Apple haalt Samsung in als grootste smartphonemaker ter wereld

Apple was het afgelopen kwartaal de grootste smartphonemaker ter wereld. Door de positieve iPhone-resultaten, wist Apple de eerste plek over te nemen van Samsung.

Apple was het afgelopen kwartaal weer de grootste smartphonemaker ter wereld. Uit de cijfers van onderzoeksbureau Strategy Analytics blijkt dat Apple Samsung het afgelopen kwartaal ingehaald heeft. Uit de recente kwartaalcijfers van gisteren bleek al dat Apple 78,3 miljoen iPhones verkocht had, terwijl dit aantal bij Samsung juist gedaald is tot 77,5 miljoen.

Apple grootste smartphonemaker ter wereld

De afgelopen kwartaalcijfers waren voor Apple een flinke opsteker. Na meerdere kwartalen een daling in de verkoopaantallen, is dit in het vierde kwartaal van 2016 weer flink gestegen. In het vierde kwartaal van 2015 verkocht Apple nog 74,8 miljoen iPhones, terwijl dit het afgelopen kwartaal dus 78,3 miljoen was. Dit is een stijging van ongeveer 4,7%.

Bij Samsung, voorheen de grootste smartphonemaker, was echter een daling te zien. In het vierde kwartaal van 2015 werden er nog 81,3 miljoen Samsung-toestellen verkocht, maar dit was in hetzelfde kwartaal van 2016 gedaald tot 77,5 miljoen stuks. Dit komt neer op een daling van 4,7%. De daling bij Samsung heeft vooral te maken met de grootschalige terugroepactie en verkoopstop van de Samsung Galaxy Note 7 die door batterijproblemen konden ontploffen.

De koppositie van Apple is echter alleen in het afgelopen kwartaal zichtbaar. Over het gehele jaar bekeken is Samsung nog steeds de grootste smartphonemaker ter wereld, met in totaal 309,4 miljoen verkochte toestellen. Apple verkocht in heel 2016 215,4 miljoen iPhones. Op de derde plek in het rijtje van grootste smartphonemakers staat Huawei met 138,8 miljoen stuks in heel 2016. Het Chinese merk Oppo verkocht 84,6 miljoen exemplaren en staat daarmee op de vierde plek. De top 5 wordt afgemaakt door het tevens Chinese merk Vivo met 71,9 miljoen stuks in 2016.

Gisterenavond laat maakte Apple haar meest recente kwartaalcijfers bekend voor het eerste fiscale kwartaal van 2017, dat loopt van oktober 2016 tot en met december 2016. Apple zette een record neer met de iPhone-verkopen, maar de cijfers van de iPad blijven verder teruglopen. Meer cijfers van Apple’s afgelopen kwartaal vind je in ons kwartaaloverzicht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 februari 2017, 10:59
Categorie Apple
Onderwerpen smartphone, verkoopcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.