Algemene Apple Pay kaart bij een pinapparaat.

ACM wil dat de NFC-chip in de iPhone opengesteld wordt

De Nederlandse toezlchthouder ACM wil dat de NFC-chip in de iPhone ook gebruikt kan worden voor andere betaalmethoden. Apple's huidige standpunt zorgt voor oneerlijke concurrentie, vindt ACM.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Met de huidige Europese regels is het openstellen van de NFC-chip in iPhones niet af te dwingen, meent de Autoriteit Consument & Markt. Daardoor worden concurrenten van Apple Pay buitengesloten, waardoor concurrenten minder keuze hebben uit betaalmogelijkheden. Apple is de enige smartphonefabrikant die de NFC-chip heeft afgesloten voor andere aanbieders. ACM zou graag zien dat het met de Europese Interchange Fee Regulation mogelijk was om openstellen af te dwingen, maar dat kan niet.


Een dergelijke openstelling kan alleen als er al een concurrerende betaalapp beschikbaar is. In andere landen zijn die apps er wel. ACM wil dat er aanvullende Europese regels komen waarmee het wel mogelijk is om NFC open te stellen voor andere diensten dan Apple Pay. De ACM is sinds vorig jaar met een onderzoek bezig, toen het constateerde dat Apple’s werkwijze mogelijk innovatie in de weg staat. Banken zijn nu minder snel geneigd om zelf een betaalmethode te ontwikkelen. Toegang tot NFC verandert de situatie.

Eigenlijk is het een kip en ei-probleem: zolang NFC gesloten blijft zullen banken geen betaalmethodes ontwikkelen die succesvol zijn. En door het ontbreken van alternatieven is afdwingen moeilijker.

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties: 28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.