iPhone 5c iFixit

Apple klaagt Qualcomm aan in conflict over iPhone-chips

Apple heeft Qualcomm aangeklaagd omdat ze nog 1 miljard dollar tegoed hebben. Ook wil Apple lagere licentiekosten voor patenten betalen.

Apple heeft een aanklacht ingediend tegen Qualcomm, de leverancier van de modemchips in de iPhone. Qualcomm zou een miljard dollar moeten terugbetalen en moet de licentiekosten van patenten aanzienlijk verlagen, vindt Apple. De chipmaker kwam eerder deze week al in opspraak toen de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) het bedrijf beschuldigde van oneerlijke concurrentie. Apple werd gedwongen om modemchips van Qualcomm te gebruiken, in ruil voor lagere royalties op patenten.

iPhone 5c iFixit

Apple en Qualcomm

Apple heeft een aanklacht ingediend bij de rechtbank van San Diego in Californië. Daarin herhalen ze wat de FTC al heeft gezegd: Qualcomm maakt misbruik van zijn monopoliepositie op het gebied van mobiele chips. Ze bezitten meerdere patenten die essentieel zijn om telefoons te kunnen maken en geven die in licentie aan Apple en andere toestelmakers. Volgens Apple houdt Qualcomm daarbij geld achter. Het zou gaan om een bedrag van 1 miljard dollar, ongeveer 930 miljoen euro.

Dit bedrag zou Qualcomm achter willen houden, omdat Apple meewerkte aan een justitieel onderzoek naar misbruik van Qualcomm’s marktpositie in Zuid-Korea. In deze zaak werd de chipmaker veroordeeld tot een flinke boete, maar kan nog in beroep gaan. Als gevolg zou Qualcomm geweigerd hebben om een nog openstaand tegoed terug te betalen aan Apple.

Verder wil Apple bepaalde patenten ongeldig laten verklaren. Het gaat daarbij om patenten die te maken hebben met de technologie achter draadloze communicatie. Lukt dit niet, dan wil Apple dat de licentiekosten voor deze patenten worden verlaagd. De licentiekosten van Qualcomm zouden namelijk aanzienlijk hoger liggen dan bij andere bedrijven, die over soortgelijke patenten beschikken. Apple was genoodzaakt om een licentie te nemen op de patenten, maar kreeg daarbij alleen een goede deal als ze ook de modemchips van Qualcomm gebruikten in de iPhone. Concurrenten zoals Intel waren daardoor kansloos en de FTC ziet het daarom als oneerlijke concurrentie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 januari 2017, 9:32
Categorie Apple
Onderwerpen chips, modem, rechtszaak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.