AirPower iPhone X oplader

Gerucht: ‘AirPower verschijnt niet vanwege oververhitting, wordt een ander product’

Het begint er steeds meer op te lijken dat de langverwachte AirPower-accessoire er voorlopig niet komt. Vandaag blijkt namelijk dat Apple nog te maken heeft met drie verschillende problemen. De kans is volgens de bron groot dat Apple uiteindelijk een ander product uit gaat brengen.

Apple onthulde AirPower in september 2017. Apple beloofde dat de oplaadmat in de loop van 2018 beschikbaar zou zijn. Maar ondertussen is het september 2018-event geweest en is tijdens dat event zelfs helemaal niets over AirPower gezegd. Het lijkt er zelfs op dat de AirPower gecanceld is. Bronnen denken nu te weten hoe het zit en voorspellen zelfs dat Apple uiteindelijk met een heel ander product komt.

Drie grote problemen
De voortdurende vertraging heeft volgens Sonny Dickson met een drietal problemen te maken. Op de eerste plaats meldt Dickson dat Apple nog altijd worstelt met oververhitting. De AirPower laadt tot drie apparaten tegelijk op en dat zorgt voor flink wat warmte. Het gevolg van die hitte is dat apparaten minder snel opladen. Tegelijk heeft het invloed op de chip in de oplaadmat, die ook oververhit raakt.

Daarnaast zou Apple er moeite mee hebben om de software goed te krijgen. De AirPower gebruikt een eigen speciale versie van iOS, zo meldden bronnen eerder al. Het lukt Apple volgens de nieuwe bron niet om de dataoverdracht te regelen. De iPhone op de lader geeft bijvoorbeeld aan hoe ver de Apple Watch en AirPods opgeladen zijn, maar dit zorgt dus voor problemen. Apple vindt het bijvoorbeeld ingewikkeld om de dataoverdracht te regelen. Die moet laten zien hoe lang het nog duurt voordat je apparaat opgeladen is en wat andere informatie. Verder is het nog altijd moeilijk voor Apple om de AirPower zelf goed te laten functioneren.

Dat is eigenlijk ook meteen het grootste probleem. De belofte van de AirPower zit er namelijk in dat je meerdere apparaten tegelijk kan opladen en dat het niet uitmaakt waar je je toestel op de mat legt. Om dat mogelijk te maken, moet Apple 21 tot 24 oplaadspoelen in de mat plaatsen. Die oplaadspoelen zien eruit als grote cirkels die elkaar overlappen. In de afbeelding uit een eerder patent is te zien hoe dit eruitziet.

Oplaadspoelen Airpower

Doordat ze elkaar overlappen hebben ze invloed op elkaar en dat vermindert de efficiëntie waarmee ze werken. Dat laatste zorgt weer voor extra warmteproblemen. De overlap van de oplaadpunten zorgt volgens Sonny Dickson dan ook voor de grootste problemen. Het lijkt er dus op dat de AirPower te ambitieus geweest is en dat Apple haar eerdere plannen niet waar kan maken. Toen Apple de AirPower een jaar geleden presenteerde, was er ook nog geen werkende versie voor handen.

De AirPower-vertraging zou dus te maken hebben met drie problemen:

  • Oververhitting
  • Bugs bij de communicatie tussen devices
  • Mechanische problemen en interferentie

‘AirPower wordt nieuw apparaat’
De voornaamste vraag is op dit moment of Apple zijn AirPower dit jaar op de markt brengt. Dickson blijft hoop houden dat de AirPower nog dit jaar verschijnt, maar acht de kans klein. Hij heeft dan ook van bronnen rondom het project vernomen dat het concept van de AirPower uiteindelijk op een ander product toegepast wordt. Wat de functies van dat nieuwe product dan precies zijn, is niet duidelijk. Apple kan dit nieuwe product in de toekomst alsnog aankondigen, maar dit zal dan op zijn vroegst in de lente zijn. De naam AirPower blijft dan bestaan, maar is qua werking en functies wel anders dan toen Apple het vorig jaar presenteerde.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 september 2018, 14:07
Bron Bron Sonny Dickson
Categorieën Accessoires, Geruchten
Onderwerpen airpower, apple
Device AirPower
18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.