Algemene Apple Pay kaart bij een pinapparaat.

ACM wil dat de NFC-chip in de iPhone opengesteld wordt

De Nederlandse toezlchthouder ACM wil dat de NFC-chip in de iPhone ook gebruikt kan worden voor andere betaalmethoden. Apple's huidige standpunt zorgt voor oneerlijke concurrentie, vindt ACM.

Met de huidige Europese regels is het openstellen van de NFC-chip in iPhones niet af te dwingen, meent de Autoriteit Consument & Markt. Daardoor worden concurrenten van Apple Pay buitengesloten, waardoor concurrenten minder keuze hebben uit betaalmogelijkheden. Apple is de enige smartphonefabrikant die de NFC-chip heeft afgesloten voor andere aanbieders. ACM zou graag zien dat het met de Europese Interchange Fee Regulation mogelijk was om openstellen af te dwingen, maar dat kan niet.


Een dergelijke openstelling kan alleen als er al een concurrerende betaalapp beschikbaar is. In andere landen zijn die apps er wel. ACM wil dat er aanvullende Europese regels komen waarmee het wel mogelijk is om NFC open te stellen voor andere diensten dan Apple Pay. De ACM is sinds vorig jaar met een onderzoek bezig, toen het constateerde dat Apple’s werkwijze mogelijk innovatie in de weg staat. Banken zijn nu minder snel geneigd om zelf een betaalmethode te ontwikkelen. Toegang tot NFC verandert de situatie.

Eigenlijk is het een kip en ei-probleem: zolang NFC gesloten blijft zullen banken geen betaalmethodes ontwikkelen die succesvol zijn. En door het ontbreken van alternatieven is afdwingen moeilijker.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 juli 2021, 17:51
Categorie Diensten
Onderwerpen apple pay, nfc
Device iPhone

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij de grootste banken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay
28 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.