Met Dusk kun je anoniem livestreamen op je iPhone

Dusk is een app voor anoniem livestreamen. Vertel je verhaal of ervaringen, zonder bang te hoeven zijn voor pesten of trollen.

Voor e-mailen en chatten zijn er al anonieme oplossingen, zoals Signal en Whisper. Voor livestreamen was er nog niet zoiets, terwijl je ook daar te maken kunt krijgen met censuur, trollen, bemoeizuchtige overheden en boosaardige tegenstanders die je kop willen zien rollen. Dusk is een app waarmee je anoniem kunt livestreamen.

Dusk-app: anoniem livestreamen vanaf je iPhone

Dusk: anoniem livestreamen

Toch zijn dergelijke apps altijd wat controversieel. Ze kunnen mensen die tot een minderheid behoren een stem geven, zodat ze bijvoorbeeld aandacht kunnen vragen voor een politiek gevoelige kwestie. Zo zou je Dusk kunnen gebruiken om je persoonlijke verhaal te doen, zonder dat je bang hoeft te zijn voor pesten. Maar het kan ook verkeerd worden gebruikt, door minkukels die anderen anoniem willen beledigen of ander kwaad in de zin hebben. Het is te hopen dat Dusk vooral door de eerste groep gebruikers wordt omarmd.

Met Dusk kun je livestreamen zoals je met Periscope of Facebook Live gewend bent, maar met drie belangrijke verschillen: je stem wordt vervormd, je gezicht wordt omgezet naar pixelblokjes en je werkelijke naam is uiteraard niet in beeld te zien. Je hoeft geen e-mailadres, telefoonnummer of andere persoonlijke informatie achter te laten om Dusk te kunnen gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is het kiezen van een gebruikersnaam en pincode. Beide kun je op een later moment weer wijzigen. Dusk gebruikt bovendien end-to-end encryptie. De app zet je videobeelden live om naar pixels. Je kunt ook eerder uitgezonden video’s bekijken.

Dusk: anoniem livestreamen

Dusk doet alles om pesten te voorkomen
Om misbruik te voorkomen maakt Dusk gebruik van menselijke moderatoren en een rapportagefunctie. Omdat de beelden alleen in pixels te zien zijn, hoeven de makers in ieder geval niet bang te zijn obscene scenes of wreedheden in beeld. Je ziet er immers niets van (hoewel de bijbehorende geluiden wel angstaanjagend kunnen uitpakken). Dusk verbiedt bepaalde trefwoorden, die beledigend kunnen zijn. Mochten er toch schokkende video’s doorheen glippen, dan verwijdert Dusk ze handmatig. Tot slot kun je trollen ongemerkt blokkeren, zonder dat ze er zelf iets van merken. Dusk heeft er dus alles aan gedaan om de pestproblemen waar Twitter momenteel mee te maken heeft en waar Secret aan ten onder ging, buiten de deur te houden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 januari 2017, 12:49
Categorie Apps
Onderwerpen anoniem, livestream

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.