Kind ontbijt met iPhone

‘Apple moet iPhone-verslaving onder kinderen voorkomen’ [update]

Apple zou meer moeten doen om iPhone-verslaving onder kinderen te voorkomen, omdat het zou leiden tot geestelijke schade en ongelukkige gevoelens. Twee grote aandeelhouders willen daarom dat Apple meer hulpmiddelen voor ouders maakt, om gebruik van iPhones te beperken.

Kind ontbijt met iPhone

Twee grote aandeelhouders van Apple zijn bezorgd over iPhone-gebruik door kinderen. Ze roepen Apple op om de gevaren van smartphone-verslaving te onderzoeken. Ook willen ze dat Apple hulpmiddelen maakt voor ouders, zodat ze extreem smartphone-gebruik door kinderen kunnen voorkomen. Het zou een aanvulling zijn op de al bestaande hulpmiddelen voor ouderlijk toezicht, zoals het tijdslot.

Update 9 januari: In reactie heeft Apple aangegeven dat “eigenlijk alles” wat een kind online in iOS zou willen doen, nu al kan worden geblokkeerd door de ouders. Het bedrijf belooft echter ook “nieuwe functies en verbeteringen” om ouderlijk toezicht verder te verbeteren.

‘iPhone-verslaving onder kinderen voorkomen’

De twee aandeelhouders hebben samen voor twee miljard aan Apple-aandelen in handen. In een open brief pleiten de aandeelhouders voor hulpmiddelen, die ouders meer controle geven over de hoeveelheid tijd die kinderen op een iPhone mogen spelen. Zo moet het smartphonegebruik binnen de perken blijven en is er minder kans op verslaving, menen de partijen.

De aandeelhouders baseren zich op het standpunt van hoogleraar Jean Twenge, die vorig jaar het boek iGen publiceerde. Daarin is te lezen hoe de hersenen van Amerikaanse kinderen zich in de loop van de jaren ontwikkelen. Twenge ontdekte dat jongeren die hun smartphone vaker gebruiken, minder gelukkig zijn. Onduidelijk is nog of er een causaal verband is. Smartphonegebruik zou kunnen leiden tot een ongelukkig gevoel, maar het is ook mogelijk dat ongelukkige kinderen vaker smartphones gebruiken om bijvoorbeeld afleiding te zoeken, zodat ze hun miserabele leven even kunnen vergeten.

Amerikaanse tieners
De aandeelhouders, Jana Partners en California State Teachers Retirement System, zijn samen overigens goed voor minder dan 1% van het totale aandelenpakket van Apple. Toch is het niet ondenkbaar dat Apple op de kritiek reageert. Bijna 80 procent van de Amerikaanse tieners heeft een iPhone en in het verleden heeft Apple wel vaker geluisterd naar kritiek. Er kwamen bijvoorbeeld extra maatregelen om excessieve in-app aankopen door kinderen te voorkomen. Ook heeft Apple in iOS al diverse andere mogelijkheden ingebouwd om smartphonegebruik te beperken, bijvoorbeeld met de functie Begeleide toegang. Maar volgens de aandeelhouders is dat nog niet genoeg; ze denken dat iPhone-verslaving uiteindelijk negatief zal uitpakken voor het imago van Apple als smartphonefabrikant.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 09 januari: Reactie van Apple toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 januari 2018, 9:32
Categorie Achtergrond
Onderwerp kinderen
Software iOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.