shutterstock_268593512

Meeslepende e-books voor iPhone en iPad op vakantie

Zoek je een goed boek voor de vakantie? iCulture zet 10 goede e-books voor iPhone en iPad voor je op een rij, van romans tot spannende boeken.

shutterstock_268593512
Sinds de komst van ebooks gooien we met gemak tien boeken in onze koffer. Ze wegen niets, nemen geen ruimte in beslag en zijn vaak goedkoper dan een papieren boek. Valt die ene bestseller tegen, dan download je op je vakantieadres gewoon een andere. Het aanbod kan echter behoorlijk overweldigend zijn. Welke boeken moeten mee? Om het je gemakkelijk te maken zetten we tien mooie en spannende boeken op een rij die je tijdens de zomervakantie van 2015 echt moet lezen.

iBookstore of Vakantiebieb?

VakantieBieb iPadLees je liever tijdschriften, of wil je nog meer leesvoer? Lees dan het artikel over fraaie tijdschriften voor je iPhone of iPad. Of kijk eens naar de VakantieBieb-app, die we eerder op iCulture bespraken. Daarin kun je de hele vakantieperiode gratis boeken lezen. De app heeft voor 2015 een update gekregen, met een nieuwe collectie boeken.

De aanraders van 2014 hebben we ook nog bewaard.

Dit kan niet waar zijn

Voor wie een boek met inhoud zoekt. In ‘Dit kan niet waar zijn’ duikt journalist Joris Luyendijk onder in de financiële wereld. Hij probeerde de wereld van bankiers te doorgronden en te achterhalen hoe het zit met hebzucht en de oorzaken van de crash van 2008. “Ontluisterend” noemden veel lezers het boek.

De mooie voedselmachine

Dit boek was in het voorjaar van 2015 volop in het nieuws. Had je dit boek nog op de lijst staan, maar was je er nog niet aan toegekomen, dan is de vakantie hét moment om eens in dit onderwerp te duiken. Als je lekker in je vel wilt zitten, gezond oud wilt worden en gelukkiger wilt leven, moet je goed voor je darmen zorgen. Een verkeerde balans in je darmflora kan samenhangen met overgewicht, depressie, alzheimer en allergieën.

Grey

Bekijk de wereld van Vijftig tinten grijs opnieuw, door de ogen van Christian Grey. In Christians eigen woorden, en door zijn gedachten, overpeinzingen en dromen, geeft E L James een verfrissend ander perspectief op de liefdesgeschiedenis die wereldwijd miljoenen lezers bezighield. Vijftig tinten grijs zelf is ook via de iBookstore te koop. Maar met meer dan 100 miljoen verkochte exemplaren is de kans groot, dat je die al hebt.

We moeten je iets vertellen

Marion Pauw, auteur van de Maand van het Spannende Boek 2015, is bekend van haar thrillers Drift, Daglicht, Zondaarskind, Jetset en Hemelen. We moeten je iets vertellen is haar zesde thriller en tevens de meest persoonlijke. De succesvolle Kathelijne valt voor de charmes van een oudere, getrouwde man en raakt zwanger van hem. Ze ondergaat een abortus. De dag erna vindt ze een huiveringwekkend verhaal op haar notitieblok, geschreven in haar eigen handschrift. Brrr!

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Dit boek is al meer dan een jaar enorm populair. Allan wordt 100 en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij en hij klimt uit het raam en verdwijnt.

Tijdperk Willem Holleeder

Niets is zo spannend als een goed misdaadverhaal – zeker als het ook nog op de realiteit is gebaseerd. Willem Holleeder en Cor van Hout ontvoerden in 1983 Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. Hoewel de daders zijn opgepakt en veroordeeld, is een groot deel van de buit nooit teruggevonden. Na hun vrijlating in 1992 stappen Holleeder en Van Hout in de drugshandel en vervolgens in de vastgoedwereld. Steeds meer mensen uit hun directe omgeving komen om het leven door brutale liquidaties. Hoe kan dat? Daar probeert dit boek antwoord op te geven.

Geen bereik

Het ultieme leedvermaak. Lees hoe BlackBerry aan hoogmoed ten onder ging, sinds de iPhone werd aangekondigd. In 2009 liep de helft van de smartphonegebruikers met een BlackBerry. Vandaag is dat nog maar 1 procent. Wat ging er mis? Eén ding weten we in ieder geval: de opkomst van de iPhone speelde een belangrijke rol daarbij. Je steekt tegelijk heel wat op hoe de wereld van techbedrijven werkt en hoe meedogenloos de concurrentie kan zijn.

Fit met apps en wearables

Lees in dit boek hoe je sneller en slimmer fit wordt, door gebruik te maken van iPhone-apps en wearables. Geschreven door iCulture-hoofdredacteur Gonny van der Zwaag. Wil je afvallen, je sportprestaties verbeteren of gezonder leven, maar heb je geen idee of je wel voortgang boekt? Dan is het tijd om het slimmer aan te pakken! Dit boek legt je uit welke apps, wearables en andere tools je kunnen helpen om je activiteiten meetbaar te maken. Natuurlijk afgestemd op jouw doelstellingen.

Becoming Steve Jobs

Dit is het enige boek waar topmensen van Apple wél aan wilden meewerken. Dit Engelstalige ebook (binnenkort ook in het Nederlands) beschrijft hoe Steve Jobs zich ontwikkelde qua karakter. Vaak wordt Jobs geportretteerd als half genie en half klootzak. Dit boek probeert een wat genuanceerder beeld neer te zetten. Geschreven door een man die jarenlang nauwe contacten met Jobs onderhield. Lees ook ons aparte artikel over Becoming Steve Jobs.

Lees ook: Boeken over Steve Jobs en Apple

Jony Ive

We weten van alles over Steve Jobs, maar we weten eigenlijk relatief weinig over Jony Ive, de man die alle belangrijke producten van Apple heeft ontworpen. Dit is het eerste uitgebreide portret van Jony Ive, geschreven door oudgediende Leander Kahney. Bespreekt de vroege jeugd van Ive, zijn inspiratiebronnen en de achtergronden van Apple’s bekende designer, die we eigenlijk alleen kennen van de ietwat tenenkrommende filmpjes tijdens productaankondigingen. Lees ook ons aparte artikel over dit Jony Ive-boek.

iPad en boeken (c) spykster/Flickr

De beste vakantieboeken van 2014

Ook in 2014 hadden we een hoop aanraders. Omdat het zonde is om ze weg te gooien vind je hieronder onze selectie van vakantieboeken voor 2014.

Biografieën

Vriendschap in gevangenschap
Auteur: Christo Brand
Prijs: €11,99

biografie mandelaMemoires van de gevangenbewaarder van Nelson Mandela. Christo Brand was een witte Afrikaner boerenjongen. In 1979, ten tijde van de apartheid, werd hij bewaker op Robbeneiland. Bij toeval werd hij de cipier van Mandela, die toen zestig was en al sinds 1964 in eenzame opsluiting leefde. Ze mochten niet met elkaar praten, maar al gauw kon Brand zijn gevangene niet meer zien als een terrorist. Jarenlang trokken ze samen op, elk in hun eigen rol. Er ontwikkelde zich een bijzondere, hechte vriendschap. In 1990 kwam Mandela vrij – en Brand ging met hem mee. In dit boek vertelt Brand over het harde leven op Robbeneiland en over de mens Mandela, over de betekenis van familie, over volharding en menselijke waardigheid. Het boek bevat ook diverse onbekende anekdotes. Een prachtig, menselijk verhaal.

Ook interessant:

 • Cruciale keuzes, door Hillary Clinton – Biografie van de machtigste vrouw van de VS. Welke keuzes moest zij maken?
 • Ik, Zlatan, door Zlatan Ibrahimovic – Biografie van de beroemde voetballer. Over zijn moeilijke jeugd in een immigrantenwijk in Malmö, waar hij opgroeide voor galg en rad. En over zijn transfer naar Ajax, waar hij doorbrak als speler van internationale allure.
 • De leugens van Lance, door Juliet Macur – Wat gebeurde er echt in het wielerteam van Lance Armstrong? Dit boek probeert de raadselen te ontcijferen.

Fictie en literatuur

Geachte heer M.
Auteur: Herman Koch
Prijs: €14,99

geachte heer m-herman kochGeachte heer M. is het langverwachte nieuwe boek van Herman Koch. De eens zo gevierde schrijver M. had zijn grootste succes met een roman over de geruchtmakende verdwijning van Jan Landzaat. Deze leraar geschiedenis verdween na een korte affaire met een bloedmooie leerlinge en werd voor het laatst gezien bij het vakantiehuisje waar zij met haar nieuwe vriendje verbleef. De roman was een bestseller en betekende M.’s internationale doorbraak. Maar nu, aan het eind van zijn carrière, raakt hij steeds meer in de vergetelheid. Met vlijmscherpe pen vertelt Herman Koch het intrigerende verhaal van een aftakelende schrijver, twee verliefde tieners en een verdwenen leraar.

Ook interessant:

 • The Fault in Our Stars, door John Green – Fascinerend boek over twee terminaal zieke tieners. De bijbehorende film is een gegarandeerde tranentrekker.
 • De vergeetclub, door Tosca Niterink – De schrijfster is bekend van het duo Theo en Thea. De dementerende moeder van Tosca Niterink doet samen met acht andere dames op leeftijd aan kleinschalig wonen achter een cijferslot, voor hun eigen veiligheid.
 • Ripper, door Isabel Allende – Over Indiana Jackson, een eigenzinnige alleenstaande moeder in het hedendaagse San Francisco. Ze verdient de kost met aromatherapieën en massage en koestert een grote liefde voor twee mannen.

Spanning en thrillers

Het puttertje
Auteur: Donna Tartt
Prijs: €7,99

puttertje tarttTheo Decker, een dertienjarige jongen uit New York, overleeft op wonderbaarlijke wijze een aanslag waarbij zijn moeder om het leven komt. Zijn vader is een paar maanden daarvoor verdwenen en Theo komt na de aanslag bij de familie van een rijke vriend terecht. Hij is verbijsterd door zijn nieuwe leefomgeving, verward door zijn klasgenoten die het moeilijk vinden met hem om te gaan en diepbedroefd door het verlies van zijn moeder. Het puttertje is een roman met een ongekende energie en vertelkracht, waarin Donna Tartt levendige personages, betoverend taalgebruik en adembenemende spanning combineert met diepgaande bespiegelingen over liefde, identiteit en kunst.

Ook interessant:

 • Goudkust, door Suzanne Vermeer – Fleur is voor de liefde naar Kroatië verhuisd. Haar grote liefde Tibor heeft haar ten huwelijk gevraagd en het sprookje lijkt compleet. Maar langzaamaan beginnen ze aan de bedoelingen van Tibor te twijfelen. Waarom is hij zo vaak weg? Waarom wordt hij continu bijgestaan door twee bodyguards? Dan wordt Fleur vlak voor de bruiloft opeens ontvoerd.
 • Nachtstad, door Arnaldur Indridason – Erlendur Sveinsson is nog niet lang in dienst bij de politie en heeft zijn handen vol aan wat er in de straten van Reykjavík gebeurt: verkeersongevallen, diefstal, huiselijk geweld, dronkenschap, smokkelarij. Een onverklaarbaar sterfgeval blijft hem bezighouden. Een zwerver die hij tijdens zijn nachtdienst had leren kennen blijkt in een oude turfafgraving buiten de stad te zijn verdronken.
 • De officier, door Robert Harris – Op een ijskoude dag in januari 1895 wordt de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus voor het oog van een woedende menigte van zijn zwaard en rang ontdaan en veroordeeld tot levenslange opsluiting op Duivelseiland. De slimme en vindingrijke Picquart krijgt de opdracht om een geheim onderzoek te leiden naar de Dreyfus-affaire.

Gezondheid

Eetsprookjes
Auteur: Huib Stam
Prijs: €12,99

eetsprookjesIn Eetsprookjes beschrijft Huib Stam ontwikkelingen in de voedingskunde, in historisch, cultureel en wetenschappelijk opzicht. De nieuwste inzichten over eten en gezondheid komen uitgebreid en onderbouwd aan de orde. Ze wijken soms flink af van de heersende opvattingen. In Eetsprookjesgaat Stam op zoek naar antwoorden op de vragen waar je als consument mee blijft zitten.

Ook interessant:

 • Broodbuik, door William Davis – Inmiddels verplichte kost voor iedereen die meer van voeding wil weten. Davis kreeg veel bijval voor dit boek, waarin wordt uitgelegd hoe ongezond tarwe en gluten voor je zijn.
 • Psychologie Al Dente, door Vittorio Busato – Bundeling van 51 wetenschapsjournalistieke stukken van deze psycholoog en publicist. Uiteenlopende onderwerpen zoals electroshocktherapie, persoonlijkheid van CEO’s, intelligentie en hoogbegaafdheid, de cognitieve roman, mysteries van de geest, creativiteit en kinderdepressies komen langs.
 • Oud worden zonder het te zijn, door Rudi Westendorp – Boek over vitaliteit en veroudering. Oud is het nieuwe jong! De tijd dat gepensioneerden direct achter de geraniums gingen zitten, is voorbij. We willen reizen, sportauto’s kopen en dansen! Maar kunnen we dat fysiek en maatschappelijk wel aan, vraagt professor Rudi Westendorp in zijn boek.
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 28 juli 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Openingsfoto’s: Kaspars Grinvalds via Shutterstock.com en spykster/Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Boeken
Onderwerpen boeken, vakantie, vakantiespecial
Devices iPad, iPhone
Software iOS