Ramadan openingsplaat

Drie handige apps voor de Ramadan

De Ramadan is weer van start. Welke iPhone-apps zijn het handigst tijdens de Ramadan dit jaar? iCulture zet de beste apps op een rij.

Ramadan openingsplaatDe Ramadan is deze week weer van start gegaan. Het betekent dat veel Islamitische iPhone-bezitters voor lange tijd moeten vasten. Een traject waar veel regels aan verbonden zijn en discipline voor nodig is, maar geen nood: met de juiste iPhone-apps verloopt de Ramadan net iets makkelijker dan normaal. Zo herinneren apps je er aan wanneer de zon precies ondergaat en kun je een actieplan voor de komende maand samenstellen. We zetten de handigste apps voor je op een rij.

Athan Pro

Athan Pro 1De App Store staat vol met apps die helpen met Islamitische gebedstijden en andere informatie rond het geloof, maar er zijn weinig zo mooi als Athan Pro. De app heeft een strak, plat en minimalistisch ontwerp, waarbij je meteen de juiste informatie in beeld te zien krijgt. Zo lees je in Athan Pro wanneer de gebedstijden vandaag zijn, op basis van je huidige gps-locatie. Athan Pro helpt met de ingebouwde kompasfunctie van je iPhone om de Qibla te vinden voor tijdens het gebed. Een speciale Apple Watch-app laat snel de gebedstijden zien vanaf de Watch. Je kunt Athan Pro gratis downloaden, waarna je voor €3,99 de advertenties kunt verwijderen. Op zoek naar een alternatief? Muslim Pro heeft veel van dezelfde functies.

Rise

Rise Sunrise CalendarHet is essentiële informatie tijdens het vasten: wanneer is vandaag de zonsopkomst en zonsondergang? De handige iPhone-app Rise stuurt je op beide momenten een pushbericht, zodat je precies weet wanneer je iets kan eten. Rise is niet specifiek voor de Ramadan ontwikkeld, maar is een algemene app voor zontijden. De functionaliteit van Rise sluit echter perfect aan op de Ramadan. De app toont niet alleen de zonsopgang en -ondergang van vandaag, maar ook voor de komende paar dagen. Ideaal als je een langere periode wil uitplannen. Let wel goed op: hoewel Rise gratis in de App Store staat, moet je bijbetalen voor herinneringsmeldingen. Geen behoefte aan notificaties? Dan kun je er ook altijd Apple’s eigen Weer-applicatie bij pakken. Je vindt onderaan de pagina altijd de exacte tijden waarop de zon opkomt en weer ondergaat.

Ramadan Legacy

Ramadan LegacyDe Ramadan-maand neemt aardig wat tijd in beslag, dus het kan verstandig zijn om voor jezelf een actieplan te maken. Hierin kun je opschrijven welke voornemens je dit jaar precies tijdens de Ramadan hebt, zoals hoe je gaat vasten en wanneer je precies gaat bidden. Daar kan de iPhone-app Ramadan Legacy je aardig bij helpen. De app laat je per dagen bepalen wat je precies gaat doen. Hebben vrienden of familie Ramadan Legacy ook geïnstalleerd? Dan kun je elkaars voortgang vanuit de app bijhouden. Zo is het mogelijk om elkaar tijdens de lange vastperiode aan te moedigen. Er zijn ook algemenere alternatieven voor Ramadan Legacy, die je buiten de Ramadan-periode kunt gebruiken. Coach.me laat je voor nagenoeg ieder streven een plan maken, waarna je door de app wordt aangemoedigd.

Bonus: My Ramadan Companion

Het is strikt gezien geen app, dus we maken er maar een ‘Bonus’ van. Maar Google heeft een mobiele website geïntroduceerd vol met informatie speciaal voor de Ramadan. Hierop vind je bijvoorbeeld series in het thema van de Ramadan, handige recepten voor als je wel kan eten en tips om zo gezond mogelijk te vasten. Ook op deze website wordt bijgehouden wanneer iedere dag de zon ondergaat, zodat je iets simpels hebt om naar terug te grijpen.

Meer informatie: My Ramadan Companion

Foto: ‘Ramadan lamp and dates still life‘ (c) JOAT/Shutterstock

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2015
Categorie Apps