M2 chip

Eerste benchmarks van M2-chip laten zien welke verbeteringen Apple doorgevoerd heeft

De eerste benchmarks van de M2-chip zijn online verschenen. Deze berekeningen geven aan hoe goed een chip presteert op onder andere de snelheid. In vergelijking met de M1-chip zijn er diverse verbeteringen.

Tijdens de WWDC 2022 kondigde Apple de tweede generatie Apple Silicon-chip voor de Mac aan: de M2-chip. Na meerdere krachtigere varianten van de M1, zet Apple de komende tijd verdere stappen in het proces om alle Macs over te zetten van Intel naar Apple Silicon. Apple gaf bij de presentatie al aan hoe de M2-chip presteert, maar de eerste benchmark van de nieuwe chip geeft meer inzichten.

Eerste M2 benchmarks tonen verbeteringen

De benchmarks zijn verschenen op Geekbench, de site waar dergelijke prestaties van computerchips gemeten worden. De resultaten druppelen nu binnen, omdat de 13-inch MacBook Pro met M2-chip vanaf vrijdag te bestellen is en de eerste exemplaren vermoedelijk naar de internationale pers gestuurd is. Omdat de nieuwe MacBook Air 2022 dezelfde M2-chip heeft, zullen de prestaties daarvan waarschijnlijk vergelijkbaar zijn. Hou er wel rekening mee dat de MacBook Pro actieve ventilatie heeft, waardoor de prestaties daar mogelijk iets hoger zijn.

M2 chip overzicht.

In de test haalt de M2-chip een single-core score van 1919, wat zo’n 12% hoger is dan dezelfde test met een M1-chip. De multi-core score tikt met 8928 bijna de 9000 aan en is daarmee zo’n 20% hoger dan van de M1-chip. Deze cijfers komen overeen met de claims die Apple tijdens de presentatie deed. Volgens Apple is de M2-chip zo’n 18% sneller dan de M1, dus de statistieken van Geekbench bewijzen dat dit inderdaad in de buurt komt. Andere cijfers die we uit de Geekbench-test kunnen halen, zijn de kloksnelheid van 3,49GHz ten opzichte van 3,2GHz in de M1.

Met deze single-core score is de M2-chip nagenoeg de snelste chip in een consumentencomputer. Alleen twee varianten van Intel scoren beter, maar dat gaat in beide gevallen om chips voor desktops. Al met al laten de benchmarks zien dat Apple weer een aantal sterke verbeteringen heeft doorgevoerd. Op het gebied van multi-core score testen de krachtigere M1 Pro, M1 Max en M1 Ultra van respectievelijk de MacBook Pro 2021 en Mac Studio een stuk hoger.

Bekijk ook

Alles over de Apple M2-chip in Mac en iPads

Apple heeft in 2022 voor het eerst de M2-chip uitbebracht, een nieuwe Apple Silicon-chip voor Mac en iPad. De M2-chip biedt nog betere performance en is er ook in de varianten M2 Pro en M2 Max. Lees hier in welke devices je deze chip vindt en wat de unieke eigenschappen zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip is de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. De nieuwste versie is de M2-chip. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon kennen een aantal voordelen, maar er zijn ook nadelen.

Apple Silicon
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.