Apple Music-muzieknoot in neon.

Dit is er nieuw in Apple Music in iOS 12 en macOS Mojave

Wat is er nieuw voor Apple Music in iOS 12 en macOS Mojave? Apple heeft onder andere de artiestenpagina's vernieuwd, maakt luisteren via het web net iets makkelijker en er is een nieuwe vriendenmix.

Apple Music in iOS 12 en macOS Mojave

Voorgaande jaren had Apple voor Apple Music en de Muziek-app een aantal grote veranderingen, zoals de toevoeging van songteksten en een nieuw ontwerp voor de Muziek-app. Dit jaar vind je in iOS 12 en MacOS Mojave geen schokkende nieuwe functies, maar de update brengt wel meerdere handige verbeteringen. Sommige van onderstaande functies zijn ook beschikbaar als je nog op iOS 11 zit.


#1 Nieuwe Vriendenmix
Met ingang van iOS 12 zien Apple Music-gebruikers een nieuwe persoonlijke mix in het onderdeel Voor jou. Naast de Nieuwe muziek-mix en de Chillmix is er nu ook een Vriendenmix. Deze Vriendenmix wordt elke maandag bijgewerkt en bestaat uit nummers die door je Apple Music-vrienden beluisterd zijn. Je moet dus wel vrienden toevoegen aan je Apple Music-profiel, want anders kan er ook geen lijst samengesteld worden.

Bekijk ook

Luister de muziek van je vrienden met de nieuwe Friends Mix in Apple Music

Apple Music krijgt er weer een nieuwe muziekmix bij. Deze keer is het een afspeellijst genaamd Friends Mix, waarin je muziek vindt die door je vrienden geluisterd is. De nieuwe mix vind je in het Voor jou-tabblad.

De Vriendenmix is een leuke nieuwe manier om nieuwe muziek te ontdekken. In ons artikel over het toevoegen van Apple Music-vrienden lees je precies hoe je dat doet. Je kan een koppeling maken met Facebook, maar de Muziek-app zoekt ook door je contactenlijst om meer vrienden te ontdekken.

Bekijk ook

Muziek delen met vrienden in Apple Music: zo werkt het via je profiel

In Apple Music kun je een eigen profiel aanmaken, afspeellijsten delen en vrienden maken. Zo zie je naar welke muziek je vrienden luisteren en deel je je eigen muziek. Wij laten zien hoe dit werkt.

#2 Top 100-lijsten
Een andere nieuwe manier om muziek te ontdekken is met de nieuwe hitlijsten. Bij Ontdekken > Hitlijsten vind je een nieuw kopje Top 100 van vandaag. Hier vind je voor elk land waar Apple Music actief is een top 100 van de populairste nummers van vandaag. Er is ook een wereldwijde lijst, dus er is altijd wel iets om naar te luisteren. Deze lijsten zijn ook beschikbaar op toestellen met iOS 11, dus je profiteert er ook van als je nog niet geüpdatet bent naar iOS 12.

Apple Music Top 100 Nederland en wereldwijd.

#3 Vernieuwde profielpagina’s voor artiesten
Elke artiest heeft op Apple Music zijn of haar eigen profielpagina. Hier staan alle nummers, albums en andere content die bij die artiest horen. In iOS 12 is deze pagina iets vernieuwd. Het eerste dat opvalt is dat de profielfoto een stukje groter is. In iOS 12 beslaat deze foto nu bijna de helft van het scherm. Afgezien van de uiterlijke verandering is er ook een nieuwe knop toegevoegd. Met de afspeelknop kun je meteen naar alle liedjes van de desbetreffende artiest luisteren. Dit komt van pas als je fan bent van een specifieke artiest en zin hebt om al zijn of haar muziek te ontdekken.

Apple Music artiestenpagina in iOS 12.
Apple Music in iOS 11.4 (links) en iOS 12 (rechts)

Daarnaast maakt Apple op artiestenpagina’s nu een onderscheid tussen singles en ep’s en volledige albums. Op de artiestenpagina vind je nu een reeks onmisbare albums, een overzicht van alle albums en de aparte categorie voor singles en ep’s. Dat maakt het zoeken naar het juiste album net even wat makkelijker.

#4 Apple Music op het web met nieuwe MusicKit
Apple maakt het mogelijk om Apple Music via het web af te spelen. MusicKit, de tool voor ontwikkelaars waarmee ze een koppeling met Apple Music kunnen maken voor hun apps, heeft een update gekregen waarmee je muziek op het web af kunt spelen. Het is nog geen uitgebreide webspeler, maar het is wel een stap in de goede richting.

Je kan deze speler het beste gebruiken door naar een artiest te zoeken via Google. Je bekijkt dan de artiestenpagina, bijvoorbeeld van Michael Jackson. Rechtsboven kun je inloggen met je eigen Apple Music-gegevens, waarna je de volledige nummers via de browser kan afspelen.

Bekijk ook

Apple Music speelt nu complete nummers in je browser

Tot nu toe moest je nummers van Apple Music via iTunes afspelen op de desktop. Maar dat hoeft nu niet meer: je kunt nu in de browser ook naar een volledig nummer luisteren zonder dat je iTunes nodig hebt.

#5 iTunes in het donker
Met ingang van iTunes 12.9 en macOS Mojave ondersteunt iTunes ook de nieuwe donkere modus op de Mac. Heb je deze donkere modus ingeschakeld, dan wordt iTunes ook meteen in het donker weergegeven. De nieuwe Vriendenmix en nieuwe profielpagina’s voor artiesten vind je ook in iTunes, dus je kan meteen van start met luisteren.

Apple Music met top 100 in donkere iTunes.

Overigens is de speciale iTunes-versie met App Store nog niet geschikt voor macOS Mojave. Zodra je je Mac bijwerkt naar macOS Mojave, krijg je automatisch iTunes 12.9. Hou daar dus rekening mee als je nog afhankelijk bent van de App Store-functie.

Bonus: Muziek opzoeken met songteksten
Je kent het misschien wel: er zit al dagen een bepaalde songtekst in je hoofd, maar je hebt geen idee wat de titel van het nummer of wie de artiest is. Het vinden van het juiste liedje kan daardoor lastiger zijn, maar in Apple Music is daar nu iets op bedacht. Met de zoekfunctie in de Muziek-app in iOS 12 kun je ook regels van de songteksten invoeren. De Muziek-app zoekt dan ook naar passende songteksten, al wordt wel eerst gekeken naar overeenkomstige titels. Als er een match gevonden is, wordt dit in de zoekresultaten aangegeven met de overeenkomstige songtekst. Je kan daardoor meteen het liedje toevoegen aan je bibliotheek.

Helaas blijkt deze functie in Nederland nog niet goed te werken. Zelfs voor Nederlandse songteksten kun je de zoekfunctie niet gebruiken om naar nummers te zoeken. Bij het invoeren van een stukje tekst verschijnt er wel een knop om te zoeken op lyrics, maar je krijgt helaas nooit passende resultaten te zien. Hopelijk brengt Apple deze handige zoekfunctie binnenkort ook naar Nederlandse gebruikers.

De songteksten in Apple Music zijn toegevoegd in iOS 10 en laten je meezingen met al je nummers. De songteksten zijn voor het overgrote deel van de nummers beschikbaar, maar het zoeken naar liedjes op de songtekst is nog niet bij alle nummers beschikbaar. De kans is groot dat dit de komende maanden bij de beta’s verder uitgebreid wordt.

Bekijk ook

Songteksten bekijken en bedienen in Apple Music doe je zo

Zing mee met je favoriete nummers in Apple Music! Je kunt op je iPhone, iPad, Apple TV en Mac de songteksten van een nummer bekijken. In dit artikel leggen we uit waar je in Apple Music songteksten vindt.

Apple Music-afbeelding via Reddit.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 28 september: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd met nieuwe informatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
28 september 2018 om 10:56
Onderwerpen
,
Categorie
iOS

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad in 2018, als opvolger van iOS 11. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd een jaar later opgevolgd door iOS 13.

iOS 12
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.