Kind ontbijt met iPhone

‘Apple moet iPhone-verslaving onder kinderen voorkomen’ [update]

Apple zou meer moeten doen om iPhone-verslaving onder kinderen te voorkomen, omdat het zou leiden tot geestelijke schade en ongelukkige gevoelens. Twee grote aandeelhouders willen daarom dat Apple meer hulpmiddelen voor ouders maakt, om gebruik van iPhones te beperken.

Kind ontbijt met iPhone

Twee grote aandeelhouders van Apple zijn bezorgd over iPhone-gebruik door kinderen. Ze roepen Apple op om de gevaren van smartphone-verslaving te onderzoeken. Ook willen ze dat Apple hulpmiddelen maakt voor ouders, zodat ze extreem smartphone-gebruik door kinderen kunnen voorkomen. Het zou een aanvulling zijn op de al bestaande hulpmiddelen voor ouderlijk toezicht, zoals het tijdslot.


Update 9 januari: In reactie heeft Apple aangegeven dat “eigenlijk alles” wat een kind online in iOS zou willen doen, nu al kan worden geblokkeerd door de ouders. Het bedrijf belooft echter ook “nieuwe functies en verbeteringen” om ouderlijk toezicht verder te verbeteren.

‘iPhone-verslaving onder kinderen voorkomen’

De twee aandeelhouders hebben samen voor twee miljard aan Apple-aandelen in handen. In een open brief pleiten de aandeelhouders voor hulpmiddelen, die ouders meer controle geven over de hoeveelheid tijd die kinderen op een iPhone mogen spelen. Zo moet het smartphonegebruik binnen de perken blijven en is er minder kans op verslaving, menen de partijen.

Bekijk ook

Tijdslot voor kinderen instellen op iPhone en iPad

Met een tijdslot voorkom je dat kinderen urenlang op de iPad of iPhone kunnen spelen. Deze tip legt uit hoe je een dergelijk tijdslot en een tijdslimiet instelt voor kinderen, zodat ze een bepaalde tijd gebruik mogen maken van een toestel.

De aandeelhouders baseren zich op het standpunt van hoogleraar Jean Twenge, die vorig jaar het boek iGen publiceerde. Daarin is te lezen hoe de hersenen van Amerikaanse kinderen zich in de loop van de jaren ontwikkelen. Twenge ontdekte dat jongeren die hun smartphone vaker gebruiken, minder gelukkig zijn. Onduidelijk is nog of er een causaal verband is. Smartphonegebruik zou kunnen leiden tot een ongelukkig gevoel, maar het is ook mogelijk dat ongelukkige kinderen vaker smartphones gebruiken om bijvoorbeeld afleiding te zoeken, zodat ze hun miserabele leven even kunnen vergeten.

Amerikaanse tieners
De aandeelhouders, Jana Partners en California State Teachers Retirement System, zijn samen overigens goed voor minder dan 1% van het totale aandelenpakket van Apple. Toch is het niet ondenkbaar dat Apple op de kritiek reageert. Bijna 80 procent van de Amerikaanse tieners heeft een iPhone en in het verleden heeft Apple wel vaker geluisterd naar kritiek. Er kwamen bijvoorbeeld extra maatregelen om excessieve in-app aankopen door kinderen te voorkomen. Ook heeft Apple in iOS al diverse andere mogelijkheden ingebouwd om smartphonegebruik te beperken, bijvoorbeeld met de functie Begeleide toegang. Maar volgens de aandeelhouders is dat nog niet genoeg; ze denken dat iPhone-verslaving uiteindelijk negatief zal uitpakken voor het imago van Apple als smartphonefabrikant.

Bekijk ook

In-app aankopen uitschakelen: voorkom dat kinderen extra kosten maken

Wil je in-app aankopen door kinderen voorkomen in spelletjes en andere apps? Je kunt de in-app aankopen uitschakelen, zodat je niet met onverwachte kosten te maken krijgt.
Bekijk ook

Begeleide toegang inschakelen op iPhone en iPad

Begeleide toegang geeft je de mogelijkheid om kinderen met een iPhone of iPad te laten spelen, zonder dat ze een app of spelletje kunnen verlaten.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 09 januari: Reactie van Apple toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.