Apple Korea 500e Store

Apple in 2019: dit zijn onze 11 verwachtingen voor komend jaar

Nieuwe AirPods, tv-dienst en meer
Met het nieuwe jaar is ook het moment gekomen om vooruit te blikken. Wat kunnen we in 2019 van Apple verwachten? We kijken naar de producten en diensten die vrijwel zeker zijn en welke verrassingen ons mogelijk staan te wachten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Wat heeft Apple dit jaar voor ons gepland? We kregen het afgelopen jaar geen AirPower, draadloos oplaadbare AirPods of Nederlandse Apple Pay. Zelfs de verdere uitrol van de HomePod liet op zich wachten, zodat je voor Apple’s slimme speaker nog steeds gedwongen bent om ‘m in het buitenland te halen. Voor 2019 staan er echter genoeg ontwikkelingen op de planning, waarvan een aantal al vrijwel zeker zijn. Wij lopen ze met je langs!

#1 Mac Pro
Apple heeft het zelf beloofd: er komt in 2019 een compleet vernieuwde Mac Pro. Deze werkmachine voor professionals zal modulair van opbouw zijn, zodat je achteraf gemakkelijker kunt upgraden. Toch moet je dit soort beloften tegenwoordig met een korrel zou nemen: het komt de laatste tijd wel vaker voor dat Apple beloofde deadlines niet haalt, met de AirPower als meest opvallend dieptepunt. Het huidige model Mac Pro dateert uit 2013 en heeft een opvallend rond design, dat nogal wat beperkingen heeft. Apple gaf dit zelf toe tijdens een sessie met de media. Het nieuwe model wordt modulair, al weten we nog niet hoe het design eruit komt te zien. Apple heeft ook beloofd een bijbehorende beeldscherm voor professionals uit te brengen.

Lees meer over de Mac Pro

Mac Pro 2013

#2 Drie nieuwe iPhones voor 2019
Apple bracht in 2018 voor het eerst drie nieuwe iPhones uit: een instapmodel (iPhone XR) en twee luxere OLED-modellen (iPhone XS en XS Max). Voor 2019 verwachten we opnieuw drie modellen, met dezelfde schermgrootte maar met een iets gewijzigd design omdat het geen S-jaar is. Hoe deze nieuwe toestellen gaan heten is nog de vraag (iPhone XI?). Er wordt gesproken over drie camera’s aan de achterzijde bij de topmodellen. Meer over de iPhone 2019 lees je in onderstaande round-up.

Bekijk ook

iPhone 2019: alles over de iPhone 2019 functies en release

In dit artikel zetten we de 2019 iPhones op een rijtje. Hoe ziet de line-up van iPhones in 2019 eruit? En welke specificaties zitten erin? Dit zijn de iPhones van het jaar 2019!

#3 Apple’s streaming videodienst
Het afgelopen jaar sloot Apple het ene na het andere contract met film- en seriemakers, regisseurs, acteurs en andere bekende namen zoals Oprah Winfrey. Het zijn niet eens geruchten, het zijn concrete deals die Apple met filmstudio’s en contentmakers heeft gesloten. Volgens geruchten wil Apple begin 2019 een eigen streaming videodienst aankondigen, met een eigen aanbod van films en tv-series. Aan een uitrol naar landen buiten de VS is ook gedacht, al betwijfelen we nog of het echt snel zal gaan. In onderstaand overzicht lees je meer over de Apple tv-shows die staan gepland.

https://www.iculture.nl/uitleg/apple-shows/

#4 HomePod naar Nederland en België
Apple’s slimme speaker is al geruime tijd verkrijgbaar in andere landen. 2019 wordt het jaar waarin hopelijk de uitrol naar Nederland en België staat gepland, met ondersteuning voor Nederlandse en Vlaamse Siri. Je hoeft dan niet meer naar Duitsland, Frankrijk, Engeland, Spanje of de VS om een HomePod in huis te halen. Er waren ook geruchten over een goedkopere HomePod-speaker onder het Beats-label, al hebben we daar wel onze bedenkingen over. meer over de HomePod in onderstaande round-up.

https://www.iculture.nl/apple-accessoires/homepod/

#5 Audioproducten: AirPods 2 en koptelefoon
In 2019 kunnen we waarschijnlijk meer audioproducten van Apple verwachten. Een goedkopere HomePod-variant hebben we hierboven al even aangestipt, maar het zal waarschijnlijk vooral gaan om persoonlijke audio. De AirPods krijgen een opvolger, die draadloos op te laden is, met ‘Hé Siri’ werkt en sensoren bevat om je hartslag en andere vitale lichaamsfuncties te meten. Daarnaast zal Apple de huidige AirPods waarschijnlijk op de markt houden als betaalbaar alternatief voor mensen die alleen muziek willen luisteren. Er zijn geruchten over noise cancelling, maar dat lijkt ons gezien het ‘open’ design van de AirPods niet zo gemakkelijk haalbaar. Ook zou Apple bezig zijn met een premium hoofdtelefoon met een betere geluidskwaliteit dan de huidige Beats-koptelefoons.

Lees meer over de AirPods 2

MacBook Pro 2018 toetsenbord met AirPods.

#6 iMac (Pro)
In 2018 kreeg de iMac geen grote upgrade. Tijdens het oktober-evenement kwamen wel wat vernieuwingen voor de Mac voorbij, maar die hadden betrekking op de Mac mini en de MacBook Air. In 2019 verwachten we wel wat meer nieuws over de iMac, zoals smallere schermranden en een vernieuwde processor. Apple zou de nieuwe iMacs tegelijk met de Mac Pro kunnen aankondigen. Daarnaast kan de spacegrijze iMac Pro een update krijgen, zodat de professionals weer een tijdje vooruit kunnen.

Lees meer over de iMac en iMac Pro.

#7 Software-updates
Er zijn vernieuwingen die je elk jaar kan zien aankomen. Juni is altijd het moment waarop Apple de nieuwe versies van de besturingssystemen aan kondigt en het moet welk heel raar lopen als Apple het dit jaar overslaat. Reken op nieuwe versies van iOS, macOS, tvOS en watchOS, waarbij vooral de nauwere samenwerking tussen iOS- en macOS-apps extra aandacht zal krijgen. In 2018 zette Apple al de voorzichtige eerste stapjes door onder andere de Aandelen- en Woning-app over te zetten naar macOS. Voor 2019 zijn er meer mogelijkheden gepland, waarbij ook externe ontwikkelaars met de tools aan de slag kunnen om hun iOS-apps geschikt te maken voor macOS. We krijgen meer te horen tijdens WWDC 2019.

Bekijk ook

WWDC 2019: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie in 2019

WWDC 2019 is Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. Wat werd er aangekondigd op de WWDC 2019 en wat waren de hoogtepunten? Je leest het in dit overzicht van WWDC 2019!

#8 iPads en iOS 13
Ook verwachten we veel veranderingen voor de iPad in iOS 13. Apple heeft met de iPad Pro 2018 flinke sprongen gemaakt qua hardware en performance, maar één ding werd daarbij wel pijnlijk duidelijk: iOS heeft als mobiel besturingssysteem geen gelijke tred gehouden met de ontwikkelingen. Er is behoefte aan een iPadOS, dat beter rekening houdt met professionele functies die we op de desktop gewend zijn en die op de iPad nog niet optimaal te gebruiken zijn. Ook goed om te weten: Apple heeft een aantal functies die voor iOS 12 gepland waren doorgeschoven, zodat in 2018 kon worden gefocust op stabiliteit. We kunnen daardoor relatief veel vernieuwingen in iOS 13 verwachten.

Bekijk ook

iOS 13: alles over de grote iPhone-softwareupdate van 2019

iOS 13 is de grote iPhone-update van 2019. In dit artikel lopen we de belangrijkste nieuwe functies in iOS 13 met je langs, van de donkere modus tot het veegtoetsenbord en verbeteringen in de Foto's- en Herinneringen-app.

Wat de iPad zelf betreft: we verwachten begin dit jaar weer een update van de standaard 9,7-inch iPad. Daarbij zou Apple de schermranden smaller kunnen maken en Face ID kunnen toevoegen. Opeens doken er ook geruchten op dat Apple aan een iPad mini 5 werkt. Eerder zouden we dat soort geruchten gemakkelijk terzijde hebben geschoven, maar de plotselinge ‘comeback’ van de Mac mini en MacBook Air maken duidelijk dat Apple ook de wat meer verouderd geraakte producten niet helemaal vergeten is. Voor de iPad Pro verwachten we de gebruikelijke hardware-upgrade.

#9 ‘Apple is doomed (again)’
Apple is een cyclisch bedrijf en rent van hoogtepunt naar dieptepunt (en weer terug). Het afgelopen jaar haalde Apple een mijlpaal als meest waardevolle bedrijf, om vervolgens weer door analisten te worden bekritiseerd omdat de verkoop van iPhones zou tegenvallen. Meestal volgt op al die doemverhalen weer een nieuw financieel record, maar het lijkt erop dat Apple deze keer zelf ook wel de grenzen van de groei ziet. Het is niet altijd vol te houden om altijd maar dubbele groeicijfers vast te houden. We zullen in 2019 dan ook vaker ‘Apple is doomed’-verhalen te horen krijgen van analisten en de mainstream media. Tegelijk zit Apple nog op meer punten in een moeilijke periode: een dreigende handelsoorlog met China, extra heffingen door Trump, patentkwesties met Qualcomm… 2019 wordt voor Tim Cook en de juridische afdeling van Apple een lastig jaar.

Apple Korea 500e Store

#10 AirPower
We noemden de AirPower al even aan het begin van het artikel. Helaas heeft deze draadloze oplader van Apple 2018 niet gered, dus je zou zeggen dat 2019 het jaar moet zijn waarin de AirPower verschijnt. Toch is dat nog allerminst zeker, want Apple heeft nog helemaal niets verklapt of de AirPower er überhaupt nog wel komt. Bij producten die hun streefdatum niet halen, communiceert Apple meestal dat ze nog iets meer tijd nodig hebben om het product nóg beter te maken. Bij de AirPower is het echter al maanden stil. De laatste geruchten zijn dat de AirPower als ander product verschijnt, maar gek genoeg noemde Apple de AirPower nog wel in de instructieboekjes van de nieuwste iPhones. Het lijkt ons sterk dat Apple dit jaar wederom niets laat horen van de AirPower, dus we verwachten op zijn minst meer informatie.

Bekijk ook

AirPower: alles over de draadloze oplaadmat van Apple

Lees hier alle uitleg over AirPower, de draadloze oplaadmat die Apple in de periode 2017-2018 ontwikkelde. Waarom is de AirPower nooit officieel uitgebracht, hoe werkte het? Antwoord op al je AirPower vragen!

#11 Apple Pay naar Nederland
Natuurlijk! We blijven hoop houden. Net als in België kan het in Nederland ook zo zijn dat Apple Pay opeens van start gaat, zonder voorafgaande hints of aankondigingen tijdens de kwartaalcijfers. Al achten we die kans eerlijk gezegd nog steeds niet zo groot. Laten we hopen dat we voor het einde van 2019 contactloos kunnen afrekenen met onze iPhone en Apple Watch, zonder dat daarvoor een trucje via Italië of Spanje voor nodig is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.