Apple Music-muzieknoot in neon.

Dit is er nieuw in Apple Music in iOS 12

Hoewel Apple tijdens de presentatie van iOS 12 geen aandacht besteedde aan de Muziek-app of Apple Music, is er wel het een en ander nieuw voor Apple Music-gebruikers. Het gaat in totaal om drie vernieuwingen die het luisteren en opzoeken van muziek net even makkelijker maken.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Apple Music in iOS 12

Voorgaande jaren had Apple voor Apple Music en de Muziek-app een aantal grote veranderingen, zoals de toevoeging van songteksten en een nieuw ontwerp voor de Muziek-app. Dit jaar vind je in iOS 12 geen schokkende nieuwe functies, maar de update brengt wel drie handige verbeteringen: muziek opzoeken via de songteksten, nieuwe artiestenpagina’s en de officiele aankondiging van MusicKit voor het web.

#1 Muziek opzoeken met songteksten
Je kent het misschien wel: er zit al dagen een bepaalde songtekst in je hoofd, maar je hebt geen idee wat de titel van het nummer of wie de artiest is. Het vinden van het juiste liedje kan daardoor lastiger zijn, maar in Apple Music is daar nu iets op bedacht. Met de zoekfunctie in de Muziek-app in iOS 12 kun je nu ook regels van de songteksten invoeren. De Muziek-app zoekt dan ook naar passende songteksten, al wordt wel eerst gekeken naar overeenkomstige titels. Als er een match gevonden is, wordt dit in de zoekresultaten aangegeven met de overeenkomstige songtekst. Je kan daardoor meteen het liedje toevoegen aan je bibliotheek.

De songteksten in Apple Music zijn toegevoegd in iOS 10 en laten je meezingen met al je nummers. De songteksten zijn voor het overgrote deel van de nummers beschikbaar, maar het zoeken naar liedjes op de songtekst is nog niet bij alle nummers beschikbaar. De kans is groot dat dit de komende maanden bij de beta’s verder uitgebreid wordt.

#2 Vernieuwde profielpagina’s voor artiesten
Elke artiest heeft op Apple Music zijn of haar eigen profielpagina. Hier staan alle nummers, albums en andere content die bij die artiest horen. In iOS 12 is deze pagina iets vernieuwd. Het eerste dat opvalt is dat de profielfoto een stukje groter is. In iOS 12 beslaat deze foto nu bijna de helft van het scherm. Afgezien van de uiterlijke verandering is er ook een nieuwe knop toegevoegd. Met de afspeelknop kun je meteen naar alle liedjes van de desbetreffende artiest luisteren. Dit komt van pas als je fan bent van een specifieke artiest en zin hebt om al zijn of haar muziek te ontdekken.

Apple Music artiestenpagina in iOS 12.
Apple Music in iOS 11.4 (links) en iOS 12 (rechts)

#3 Apple Music op het web met nieuwe MusicKit
We schreven er maandag al even over voorafgaand aan de keynote: Apple maakt het mogelijk om Apple Music via het web af te spelen. MusicKit, de tool voor ontwikkelaars waarmee ze een koppeling met Apple Music kunnen maken voor hun apps, krijgt een update waarmee je muziek op het web af kunt spelen. In een aankomende WWDC-sessie legt Apple meer uit over wat je hiermee kunt doen. “Met de introductie van MusicKit op het web, kunnen ontwikkelaars de Apple Music-ervaring naar het web brengen”, zo luidt de omschrijving. Met de webweergave kun je inloggen met je eigen Apple ID en bijvoorbeeld een specifieke afspeellijst of een album luisteren en deze aan je eigen collectie toevoegen. Voor zover nu duidelijk is, is het helaas niet mogelijk om door je eigen muziekbibliotheek te bladeren of om specifieke nummers op te zoeken, maar het is wel een stap in de goede richting.

Apple Music-afbeelding via Reddit.

Beschikbaarheid
Deze functies komen in het najaar van 2018 beschikbaar in iOS 12. Een exacte iOS 12 datum is nog niet bekend. Ontwikkelaars en publieke testers kunnen nu alvast de iOS 12 beta downloaden. Wil je meer weten over de vernieuwingen in iOS 12, bekijk dan onze lijst met kleine en minder bekende iOS 12 functies die pas na de keynote bekend werden of in de beta’s zijn ontdekt. Of bekijk onze iOS 12 review.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juni 2018, 14:03
Bron Bron AppleInsider
Categorie iOS
Onderwerpen apple music, ios 12

iOS 12

iOS 12 is de toekomstige software-update voor de iPhone en iPad, die in 2018 wordt verwacht. In dit overzicht lees je alles over de nieuwe functies van deze grote update, die in september 2018 wordt verwacht.

iOS 12

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.