Filterstorm Neue: RAW-fotobestanden bewerken op iPhone en iPad

Filterstorm Neue is een serieuze iPhone- en iPad-app voor hobbyfotografen. De applicatie ondersteunt metadata, RAW, blends en curves.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Filterstorm Neue iPhone iPad metadata RAW fotobewerkingProgramma’s om foto’s mee te bewerken op de iPhone en iPad vliegen je om de oren. Maar RAW-foto’s bewerken die je van een digitale spiegelreflexcamera’s overzet? Dat is andere koek. Het is de grote troef van de nieuwe fotobewerkingsapp Filterstorm Neue. De applicatie positioneert zich als een instrument voor gevorderde hobbyfotografen. Hij heeft de mogelijkheid tot tien stappen terug ongedaan te maken, laat je metadata aanpassen en ondersteunt FTP-export. Toch kan hij ook interessant zijn als je die gevorderde functies niet nodig hebt.

Fullscreen

De interface van FilterStorm Neue biedt namelijk de mogelijkheid om foto’s fullscreen te bewerken. Daarbij moeten we meteen zeggen dat het op de iPad fijner werkt dan op de iPhone door het verschil in schermformaat, maar voor beide platformen geldt dat je er even aan moet wennen en dat het niet lang duurt voordat je er je draai in vindt. Wat wil het geval: je ziet ten alle tijden de foto die je bewerkt groot in beeld. De menuknoppen liggen er aan de linker schermkant overheen. Scroll je daar, dan navigeer je door de bewerkingsopties. Met de bewegingen rechts in beeld zoom en verplaats je de foto.

Filterstorm 1 hoofdmenu iPhone Filterstorm 2 Neue curves bepalen

Geen kleurenfilterstorm

Een sectie die het onderspit delft in Filterstorm Neue is het aantal kleurenfilters dat je op foto’s kan toepassen, ondanks de naam van de app. Het specialisme ligt in de geavanceerde opties waarvoor je vaak geoefende ogen moet hebben om de verschillen direct te zien. Je bepaalt de curves van de kleuren, shadow highlights, er is een Tone Map voorhanden en ook de mogelijkheid om een afbeelding in te voegen en te blenden mist niet. Zo voeg je meerdere foto’s samen waarbij je zelf gaat over de mate van transparantie, de verzadiging, het samengaan of juist contrast tussen de twee foto’s. Extra functies als scherpte, vaagte, het terugdringen van ruis, de kleurenverdeling en de warmte van de foto ontbreken niet.

Dat zijn alleen nog de opties onder de Edit-knop. Het frame en de vorm geef je aan met Canvas en Effects is de sectie waar je kleurenfilters toepast. Welke bewerking je ook voor je hebt: je gebruikt de veeg omhoog en omlaag, naar links en naar rechts om waarden op de foto aan te passen. Bovenin zie je steeds een statusbalk met de huidige waarde. Laat los en je vindt er weer de knop om naar het bovenliggende menu te gaan.

Filterstorm 3 Neue foto croppen Filterstorm 4 Neue masking iPhone

Indrukwekkend

Indrukwekkend is ook de History-functie van de app, die eigenlijk vanzelfsprekend langzamer wordt als je al een sloot aan bewerkingen hebt gedaan. Je ziet er een overzicht van de laatste tien stappen die je hebt veranderd en net als in Photoshop druk je op degene die je als uitgangspunt wil laten dienen.

Het is indrukwekkend dat de applicatie de informatie zo goed onthoudt, zeker omdat de app op de iPhone 5s waarop we hem testen geen krimp geeft. Werken voelt nooit instabiel. Wel is het goed om te weten dat Image Tiling het aantal undo-stappen terugdringt. Tiling zorgt ervoor dat de resolutie van de foto hoger wordt dan hij eigenlijk is – het is dus niet zo verwonderlijk dat de app erdoor vertraagt. Des te verwonderlijker dat het wél werkt met alle geavanceerde functies die de app biedt. Is het een vervanger voor Photoshop op de desktop? Nee, daarvoor is het gesleep met het formaat van de afbeelding in beeld te bewerkelijk en missen ook uitgebreide opties, zoals bijvoorbeeld het werken met lagen. Het is vooral een goede on-the-go app voor hobbyfotografen die iets meer verlangen dan kleurenfilters.

Downloaden: Filterstorm Neue (€3,59, universeel, iOS 7.0+)

Update: ook PhotoRaw (universeel) en piRAWnha (alleen iPhone) kunnen RAW-foto’s inlezen en bewerken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 november 2013, 11:30
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen fotobewerking, fotofilters, photoshop

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.