Steve Jobs’ dochter brengt memoires uit: Small Fry

Lisa Brennan-Jobs, de dochter van Steve Jobs, heeft na jaren in de anonimiteit te hebben geleefd een boek uitgebracht. In haar memoires kijkt ze terug op een aantal familiegeheimen. Een eerste fragment is nu al te lezen.

Lisa: vernoemd naar Lisa

Lisa Brennan Jobs, is de oudste dochter van Steve Jobs. Iedereen weet dat de Lisa-computer naar haar is genoemd, maar pas op haar 27e wilde Steve Jobs dat eindelijk toegeven. In een fragment op Vanity Fair is een fragment uit het boek te lezen. We ervaren daarin hoe haar ouders door een boek met babynamen bladerden, terwijl ze op een dekentje in het gras lagen. Het lukte maar niet om een naam te vinden, maar toen Chrisann Brennan de naam Lisa voorstelde, zei Steve: “Dat is het”. Lisa blijkt nogal een moeilijke relatie met haar vader te hebben gehad. Steve wilde haar aanvankelijk niet als dochter erkennen en hij was vaak afwezig.


Small Fry coverLater zou Apple de naam Lisa ook gebruiken voor de Lisa Computer. Het was de eerste personal computer met een grafische interface, waardoor computers een gebruiksgoed werden. Lisa flopte, omdat de computer te duur was, waarna Steve zich terugtrok uit het team en verder ging bouwen aan de Macintosh. Toch wilde hij jarenlang niet toegeven dat de Lisa Computer naar zijn dochter was genoemd. Volgens Steve stond de afkorting voor Locally Integrated Software Architecture.

Het was uiteindelijk Bono (wie anders?) die ervoor zorgde dat Steve uiteindelijk toegaf. Tijdens verblijf in Bono’s villa aan de Middellandse Zee kwam het gesprek op de Lisa Computer en Bono vroeg of de computer naar Steve’s dochter was genoemd. Steve aarzelde, keek een tijdje omlaag naar zijn bord en zei toen: “Ja, dat is zo”. “Dat dacht ik al”, antwoordde Bono. Lisa was op dat moment 27 jaar. Iedereen wist natuurlijk al hoe de Lisa-computer aan de naam kwam, maar het was de eerste keer dat Steve het durfde toegeven.

Lisa vertelt:

Het idee dat hij een mislukte computer naar mij had vernoemd werd verweven met mijn zelfbeeld. In zijn nabijheid voelde ik me niets. Ik had niets met computers – ze waren gemaakt van metalen delen en chips met lijntjes in plastic behuizingen – maar ik was blij met het idee dat ik op deze manier met hem verbonden was. Het betekende dat ik een plek had in zijn leven, ook al was hij vaak afwezig. Hij was beroemd en reed in een Porsche. Als de Lisa naar mij was vernoemd, dan was ik daar ook onderdeel was.

Achteraf begrijpt Lisa het wat beter. “Ik was een smetje op zijn klim omhoog, omdat het niet paste in zijn verhaal van grootsheid en deugd. Mijn bestaan ruïneerde dat. Voor mij was het het omgekeerde: hoe dichter ik bij hem was, hoe minder ik me schaamde.”

Het fragment is interessant om te lezen als je Apple-fan bent, ook omdat er weer wat nieuwe karaktertrekjes van Steve Jobs uit naar voren komen, zoals zijn zuinigheid en behoefte aan privacy.

Small Fry: het boek

Het boek Small Fry ligt binnenkort in de winkel. Je kunt kiezen uit meerdere uitvoeringen, van een 14 euro kostende paperback tot een 62 euro kostend audioboek.

Foto via Wikipedia (CC)

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.