Apple in 2017: deze 12 dingen kunnen we verwachten

2017 wordt een bijzonder jaar voor Apple: een nieuw hoofdkantoor, 10 jaar iPhone maar vooral: gebruikers die reikhalzend uitkijken naar mooie, nieuwe producten. Wat kunnen we dit jaar van Apple verwachten?

Na een tamelijk moeizaam 2016 begint Apple aan een bijzonder jubileumjaar. Wij kijken alvast vooruit wat we de komende twaalf maanden in het nieuws kunnen verwachten. Meer politieke verwikkelingen, een slepende patentstrijd met Nokia en de opening van de Spaceship-campus staan in ieder geval op het programma, maar we beginnen met de nieuwe producten.

Touch Bar Concept
Touch Bar-concept door Martin Hajek

#1 iPhone 8

Toen er vorig jaar geruchten gingen dat de iPhone 7 niet zo heel spannend zou worden, hebben heel wat mensen besloten om maar een jaartje over te slaan. Alle ogen zijn daarom gericht op de jubileum-iPhone die Apple in 2017 gaat uitbrengen. Hoe die eruit gaat zien is nog niet helemaal zeker, omdat Apple nog bezig is met het testen van prototypes. Maar alles wijst op een model met OLED-scherm, gebogen schermranden en draadloos opladen. De behuizing is helemaal van glas en de thuisknop zit in het scherm verwerkt. Daarnaast zou Apple van plan zijn om de iPhone 7s en iPhone 7s Plus uit te brengen, twee opvolgers van het huidige model. Die krijgen minder vernieuwingen en zijn daarom ook goedkoper.

iPhone 8 draadloos opladen

#2 iOS 11

Je hoeft geen glazen bol te hebben om te voorspellen dat Apple in juni dit jaar iOS 11 gaat onthullen. Tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC 2017 krijgen we een eerste glimp ervan te zien, samen met nieuwe versies van macOS, tvOS en watchOS. Mogelijk blijkt uit de nieuwe functies van iOS 11 al wat we in de iPhone 8 kunnen verwachten. Of jouw toestel er geschikt voor is, is nog even afwachten. Vorig jaar vielen de iPhone 4s, iPad 2 en 3 en de iPad mini 1 af, dit jaar zouden de iPhone 5/5c en de iPad 4 kunnen afvallen omdat ze als enige geen Touch ID hebben en Apple de beveiliging van iOS verder wil opvoeren.

#3 Nieuwe iPads

Apple zou plannen hebben om in 2017 drie nieuwe iPads uit te brengen. Het zou daarbij gaan om een nieuwe 12,9-inch iPad Pro, een goedkopere 9,7-inch iPad en een iPad Pro met 10,5-inch scherm. Geen woord over nieuwe iPad mini’s. Dat er geen nieuwe iPad Air komt, zal niemand verbazen. Consumenten zijn nog nauwelijks te porren om nieuwe iPads aan te schaffen, dus Apple focust vooral op de zakelijke markt en het onderwijs. De nieuwe modellen zouden dit voorjaar al kunnen verschijnen, met maart als meest logische moment. Er zouden echter problemen zijn met de productiesnelheid van de A10X-chip, dus als Apple opnieuw leveringsproblemen wil voorkomen doen ze er goed aan om de lancering nog even uit te stellen naar april of mei.

Teardown van nieuwe MacBook Pro met Touch Bar.

#4 Nieuwe Macs en macOS

Gaat Apple daadwerkelijk geweldige nieuwe iMacs aankondigen, zoals Tim Cook belooft? In 2016 bracht Apple nieuwe versies van de 12-inch MacBook en de MacBook Pro’s uit. Dit zijn belangrijke producten voor Apple, die in 2017 nog iets verbeterde specs kunnen krijgen. De ogen zullen in 2017 vooral zijn gericht op de iMac, die volgens geruchten een upgrade met verbeterde grafische chips en nieuwe USB-C-poorten krijgt. Ook bij dit apparaat zul je dus moeten wennen aan een bos adapters.

De Mac Pro is in 2017 inmiddels vier jaar oud en is dringend aan een update toe, maar het is twijfelachtig of Apple dat gaat doen. Hetzelfde geldt voor de Mac mini: niet belangrijk genoeg voor Apple, dus als er een update komt zal dat stilletjes gebeuren.

De nieuwste versie van macOS kunnen we traditiegetrouw op de WWDC-ontwikkelaarsconferentie in juni verwachten. De definitieve versie verschijnt dan in september of oktober.

#5 Toetsenbord met Touch Bar en Touch ID

Een van de meest intrigerende producten die Apple in 2017 kan uitbrengen, is een Magic Keyboard met ingebouwde Touch Bar en Touch ID. Het zou een sympathieke zet zijn, want daarmee komen beide technologieën binnen handbereik van bijna elke Mac-gebruiker. Reken wel op een forse prijs van minstens 200 euro voor een nieuw toetsenbord, want het betekent dat er veel meer chips in het Magic Keyboard moeten worden ingebouwd dan nu het geval is. Er waren afgelopen jaar geruchten dat Apple in gesprek zou zijn met de start-up Sonder om een E-Ink-toetsenbord te ontwikkelen, maar we denken eerder dat Apple liever in eigen huis een toetsenbord ontwikkelt met normale toetsen en alleen een Touch Bar langs de bovenrand.

Magic Keyboard Touch Bar concept

#6 Apple TV

Eind 2015 kwam de vierde generatie Apple TV uit. Als Apple zich aan het gebruikelijke schema houdt dan hoeven we in 2017 nog geen grote update verwachten, maar zal het eerder om kleine verbeteringen van de specs gaan. Er gaan al jarenlang geruchten dat Apple grootse plannen heeft met de Apple TV, met een eigen tv-dienst waardoor je niet meer afhankelijk bent van de kabelbedrijven, maar daar hoeven we in 2017 nog niet zoveel van te verwachten. Als er iets wordt aangekondigd, dan zal het voorlopig alleen voor de VS gelden. Ontwikkelingen als de nieuwe TV-app en single sign-on voor diverse tv-diensten werken ook alleen in de VS. Apple is ook bezig met eigen tv-producties, maar daarvoor hoef je geen Apple TV te hebben want het wordt uitgezonden via Apple Music. Die documentaires kun je ook op een iPad bekijken of via AirPlay naar je tv streamen, zonder dat je er een nieuwe Apple TV voor nodig hebt.

#7 Siri-speaker

Apple is druk bezig om te investeren in kunstmatige intelligentie en machine learning. De meeste aandacht is daarbij gericht op het nog slimmer maken van Siri, de persoonlijke assistent die op sommige punten nog wat achterloopt op andere diensten zoals die van Google en Amazon. Er zijn geruchten dat Apple van plan is om een slimme speaker te maken die je in de huiskamer kunt neerzetten, vergelijkbaar met Google Home en de Amazon Echo. Apple zou al bezig zijn met het testen van een prototype, dat in 2017 op de markt moet komen. Zo’n speaker kan ook nauw samenwerken met Apple’s HomeKit, zodat je makkelijker je apparaten in huis kunt bedienen met je stem. We zouden graag zo’n apparaat in huis halen, maar we vragen we ons af Apple dat al in 2017 gaat doen.

Beats-speaker met Siri

#8 Apple Watch

Apple heeft net de Apple Watch Series 2 uitgebracht, de eerste grote update. Hoewel, groot? Een ingebouwde GPS-chip en waterdichtheid zijn in feite de enige verbeteringen, de meeste vernieuwing was te vinden in watchOS 3. Apple heeft er anderhalf jaar over gedaan om dit nieuwe model te ontwikkelen en we betwijfelen of ze nu overstappen op een jaarlijkse upgrade. Misschien komt er in het najaar van 2017 een kleine update van specs, maar zelfs dat is niet nodig. De chip in de huidige Apple Watch is snel genoeg voor de toepassingen die je erop wilt gebruiken. Een Apple Watch Series 3 met verbeterde batterij zou meer welkom zijn. Verder zou Apple kunnen kiezen voor nieuwe materialen en kleuren, maar reken niet te sterk op een Apple Watch met ingebouwde 4G of camera.

Wat Apple wel zou kunnen doen is het uitbrengen van medische modules, die bijvoorbeeld in het horlogebandje zijn verwerkt. Niet iedereen heeft immers behoefte aan medische functies, maar ze kunnen wel van pas komen voor Apple’s andere plannen met ResearchKit en CareKit.

#9 Meer politieke intriges

De eerste ambtstermijn van Donald Trump komt rap naderbij en kan behoorlijk wat verrassingen met zich meebrengen. Tim Cook is duidelijk geen fan van Trump’s standpunten, bijvoorbeeld op het gebied van privacy en encryptie, dus het zou kunnen leiden tot meer conflicten over het inbouwen van achterdeurtjes in iOS en het ontgrendelen van iPhones van criminelen. Trump lijkt de meest onvoorspelbare factor, maar bij Apple zijn we ook nog niet zo zeker: Apple is gek op belastingregelingen en dat is nou net wat Trump ze heeft beloofd als ze een deel van de productie naar de VS halen.

Cook en Trump

#10 Patentzaken met Nokia

In de laatste weken van 2016 diende zich een nieuwe reeks patentzaken aan tussen Apple en Nokia. Beide bedrijven beschuldigen elkaar ervan patenten te hebben overtreden. De timing vanuit Nokia is perfect: net op het moment dat ze weer van plan zijn om toestellen op de markt te brengen kunnen ze elke vorm van publiciteit gebruiken. Wij zullen op iCulture alleen verslag doen van de echt belangrijke ontwikkelingen in deze patentzaken, omdat je er als gebruiker immers niet zoveel wijzer van wordt. Het kan maanden en misschien wel jaren duren voordat een rechter uiteindelijk beslist dat er boetes betaald moeten worden, die vervolgens weer meermaals aangevochten worden, terwijl de getroffen toestellen al lang van de markt zijn.

#11 Apple Campus 2

2017 wordt een bijzonder jaar voor Apple omdat ze voor het eerst in decennia verhuizen naar een nieuwe hoofdkwartier. Het huidige kantoor op 1 Infinite Loop dateert alweer van 1992 en is te klein geworden. In de Spaceship-campus is plaats voor ruim 12.000 medewerkers die begin dit jaar achter hun (Nederlandse) bureau’s schuiven. Dit is de plek waar nieuwe producten ontstaan, waar ze worden bedacht en onthuld. Apple heeft namelijk een groot ondergronds auditorium gebouwd waar ze al in 2017 alle productaankondigingen kunnen organiseren. Zou er een speciaal evenement komen om het nieuwe kantoor te openen?

Apple Campus 2 spaceship december 2016

#12 10 jaar iPhone

2017 wordt ook een bijzonder jaar voor Apple omdat de iPhone 10 jaar bestaat. Op 9 januari 2007 werd de eerste iPhone aangekondigd door Steve Jobs, in een presentatie die de meeste Apple-fans wel uit hun hoofd kunnen navertellen:

In 1984, we introduced the Macintosh. It didn’t just change Apple, it changed the whole computer industry.

In 2001, we introduced the first iPod, and… it didn’t just – it didn’t just change the way we all listen to music, it changed the entire music industry.

Well, today, we’re introducing three revolutionary products of this class.

The first one: is a widescreen iPod with touch controls.

The second: is a revolutionary mobile phone.

And the third is a breakthrough Internet communications device.

So, three things: a widescreen iPod with touch controls; a revolutionary mobile phone; and a breakthrough Internet communications device.

An iPod, a phone, and an Internet communicator. An iPod, a phone … Are you getting it?

These are not three separate devices, this is one device, and we are calling it iPhone.

Steve Jobs met iPhone in 2007

Gaat Apple iets bijzonders doen ter ere van 10 jaar iPhone? Er zijn geruchten dat de nuchtere Tim Cook helemaal geen zin heeft in een feestje en dat er dit jaar gewoon een normale update van de iPhone 7 komt. Maar wij hopen natuurlijk op die heel speciale ’10 Year Anniversary Edition’ van de iPhone, gemaakt van glas en met allemaal ‘magische’ functies. Toch zal het 10-jarige bestaan van de iPhone niet onopgemerkt voorbij gaan: op iCulture gaan we de hele maand januari aandacht besteden aan 10 jaar iCulture én 10 jaar iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 januari 2017, 10:21
Categorie Apple
Onderwerp toekomst

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.