Amazon Prime Day handen

Amazon Prime wordt fors duurder in Europa (update: niet in Nederland)

Heb je flink geprofiteerd van Amazon Prime Day? Het zou voor sommige mensen wel eens de laatste keer kunnen zijn, want de dienst wordt duurder in de meeste Europese landen. Nederland ontspringt de dans.
Update 11:45 uur: de prijsverhoging zou gelden voor Europese landen, maar volgens een woordvoerder valt Nederland daarbuiten.

Amazon Prime wordt duurder in veel Europese landen

In de VS voerde Amazon in februari van dit jaar al een prijsverhoging door. Daar betaal je nu 15 dollar per maand of 139 dollar per jaar. Gemiddeld zal in Europa de prijs van het abonnement tot 43 procent omhoog gaan. In Duitsland gaat het om een stijging van 7,99 naar 8,99 euro per maand. Duitsland is de op een na grootste markt voor Amazon, na de Verenigde Staten. Ter vergelijking: in Nederland betaal je momenteel 2,99 euro per maand.


In Frankrijk gaat de maandprijs omhoog van 5,99 euro naar 6,99 euro en de jaarprijs van 49 euro naar 69,90 euro. In het Verenigd Koninkrijk stijgt de prijs naar 95 pond per jaar, terwijl in Spanje en Italië de prijsstijging ook rond de 40 procent ligt.

De prijsverhoging zal dus volgens de informatie die we nu hebben Nederland niet treffen. Je bent in ons land relatief goedkoop uit voor 2,99 euro per maand. In andere landen betaal je vaak veel meer:

  • Duitsland en Oostenrijk: €7,99 (wordt €8,99)
  • Frankrijk: €5,99 (wordt €6,99)
  • Spanje en Italië: €3,99 (wordt €4,99)
  • Nederland: €2,99 (wordt €3,99?)

In Nederland kun je voor €2,99 per maand inschrijven. Je krijgt dan:

  • Onbeperkt gratis bezorging
  • Amazon Prime Video, inclusief Amazon Originals
  • Gratis games en in-game content via Prime Gaming
  • Beveiligde en onbeperkte opslag van foto’s

Hogere transportkosten
De prijsverhoging geldt vanaf 15 september voor nieuwe abonnees en voor mensen die willen verlengen. Als reden geeft Amazon de sterk gestegen transportkosten.

In de VS werd voor de prijsstijging een bredere uitleg gegeven: het was een reactie op een winstdaling. Afgelopen april boekte Amazon het eerste kwartaalverlies in zeven jaar door economische tegenvallers, hogere lonen en hogere brandstofkosten. Door de krappe arbeidsmarkt in de VS was het lastiger om goed personeel te vinden. Aanstaande donderdag zal Amazon de nieuwste kwartaalcijfers bekendmaken. Diezelfde dag maakt ook Apple nieuwe kwartaalcijfers bekend.

‘Geen prijsverhoging in Nederland’
Ten tijde van de Amerikaanse prijsverhoging in februari 2022 liet een woordvoerder nog weten, dat het Prime-abonnement in Nederland niet duurder zou worden. “Deze prijsverhoging is alleen van toepassing op de VS. In Nederland blijft de prijs van een Prime-lidmaatschap momenteel 2,99 euro per maand”, aldus een woordvoerder. Maar nu gaat Amazon toch in veel andere Europese landen de prijzen verhogen.

Er is kans dat abonnees daardoor gaan afhaken. Door de stijgende kosten van levensonderhoud kijken mensen kritischer naar de vele diensten waar ze lid van zijn. Een Prime-abonnement naast Bol Select of toegang tot Prime Video naast Netflix, Videoland en Apple TV+ is dan niet altijd noodzakelijk. Onlangs verhoogden Netflix en Disney+ de prijzen al, terwijl mensen minder te besteden hebben.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 26 juli: De prijsverhoging zou voor Europa gelden, maar een woordvoerder geeft nu aan dat in Nederland dezelfde prijs blijft gelden. Het artikel is daarom aangepast.

Amazon

Amazon is een van de bekendste internationale webshops voor elektronica, huishoudartikelen, speelgoed, levensmiddelen en meer. Je kunt bij Amazon ook terecht voor goede Apple-deals. Amazon is sinds 2020 met een eigen versie van de webshop actief in Nederland en biedt vaak goedkope aanbiedingen, ook voor tech. Met een Amazon Prime-abonnement profiteer je van allerlei voordelen, zoals gratis verzending. Bekijk de de beste Amazon Nederland deals en hoe je lid wordt van de streamingdienst Amazon Prime Video. Er is extra voordeel te halen tijdens het jaarlijkse evenement Amazon Prime Day.

Amazon

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.