Android P Adaptive Brightness.

Opinie: Deze 5 Android P-functies wil ik ook zien in iOS 12

Google introduceerde Android P, terwijl bij Apple iOS 12 in de startblokken staat. Welke functies uit Android P zie ik graag in iOS 12 verschijnen? In dit artikel vind je vijf functies die Apple ook naar iOS 12 moet brengen.

Tijdens Google I/O kondigde Google Android P officieel aan, de nieuwste versie van het besturingssysteem. Daarin wordt een aantal functies toegevoegd die we al langer bij Apple zien (zo omarmt Google de notch en kopiëren ze de veegbewegingen van de iPhone X), maar er is ook een aantal functies die nog niet in iOS zitten die wel heel erg handig kunnen zijn. In dit artikel vind je de meest handige Android P-functies op een rij die ik ook graag in iOS 12 wil zien.

#1 Niet Storen verder uitgebreid
Uit eerdere geruchten over iOS 12 bleek al dat Apple van plan is om de Niet Storen-functie verder uit te breiden. Google heeft voor Android P echter een handige uitbreiding bedacht die Niet Storen een stukje makkelijker maakt. Als je je toestel met het scherm naar beneden op tafel legt, wordt Niet Storen automatisch ingeschakeld. Hierdoor licht het scherm niet op, trilt je toestel niet meer en hoor je geen geluidjes. Je kunt hiermee dus snel Niet Storen inschakelen, zonder dat je door de instellingen hoeft te bladeren.

Sinds iOS 9 heeft Apple al een soortgelijke functie, genaamd Facedown. Dit voorkomt echter alleen dat het scherm van je iPhone aan springt als je toestel op z’n kop op tafel ligt. Je iPhone blijft nog steeds trillen en geluidjes maken als deze niet op stil staat.

#2 Meldingen voor op werk en thuis
Je iPhone weet dankzij Siri welke apps je op specifieke plekken het vaakst gebruikt. De proactieve Siri geeft daarom ook suggesties voor apps in de appkiezer. Gebruik je bijvoorbeeld altijd de Twitter-app op je werk, dan kun je deze sneller openen dankzij de suggestie van Siri. Dit geldt ook voor als je later op de dag thuis komt. Google gebruikt dit soort gegevens in Android P op een andere manier. Je kan Android P zo instellen dat je van apps die je op werk gebruikt alleen meldingen krijgt als je op werk bent. Dat geldt ook andersom: van apps die je alleen in je privétijd gebruikt, krijg je alleen meldingen als je niet op werk bent.

Als je dit nu op iOS wil, moet je zelf handmatig de berichtgeving van specifieke apps uitschakelen in de Instellingen-app. Dat is vrij onhandig, omdat je dan ook kan vergeten om de meldingen weer aan te zetten als je ze weer nodig hebt. Het zou handig zijn als iOS 12 dit voor jou regelt, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt.

#3 Meer inzicht in welke apps je gebruikt
Apple heeft al aangegeven dat er nieuwe functies voor ouderlijk toezicht komen, nadat aandeelhouders vonden dat Apple iPhone-verslaving onder kinderen moet voorkomen. Je kan er dus op rekenen dat hiervoor in iOS 12 enkele verbeteringen zitten, maar Google heeft voor Android P al enkele nieuwe functies bekendgemaakt. Er komt een nieuw Dashboard, waar je niet alleen ziet hoeveel tijd je apps gebruikt, maar ook op welke momenten van de dag je een app het meest open hebt staan. Op basis daarvan kan de tijd die in een app gestoken kan worden, beperkt worden. Android geeft dan ook een waarschuwing als je meer tijd aan een app besteed hebt. Je kan dit zelfs zo instellen dat een app geblokkeerd wordt.

Android P Dashboard.

Deze aanpassingen zullen vooral bij ouders van pas komen, omdat je op deze manier het smartphone of tabletgebruik van kinderen beter in de gaten kan houden. Aangezien Apple al veel doet om het gebruik door kinderen te beperken, verwachten wij dat iOS 12 soortgelijke functies krijgt.

#4 Automatische helderheid met kunstmatige intelligentie
De meeste mensen zullen hun iPhone zo ingesteld hebben, dat de helderheid automatisch geregeld wordt aan de hand van omgevingslicht. Sterker nog, in iOS 11 heeft Apple de schakelaar voor automatische helderheid verder weggestopt in de toegankelijkheidsinstellingen, om te voorkomen dat je dit uitschakelt. In Android P gaat Google gebruikmaken van kunstmatige intelligentie om de helderheid te regelen. Een Android P toestel leert hoe je de helderheid zelf handmatig instelt gedurende de dag en past deze op basis van die info automatisch aan. Het is dus een nieuwe vorm van automatische helderheid, op basis van je eigen voorkeuren. Zet je de helderheid ‘s ochtends altijd extra hoog en ‘s avonds wat lager, dan doet Android P dat automatisch.

#5 Kunstmatige intelligentie om batterij te besparen
Apple heeft iOS al zo gemaakt, dat apps niet op de achtergrond continu stroom verbruiken. Het is daarom ook niet nodig om apps op je iPhone af te sluiten, omdat de app door iOS automatisch bevroren wordt als je deze niet gebruikt. Google gaat echter kunstmatige intelligentie inzetten om dit soort dingen te regelen. Onder de noemer Adaptive Battery, zorgt Android P ervoor dat de batterij alleen gebruikt wordt voor apps die je de komende uren gaat gebruiken. Volgens Google heeft dit bij de eerste testers geresulteerd in een batterijbesparing van 30%.

In hoeverre dit in de praktijk daadwerkelijk voor een flinke verbetering zorgt, weten we nog niet. Desalniettemin zijn alle maatregelen om de batterijduur te verbeteren meer dan welkom, ook voor iOS 12. Het ziet er nog niet uit dat de kwaliteit van de batterijen de komende tijd flink verbeterd wordt, waardoor andere methodes voor een langere batterijduur gewenst zijn.

Op 4 juni is de iOS 12 datum en zullen we weten welke nieuwe functies Apple voor iOS 12 in petto heeft, want dan gaat de WWDC 2018 van start. De Android P-beta is nu voor geselecteerde toestellen te downloaden. In tegenstelling tot bij Android P, zal iOS 12 direct op veel iPhone-modellen beschikbaar zijn. Er gaan zelfs geruchten dat iOS 12 ook naar de iPhone 5s komt.

Lees ook ons overzicht van Google I/O 2018 aankondigingen voor iPhone-gebruikers voor meer informatie over alle andere onthullingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 mei 2018, 13:51
Categorie iOS
Onderwerpen android, ios 12, opinie

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd opgevolgd door iOS 13.

iOS 12

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.