Lightroom DNG voorbeeld

Adobe Lightroom laat je RAW-foto’s schieten en bewerken in iOS 10

Adobe Lightroom kan nu RAW-foto's in DNG-formaat maken en bewerken op alle bestaande iPhones met 12-megapixel camera.

Terwijl iedereen druk bezig was met het installeren van iOS 10 (of met het oplossen van de vastloper) bracht Adobe een nieuwe versie van Lightroom uit. Die geeft je de mogelijkheid om RAW-foto’s in DNG-bestandsformaat te maken met je iOS 10-toestel. Het geldt voor maken en bewerken van foto’s.

iPhone 7 camera

Lightroom en RAW

In Lightroom 2.5 voor iOS kun je met de 12-megapixelcamera van de iPhone 6s (Plus), iPhone SE, 9,7″ iPad Pro en de nieuwe iPhone 7-serie digitale foto’s in RAW-formaat maken, direct vanuit Adobe’s app. Dergelijke foto’s bevatten alle sensorinformatie, zodat je als fotograaf achteraf nog allerlei bewerkingen kunt uitvoeren. Het levert uiteindelijk betere resultaten op dan de gecomprimeerde JPEG-bestanden waar we aan gewend zijn geraakt en waarbij details verloren kunnen gaan.

Lightroom 2.5 bevat ook ondersteuning voor het bredere DCI-P3 kleurengamma van de 9,7-inch iPad. Deze kan 25 procent meer kleuren weergeven dan sRGB en is ook te vinden op de iPhone 7 en 7 Plus. En er komt nog meer aan, want Adobe belooft dat ze nog verdere aanpassingen zullen doen om het maximale uit de camera’s van de iPhone 7 en 7 Plus te kunnen halen. Maar daarvoor zijn ze nu eerst alle mogelijkheden van de sensoren en lenzen aan het onderzoeken.

Lightroom 2.5 DNG foto's

Alleen op 12-megapixel iPhones
Voor beginnend fotografen en snapshot-fotografen heeft deze app weinig te bieden, maar als je eens aan de slag wilt met RAW-fotografie dan is het de moeite om er eens in te duiken en de verbeterde ondersteuning in iOS 10 te bekijken. Helaas werkt het niet op eerdere iPhones met een camera die minder dan 12 megapixels schiet. Maar zelfs met de iPhone SE zit je goed. Adobe geeft in een uitgebreide blogposting uitleg hoe het precies werkt.

Hieronder zie je een foto, gemaakt Lightroom op een iPhone 6s Plus:

Lightroom DNG voorbeeld

Door achteraf de witbalans aan te passen, kun je een heel verschillend effect krijgen. Dit zijn dus niet de fotofilters die je uit Instagram kent 🙂

Lightroom DNG voorbeeld, witbalans aanpassen

Er zijn nog veel meer apps aangepast voor de nieuwe functies in iOS 10. Check ons artikel om een indruk te krijgen van de apps waar je nu veel meer uit kunt halen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2016, 9:52
Categorie Apps
Onderwerpen adobe, camera, lightroom

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.