RAW-foto’s ook te bewerken in standaard iPad Foto-app

RAW-foto's kun je op de iPad ook in de standaard Foto-app bewerken. Je hebt de app Filterstorm Neue niet altijd nodig.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

foto-raw-ipad-appEen paar dagen geleden schreven we op iPhoneclub op Filterstorm Neue, de eerste app waarmee je RAW-foto’s niet alleen kunt bekijken, maar ook kunt bewerken. Maar wist je, dat je RAW-foto’s ook met de standaard Foto-app op de iPad kunt bewerken? Ben Brooks probeerde het uit met foto’s die hij op een GX1-camera had gemaakt. Om te kunnen gebruiken heb je wel een Lightning-naar-SD-kaartlezer nodig om de foto’s te kunnen uitlezen.

Een alternatief is de Lightning-naar-USB-camera-adapter waarmee je je camera rechtstreeks op een iPad kunt aansluiten.

Het bewerken van de RAW-foto’s blijkt te werken, maar het gaat wel enorm traag. Een collectie van 200 RAW-foto’s op een iPad Air heeft zo’n 5 minuten nodig voordat er previews verschijnen in apps. Pas daarna kun je ze importeren. De app moet daarbij open blijven staan, anders wordt het importeren afgebroken. Ook kun je niet zien of de foto’s nog worden geladen. Zijn de foto’s eenmaal geïmporteerd, dan werkt het redelijk snel. Je kunt de foto’s meteen op de iPad bewerken, mocht je dat willen doen. Maar zoals reageerders onder het Filterstorm Neue-artikel ook al opmerkten: op de desktop gaat het toch een stuk beter.

Wil je toch met een aparte app aan de slag, dan is Filterstorm Neue (€3,59) de aangewezen kandidaat, zoals je in ons eerdere artikel kon lezen. Andere apps die RAW-bewerking ondersteunen zijn PhotoRaw en piRAWnha (alleen voor iPhone).

MD821-lightning-camera-usb-kabel

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 november 2013, 12:28
Categorie Apps
Onderwerp fotografie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.