Apple Watch met koffie

Opinie: zo staat Apple er anno 2017 voor

Apple begint 2017 met indrukwekkende kwartaalcijfers, die een goede indruk geven hoe de rest van 2017 zal verlopen. Daarom 10 punten om vooruit te kijken.

Apple wist dinsdag 31 januari 2017 indrukwekkende kwartaalcijfers te melden. Het bedrijf groeit weer en kon mooie cijfers laten zien voor de feestdagenperiode. Met een recordaantal van 78,3 miljoen verkochte iPhones en meer dan $78 miljard aan omzet is er genoeg reden om bij Apple de vlag uit te hangen en uit te kijken naar een fantastisch jaar. Hoe staat Apple er begin 2017 voor? We haalden de 10 belangrijkste punten uit de aankondigingen.

Apple Pay in Spanje.

#1 Diensten groeien als kool

Diensten leveren steeds meer geld op voor Apple. Afgelopen kwartaal leverden ze 7,17 miljard dollar omzet op; een record en een stijging van 18% ten opzichte van een jaar geleden. Tim Cook denkt dat alleen de dienstensector van eind van dit jaar net zo groot is als een Fortune 100-bedrijf. Diensten leveren nu al net zoveel geld op als de Mac. De groei is afgelopen kwartaal vooral te danken aan de App Store: afgelopen december boekte de App Store de beste maand ooit. Ook de inkomsten uit Apple Music, Apple Pay, iTunes en iCloud nemen toe. Dat laatste komt ook omdat Apple ervoor zorgt dat je ongemerkt steeds meer iCloud-opslagruimte nodig hebt. Bijna alles synchroniseert met iCloud. De komende vier jaar wil Tim Cook de omzet uit diensten zelfs verdubbelen.


Bekijk grafiek Procentuele wijziging y-o-y.

#2 De iPhone 7 is ondanks doemverhalen een gigantisch succes

Er verschijnen regelmatig doemverhalen dat Apple de productie van de iPhone 7 alwéér moet terugdraaien vanwege een tegenvallende vraag. Maar niets blijkt minder waar. Er werden dankzij de twee ‘saaie’ modellen maar liefst 78,3 miljoen iPhones verkocht, meer dan de 74,8 miljoen exemplaren van vorig jaar.


Bekijk grafiek Verkopen iPhone.

#3 iPhone 7 Plus was enorm gewild

Apple heeft een briljante manier gevonden om te zorgen dat mensen een duurder toestel gaan kopen. Door de iPhone 7 Plus extra functies te geven voelden veel mensen zich ‘genoodzaakt’ om over te stappen naar het duurdere model. De angst om functies mis te lopen zorgde voor een verschuiving van de 4,7-inch iPhones naar de 5,5-inch iPhones, vooral vanwege de dubbele camera met portretstand. Dit zorgde er ook voor dat de gemiddelde verkoopprijs van de iPhone is gestegen. Volgens Tim Cook verkocht de iPhone 7 Plus beter dan elk eerder Plus-model, waardoor Apple tot in januari moeite had om te voldoen aan de vraag. Ook zouden gebruikers inmiddels gewend zijn aan de grotere smartphones, waardoor ze de tijd rijp vinden om over te stappen naar een Plus.

iPhone 7 camera review: de camerabult is nu onderdeel van het design

#4 iPads blijven een moeilijk geval

Vorig jaar was de iPad het #2 product van Apple, achter de iPhone. Nu staat het op de vierde plaats achter de iPhone, Mac en Diensten. Zelfs de categorie Overig (Beats, Apple Watch, Apple TV) staat op het punt om de iPad in te halen.

Herinner je je nog de opmerkingen over het post-pc-tijdperk? We zouden de laptops en desktops aan de kant zetten omdat je alles op een iPad kunt doen. Inmiddels is wel duidelijk dat de iPad niet hét centrale apparaat is waarop je het merendeel van je werk doet, maar dat het een apparaat voor erbij is. De verkoop van iPads zakte naar 13 miljoen stuks, terwijl dat een jaar geleden nog 16 miljoen stuks was. De omzet ging ook omlaag. Toch zei CFO Maestri dat de verkopen beter waren dan verwacht en dat de iPad een marktaandeel van 85% heeft bij tablets boven de $200. De klanttevredenheid is ook erg hoog en tikt nog net niet de 100% aan. Het is vervelend nieuws voor investeerders die altijd maar meer-meer-meer willen, maar eigenlijk goed nieuws voor jou als consument: je hebt een kwalitatief goed apparaat dat jarenlang meegaat en prettig in gebruik is. En vanwege het hoge marktaandeel weet je dat accessoires en apps bijna altijd geschikt worden gemaakt voor de iPad.


Bekijk grafiek Verkopen iPad.

#5 Mac-verkopen trekken ietsje aan

De Mac-verkoop loopt goed en dat heeft ongetwijfeld te maken met de nieuwe MacBook Pro’s. Het zal niet gaan om “miljoenen mensen” die een MacBook Pro hebben gekocht (zoals een iCulture-lezer suggereerde) want de cijfers laten een veel bescheidener groei zien. Het ging om 5,4 miljoen stuks ten opzichte van 5,3 miljoen een jaar geleden, dus een verschil van zo’n 100.000 stuks. Apple gaf tijdens de nabespreking van de kwartaalcijfers aan dat het de hoogste kwartaalomzet voor de Mac ooit was. Een groot deel daarvan waren mensen die voor het eerst een Mac kochten en voorheen op Windows werkten. Apple’s strategie om mensen na aankoop van een iPhone of iPad het ecosysteem binnen te halen, lijkt dus nog steeds te werken.


Bekijk grafiek Verkopen Mac.

#6 Apple wil een berg geld naar de VS halen

Apple heeft nu $246.1 miljard in cash, waarvan $231 in het buitenland staat gestald. Tim Cook zei er vertrouwen in te hebben dat hij een deel van die $231 miljard weer naar de VS kan halen, dankzij gunstige belastingregelingen. Cook noemde daarbij niet de naam Donald Trump, maar het is duidelijk dat de nieuwe president het Amerikaanse bedrijfsleven wil helpen. Cook hoopt dat een deel van de cashvoorraad al in 2017 voor een redelijk belastingpercentage overgeheveld kan worden naar de VS. Dat zou niet alleen goed zijn voor het land, maar ook voor Apple, aldus Cook. Helaas wilde Cook niet zeggen wat hij met het geld wil doen. Apple deed in 2016 tussen de 15 en 20 overnames en zal dat in 2017 ook blijven doen. Meestal zijn het kleine bedrijven, maar Cook hield de mogelijkheid open om ook grotere bedrijven over te nemen.

#7 Meer eigen content voor Apple TV

Op de vraag hoe Apple de groeiende berg cash gaat besteden, antwoordde Tim Cook tijdens de nabespreking van de kwartaalcijfers dat de Apple TV en Apple Music meer aandacht zullen krijgen. Als het om originele, eigen content op de Apple TV gaat staat Apple nog maar aan het begin. De media-industrie verandert drastisch, denkt Cook en dat heeft ermee te maken dat steeds meer mensen hun kabelabonnement vaarwel zeggen.

Wat originele content betreft hebben we nog maar één teen in het water gestoken bij Apple Music. Dat gaan we in de loop van dit jaar doorzetten. We leren ervan en gebruiken het om verder te gaan.

Cook vertelde dat hij blij is met de manier waarop de Apple TV zich heeft ontwikkeld en dat er “meer dingen gepland zijn”. Wat er precies in de pijplijn zit, wilde hij uiteraard niet kwijt. Apple ziet vooral meer mogelijkheden in abonnementgebaseerde diensten.

#8 2017 wordt het jaar van nieuwe rechtszaken

Tim Cook heeft eerder gezegd dat hij het liefst conflicten buiten de rechtszaal oplost. Toch zal Apple in 2017 zijn verwikkeld in twee grote rechtszaken: met Nokia en Qualcomm. Wat Qualcomm betreft ziet Cook het als een laatste redmiddel. Apple zag geen mogelijkheden om de zaak op te lossen zonder juridische actie te ondernemen. Qualcomm hinderde namelijk Apple’s plannen om te innoveren door steeds hogere royalties te vragen voor gebruikte technologie. Ook zou het bedrijf een miljard dollar achterhouden aan betalingen die Apple nog tegoed had. “Het is alsof je een zitbank koopt en verschillende prijzen moet betalen, afhankelijk van het huis waarin je het wilt neerzetten”, vatte Cook de situatie samen.

#9 HomeKit en CarPlay: ‘Ik gebruik het zelf ook’

Twee producten die vaak weinig aandacht krijgen tijdens de kwartaalcijfers zijn HomeKit en CarPlay. Apple wist te melden dat er nu 1 miljoen CarPlay-gebruikers zijn en dat het aantal snel groeit.

Centraal Beheer: inbraak

Ook zijn er nu 100 producten die met HomeKit werken. Cook vertelde de toehoorders dat HomeKit het meest veilige platform is voor het automatiseren van je huis en dat hij er zelf ook gebruik van maakt. Van het aansteken van de haard als hij ‘s avonds wil relaxen tot het automatisch inschakelen van de lampen als hij binnen een bepaalde straal van zijn huis komt. Is Cook toch de man uit het reclamefilmpje van Centraal Beheer?

#10 Recordverkopen voor de Apple Watch

Er is nogal wat cynisme rondom de Apple Watch. De verkopen zouden al over hun hoogtepunt heen zijn, mensen zitten niet op smartwatches te wachten en de meest kritische verhalen beweren zelfs dat de Apple Watch een flop is. Dat blijkt niet het geval: de Apple Watch heeft het beste kwartaal ooit achter de rug. “De vraag naar de Apple Watch was zo hoog, dat we niet genoeg konden maken”, aldus Cook. Helaas geeft Apple geen exacte cijfers vrij, maar volgens cijfers van Above Avalon zijn er 5,4 miljoen stuks van verkocht, ongeveer net zoveel als er Macs worden verkocht.

Apple Watch met koffie

Ook een opvallende constatering: er worden drie keer meer Apple Watches dan Amazon Echo’s verkocht. Toch zou de Apple Watch een flop zijn, terwijl de Echo wordt gezien als een enorm verkoopsucces. Zo zie je maar hoe een vertekend beeld kan ontstaan. Cijfers zeggen daarbij ook niet alles, want de categorie ‘Overige producten’ daalde qua omzet van 4,35 miljard dollar naar 4,02 miljard dollar ten opzichte van vorig jaar. Het kan best zijn dat de Apple Watch goed verkoopt, maar dat iPods, Apple TV en Beats-producten de cijfers omlaag hebben getrokken.

Die 5,4 miljoen stuks voor de Apple Watch zijn indrukwekkend, maar het is natuurlijk niet te vergelijken met de iPhone, die nog steeds Apple’s belangrijkste inkomstenbron is:


Bekijk grafiek Omzet per productcategorie.

Bonus: Apple profiteerde van extra week

Van Tim Cook wordt wel eens gezegd dat het een boekhouder is die zorgt voor mooie financiële cijfers, maar zich niet zo druk maakt over het product en innovatie. Dat klopt. Zijn achtergrond in Technische Bedrijfskunde zal daarin meespelen en voor de creatieve ontwikkelingen heeft hij Jony Ive zitten. Dat er na drie moeizame kwartalen weer groei zichtbaar is, is een bewonderenswaardige presentatie, maar er is een factor die daarbij heeft geholpen: het kwartaal duurde niet de gebruikelijke 13 weken, maar 14 weken. Apple sloot het zomerkwartaal op 24 september en had eigenlijk het feestdagenkwartaal op 24 december moeten afsluiten, maar omdat de laatste zaterdag van de maand (de 31e) nog werd meegenomen was het kwartaal langer dan gebruikelijk.

Het zal er ook voor zorgen dat de cijfers in het eerste kwartaal van 2017 zullen tegenvallen, omdat het fiscale kwartaal korter is (en omdat er in de eerste maanden van het jaar traditioneel minder dure spullen worden gekocht). Volgens CFO Luca Maestri had Apple nog veel meer kunnen profiteren van die 14e week, als er niet vier verstorende factoren waren geweest. De iPhone 7 kwam bijvoorbeeld eerder op de markt dan de iPhone 6s in het voorgaande jaar, waardoor vergelijkingen tussen beide kwartalen lastiger zijn. Daarnaast speelden nog factoren rondom China, de koers van de dollar en een eenmalige betaling in een patentzaak van $548 miljoen in hetzelfde fiscale kwartaal een jaar geleden (fq1 2016)

Je moet daarom een slag om de arm houden als je kwartalen wilt vergelijken. Maar ja, echte alternatieven om cijfers eerlijk te vergelijken zijn er niet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 februari 2017, 14:55
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen apple, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.