Android-toestel met notch

Google verwelkomt de notch, terwijl Apple er alweer vanaf wil

Terwijl Apple alweer afscheid lijkt te willen nemen van de 'notch', gaat concurrent Google volop inzetten op de notch. In de preview van Android P is officiële ondersteuning voor de inkeping bovenin het scherm toegevoegd.

De notch is de trend van 2018… maar niet van 2019?
Een paar dagen geleden was de notch op Mobile World Congress overal te zien, ook al was Apple zelf niet van de partij. Diverse Android-fabrikanten hadden zich gehaast om ook een toestel met notch te kunnen aanbieden. Het goede nieuws voor Android-gebruikers is dat er nu officiële ondersteuning voor de notch aankomt, want ook Google ziet het idee wel zitten. In de preview van Android P, die Google vannacht onthulde, werd officiële ondersteuning voor inkepingen bovenin het scherm toegevoegd.


Ontwikkelaars kunnen kiezen uit een smalle, brede of extra brede notch. Maar er is een probleem: het gaat wel even duren voordat Android-gebruikers hun update tegemoet kunnen zien. Tegen die tijd kan Apple alweer met de inkeping zijn gestopt.

iPhone X notch en Android-klonen

Er zijn namelijk geruchten dat Apple in 2019 alweer wil afstappen van de notch, omdat er betere oplossingen zijn om de camera’s in het scherm te verwerken. Bij de iPhone kun je updates meestal meteen installeren, maar Android-gebruikers moeten wachten tot de fabrikant van hun toestel klaar is met aanpassen en testen. Dat kan soms maanden tot meer dan een jaar duren en de goedkopere modellen krijgen vaak helemaal geen updates meer.

Kan Apple iets leren van Android P?

De preview van Android P is nu al online te bekijken en zal uitgebreid worden besproken tijdens Google’s I/O ontwikkelaarsevenement.

We hadden liever een artikel willen schrijven over talloze briljante ideeën die Apple zou kunnen overnemen in iOS 12. Maar eerlijk gezegd klinkt het allemaal vrij bekend, zoals de notch, HEIF, indoor navigatie, een screenshot editor en meer afgeronde hoeken in het design (al kan dat misschien ook komen door onze roze Apple-bril). Toch is het goed om als iOS-gebruiker eens te kijken wat er nieuw is, omdat je daarmee beter kunt beoordelen wat Apple op WWDC 2018 voor iOS 12 gaat aankondigen.

#1 De Android-notch

Dé grote vernieuwing in Android P is ondersteuning voor de inkeping, die bij Google geen notch heet maar display cutout. Ontwikkelaars kunnen hier alvast mee experimenteren, zodat de content in hun apps rekening houdt met de twee ‘oren’ aan weerszijden van de inkeping. Ontwikkelaars kunnen automatisch de hoogte van de statusbalk aanpassen aan de notch.

Google Android notch

#2 Ondersteuning voor HDR en HEIF

Ook deze zal je als iOS-gebruiker bekend voorkomen: Android P gaat ondersteuning krijgen voor HEIF, het efficiënte bestandsformaat voor foto’s. Apple voerde het al in iOS 11 in. Het kan foto’s comprimeren tot minder dan de helft van de grootte van JPEG-bestanden, terwijl de beeldkwaliteit hetzelfde blijft. Dit bespaart enorm veel opslagruimte en daar kunnen Android-gebruikers dus ook over een tijdje van profiteren – als hun toestel een update krijgt. Verder bevat Android P ondersteuning voor HDR VP9-profielen, waarmee het makkelijker wordt om HDR-films te streamen.

#3 Betere notificaties

Notificaties krijgen een minimalistischer uiterlijk in Android P, passend bij het nieuwe design (dat er ook aankomt). De notificaties hebben afgeronde hoeken en een smalle lijn ertussen. Er staan contactfoto’s op en je kunt met een smart reply antwoorden. Dit is een suggestie op basis van kunstmatige intelligentie. Eventuele bijlagen kun je meteen bekijken.

Android P notificaties

#4 Locatiebepaling binnenshuis

Android P krijgt betere opties om je binnenshuis te oriënteren. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een nieuw Wi-Fi-protocol, 802.11mc, ook wel bekend als Wi-Fi RTT. Het meet hoeveel tijd een Wi-Fi-signaal nodig heeft om een bepaald apparaat te bereiken. Op die manier wordt de afstand bepaald. Dit levert een nauwkeurigheid van 1 tot 2 meter op. Je hoeft volgens Google niet bezorgd te zijn om de beveiliging, omdat er geen verbinding met een Wi-Fi-netwerk nodig is om RTT te gebruiken. Ontwikkelaars kunnen de functie gebruiken om bijvoorbeeld locatie-afhankelijke opdrachten uit te voeren: zeg je “Doe deze lamp uit” dan weet Google bij welke lamp je bent.

Indoor navigatie met Google Android P

Andere vernieuwingen
Voor een uitgebreide beschrijving van alle vernieuwingen kun je het beste even bij Google zelf kijken, maar deze nieuwe functies komen er ook aan:

  • Een screenshot-editor met de naam Markup, waarmee je screenshots kunt bijsnijden en bewerken, net als in iOS 11.
  • Een nieuw Bedieningspaneel voor instellingen, vergelijkbaar met iOS. Deze krijgt afgeronde hoeken en iconen die zich dynamisch aanpassen op basis van de context.
  • Ondersteuning voor meerdere camera’s. Ook bij Android is het de gewoonte geworden om meerdere camera’s in te bouwen. Met nieuwe functies kun je zoom, bokeh en stereobeeld gebruiken.
  • Nieuw design: nog niet officieel aangekondigd, maar uit de preview blijkt dat Google een wat andere kant op wil met het design van Android P. Het tijdstip staat nu bijvoorbeeld aan de linkerkant van het scherm, net als op de iPhone X. Ook is het instellingenmenu kleurrijker.

Hieronder zie je het instellingenmenu van Android O (links) versus die van Android P (rechts).

Design Android O versus Android P (via AndroidPolice)

Wil je meer weten over de vernieuwingen bij Android P, dan kun je natuurlijk terecht bij onze collega’s van Androidworld. Daar kun je vandaag lezen over de nieuwste aankondiging: ook de OnePlus 6 krijgt een notch, whew!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 maart 2018, 12:21
Categorie Achtergrond
Onderwerp android
19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.