Apple Kaarten in iOS 13.

Deze verbeteringen in Apple Kaarten in iOS 13 zijn gearriveerd

Ben je grootgebruiker van Apple Kaarten, dan kan je rekenen op een aantal handige nieuwe functies in iOS 13. In dit artikel lees alles over de verbeteringen van Apple Kaarten in iOS 13 en iPadOS 13. Sommige functies zaten er meteen in, andere kwamen in iOS 13.1.

Apple Kaarten verbeteringen in iOS 13

Apple Kaarten is ook dit jaar weer door Apple onder handen genomen. In iOS 13 en iPadOS 13 heeft Apple meer dan tien nieuwe functies toegevoegd aan Apple Kaarten. Het is daarmee één van de grotere updates in Apple Kaarten van de laatste jaren. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen in Apple Kaarten in iOS 13 en iPadOS 13 waar je meteen iets van merkt.


#1 Verzamelingen: de belangrijkste plekken bij elkaar
Eén van de grootste vernieuwing is de komst van verzamelingen in Apple Kaarten. Hiermee kan je interessante locaties bundelen, bijvoorbeeld voor een vakantie. Of zijn er plekken waar je graag komt, bijvoorbeeld je favoriete restaurants, dan kan je die bundelen in een eigen verzameling. Je kan een eigen afbeelding aan jouw verzameling toevoegen en een eigen naam kiezen, waardoor Apple Kaarten een stuk persoonlijker wordt.

Bekijk ook

Zo maak je in Apple Kaarten verzamelingen van locaties

In Apple Kaarten kun je favorieten aanmaken. Ook kun je een verzameling of gids maken van specifieke locaties, bijvoorbeeld van restaurants die je nog eens wilt proberen of plekken die je op vakantie wilt bezoeken.

#2 Look Around: Apple’s eigen Streetview
Apple is al jarenlang bezig met het verzamelen van nieuwe kaartgegevens en in iOS 13 en iPadOS 13 zien we daar het resultaat van. Met Look Around loop je als het ware door de straten en kijk je om je heen op je iPhone en iPad. Look Around werkt momenteel alleen op aantal locaties in de VS.

Apple Look Around San Francisco

#3 Aankomsttijd delen
In meerdere navigatie-apps heb je al de mogelijkheid om live je locatie te delen. Je kan in Google Maps live je locatie delen en ook in Flitsmeister deel je je ETA (estimated time of arrival). Apple Kaarten heeft sinds iOS 13.1 iets soortgelijks, zodat degene waar je naartoe onderweg bent precies weet hoe laat je ergens aankomt. Door je locatie te delen, verstuur je automatisch een iMessage of sms met daarin je verwachte aankomsttijd. Zodra je vertraging oploopt, verstuur je een nieuw bericht met daarin de nieuwe verwachtte aankomsttijd.

iOS 13 Apple Kaarten ETA aankomsttijd delen.

#4 Real-time OV-tijden
Op het gebied van OV heeft Apple Kaarten ook iets nieuws gekregen. Je ziet nu waar de bus of trein in Apple Kaarten is en je checkt de vertrektijden, zodat je snel kan zien of je bus vertraging opgelopen heeft. Je bekijkt alle tussenliggende stations en de complete dienstregeling.

Bekijk ook

Apple Kaarten laat in iOS 13 ook zien *waar* je bus, metro of trein is

Apple Kaarten heeft een handige nieuwe functie voor OV-reizigers. In iOS 13 kun je zien of je trein op tijd rijdt en waar hij is. Hierdoor komt de ov-functie veel beter van pas.

#5 Betere favorieten
In Apple Kaarten kun je al een hele tijd je favorieten bijhouden, maar deze functie zat nog wel enigszins verstopt. In iOS 13 staan ze bovenaan het menu. Je ziet daar je woon- en werkadres, maar ook al je andere favorieten. In één tik navigeer je meteen naar de voor jou belangrijke locaties, zonder dat je het hele adres opnieuw hoeft in te tikken.

Apple Kaarten favorieten in iOS 13.

#6 Verbeterde CarPlay-app
De CarPlay-versie van Apple Kaarten heeft een geheel nieuw uiterlijk gekregen. Het menu verschijnt nu links op het scherm, zonder dat je hele kaart geblokkeerd wordt. Je zoekt dan snel naar een interessante locatie in de buurt, zoals een restaurant of parkeergarage. Ook de opties zoals favorieten en het delen van je aankomsttijd kan via je CarPlay-scherm, dus je hoeft je iPhone er niet eens bij te pakken.

CarPlay Kaarten-app in iOS 13.

#7 Compleet nieuwe kaart
Apple heeft ook lang gewerkt aan het opnieuw opbouwen van de kaart met het verzamelen van eigen data. De nieuwe kaart heeft veel meer details en toont meer gebouwen, parken, grenzen en veel meer. Helaas moeten wij hier nog wel even op wachten. Het is nu nog alleen beschikbaar op bepaalde plekken in de VS, maar moet rond het einde van het jaar overal in Amerika beschikbaar zijn. Volgend jaar is een selectie van andere landen aan de beurt, maar welke dat zijn is nog een raadsel. De kans dat Nederland of België daarbij zit, lijkt erg klein.

Hieronder zie je het verschil:

Verbeterde Apple Kaarten Albany

#8 Uitgebreide vluchtgegevens
In Apple Kaarten kun je nu ook uitgebreide vluchtgegevens bekijken. Sinds een tijd bekijk je al grote luchthavens wereldwijd van binnen. Onder andere Schiphol heeft indoor navigatie in Apple Kaarten en met de nieuwe functie voor vluchtgegevens komt Apple Kaarten nog beter van pas als je gaat vliegen.

#9 Overige verbeteringen
Apple heeft nog meer kleine verbeteringen doorgevoerd in Apple Kaarten. We zetten ze kort op een rijtje:

  • Betere stembegeleiding van Siri: In plaats van ‘Sla over 500 meter linksaf’, zegt Siri dat je bij het eerstvolgende stoplicht linksaf moet slaan. Momenteel is dit in Nederland en België nog niet functioneel.
  • Meer informatie bij plekken: Bij nuttige plaatsen komt er meer handige informatie beschikbaar. Denk aan de aankomende Today at Apple-sessies bij de Apple Store of bioscooptijden van jouw favoriete bioscoop. Voor de Today at Apple-sessies werkt dit al in Nederland en België.
  • Makkelijker feedback geven: Heb je een fout ontdekt, dan gaat het doorgeven van aanpassingen een stukje makkelijker. De functie voor het melden van een probleem in Apple Kaarten wordt aangepast.
  • Kruispuntweergave: Op een kruispunt gaat Apple Kaarten een duidelijker overzicht geven van afslagen. Dit komt in ieder geval in China, maar mogelijk ook snel in andere landen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 02 oktober: We hebben dit artikel bijgewerkt met alle vernieuwingen en daarom opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.