Cydia in iOS 8

Cydia: de betekenis van de naam Cydia

Wat betekent de naam Cydia? Op het eerste gezicht is het een fantasienaam, maar het heeft wel degelijk iets met appels te maken.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Cydia is een naam die iedere iPhone-jailbreaker kent. Met Cydia kun je extra tweaks installeren die door Apple niet zijn toegestaan. Cydia is bedacht door Saurik, een ontwikkelaar die in het dagelijks leven Jay Freeman heet. Miljoenen mensen maken er gebruik van, maar waar komt het woord Cydia eigenlijk vandaan?

Betekenis van de naam Cydia

Cydia-worm uit een appelCydia blijkt te zijn vernoemd naar de fruitmot (Cydia Pomonella). Dit diertje heet ook wel appelbladroller en kan een plaag vormen voor de fruitteelt. Het verband met appels zal niet helemaal toevallig zijn. De fruitmot komt verspreid over Nederland en België voor en vliegt van mei tot halverwege augustus. De vlinder is vrij klein en heeft een spanwijdte tussen 14 en 22 millimeter.

Veel mensen zullen het diertje beter kennen als de rups die uit een appel kruipt. De rups vreet zich in de appel, waardoor deze niet meer in de winkel verkocht kan worden. Cydia zou op dezelfde manier als worm van Apple’s app-platform gezien kunnen worden, ook al is de invloed de afgelopen jaren steeds minder geworden omdat steeds minder mensen jailbreaken.

Informatie

Laatst bijgewerkt
november 2016
Onderwerp
Categorie
Jailbreak