iPhone XS naamgeving

Apple’s voormalige reclameman noemt iPhone-naamgeving ‘onlogisch’

Ken Segall vindt dat Apple moet stoppen met de verwarrende naamgeving van iPhones. Segall kan het weten, want hij bedacht ooit de i in iMac en werkte nauw met Steve Jobs samen aan de 'Think Different'-campagne.

In totaal werkte Ken Segall meer dan tien jaar samen met Steve Jobs aan campagnes. Hij vertelt nu in een nieuwe blogposting dat hij altijd een “gevoel van angst krijgt” bij elk iPhone-persevenement, omdat Apple telkens iets verzint dat totaal onlogisch is. Eerder had Segall al kritiek op het feit dat afwisselend de letter S aan een naam wordt toegevoegd. “Deze gewoonte versterkt alleen maar het gangbare misverstand dat S-modellen staan voor tussenjaren, waarin maar kleine verbeteringen worden doorgevoerd. Dat is ver van de realiteit, want de grootste iPhone-updates vonden plaats in de S-jaren (64-bit processor, Siri, Touch ID).”


Romeinse cijfers en Latijnse letters
Ook ergert Segall zich eraan dat Apple Romeinse en Arabische cijfers afwisselt en dit vervolgens weer combineert met Latijnse letters. De juiste uitspraak van iPhone X is ‘iPhone 10′, omdat het een Romeins cijfer is maar consumenten blijven maar in verwarring of ze ‘X’ of ’10’ moeten zeggen. Een letter toevoegen aan een Romeins cijfer, zoals bij XS is gedaan, maakt de verwarring allemaal nog erger. De X is een getal, de S is een letter. Als je de naam probeert uit te spreken moet je telkens even nadenken.

Waar staat R voor?
Ook vraagt Segall zich af waar de letter R voor staat bij de iPhone XR. Ook dit is verwarrend in combinatie met een X, die moet worden uitgesproken als ’10’. Maar wat betekent de R überhaupt? Wel is blij dat Apple dit jaar alle toestellen een X heeft gegeven en ook is hij blij dat er een einde komt aan de iPhone SE. Niet vanwege het toestel zelf, maar omdat de naam inhoudsloos was. Ook bij de iPhone SE weet niemand waar die letters nu eigenlijk voor stonden. Segall had al wel vaker kritiek op Apple. Zo klaagde hij dat Apple onder Tim Cook vooral saaie reclames maakt.

iPhone XS naamgeving

Is het nou XS of Xs?
Ook bij ons op de iCulture-redactie is de naamsverwarring opgevallen. Apple maakt het nog veel ingewikkelder, door bij de aankondiging van de iPhone XS afwisselend XS en Xs te gebruiken. Telecomproviders kregen de instructie om Xs te schrijven, terwijl Apple beide schrijfwijzen leek te gebruiken. Pas later bleek hoe het precies zit: als je aan Apple’s schrijfrichtlijnen wilt voldoen moet de S in een kleine hoofdletter worden geschreven, als dat typografisch mogelijk is. Liefst met een afgerond vierkantje eromheen. Maar alleen lettertype-experts zien het verschil als je Apple’s officiële persberichten bekijkt:

iPhone XS naamgeving

Verder zijn er ook mensen die kritiek hebben op de naam iPhone XS Max. Is dit het grootste toestel dat Apple ooit gaat uitbrengen, of was Apple gewoon klaar met de toevoeging Plus omdat de concurrentie ook ‘+’ en ‘Plus’ was gaan gebruiken?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 september 2018, 8:50
Bron Bron Ken Segall
Categorie Apple
Onderwerpen iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, merknaam
30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.