemt Jackson geen concrete datum.

Bron: Bloomberg

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 februari 2016, 20:55
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen inruilen, recycling

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.