iCulture vergelijkt: Android TV versus Apple TV

Google kondigde op Google IO 2014 Android TV aan. Hoe verschilt dit nieuwe televisieplatform met de Apple TV? iCulture zocht het uit.

Google Android TVGoogle kondigde woensdag Android TV aan, een televisieplatform waarmee je films, series, apps en games op je tv kunt bekijken. Het werd onthuld tijdens Google I/O – Google’s variant op Apple’s ontwikkelaarsconferentie WWDC. Met Android TV wil Google een nieuwe concurrent voor de Apple TV introduceren. Maar hoeveel lijken de twee concurrerende platformen op elkaar? We zochten het voor je uit.

Welke apparaten?

Apple TV spotlightEén van de grootste verschillen tussen Apple TV en Android TV is de manier waarop beide worden aangeboden. De Apple TV is een zelfstandig kastje dat je op de televisie aansluit en dat in verbinding staat met internet. De Apple TV wordt alleen door Apple geproduceerd. Android TV pakt het totaal anders aan, zo bleek uit de aankondiging.

Android TV is een softwareplatform dat gebruikt wordt door fabrikanten. In 2015 verschijnen er televisies van onder andere Sony, Sharp en TPVision waarop Android TV geïnstalleerd staat. Daarnaast werken bedrijven zoals Razer en Asus aan settopboxen waar Android TV op voorgeïnstalleerd is.

Fabrikanten Android TV
Google’s partners voor Android TV (via The Verge)

De twee verschillende manieren waarop Apple TV en Android TV worden gedistribueerd komen in de praktijk neer op het volgende: vanaf 2015 staan er in winkels televisies van de grote fabrikanten die gebruikmaken van Android TV. Wil je nog geen nieuwe tv aanschaffen, dan kun je een settopbox met Android TV kopen. Deze kastjes zijn vergelijkbaar met de Apple TV, maar worden niet door Google geproduceerd.

Bovenstaande verschillen klinken je wellicht bekend in de oren: dit is namelijk precies de manier waarop iOS en Android op het moment verschillen. Je vindt iOS alleen op iPhones, iPads en iPods die zijn geproduceerd door Apple, terwijl Android op smartphones van nagenoeg iedere fabrikant kan staan.

Wat is het aanbod?

Apple TV en Android TV bieden allebei films en series aan via hun eigen diensten – iTunes en Google Play. Het gaat daarbij in eerste instantie om films, series en muziek. In Nederland zal het aanbod wellicht wat beperkter zijn: in de Nederlandse iTunes Store en Google Play zijn op het moment bijvoorbeeld geen televisieseries beschikbaar.

Je vindt op zowel Apple TV als Android TV ook de bekendste, grote videodiensten. Beide hebben bijvoorbeeld toegang tot Netflix, YouTube en Vevo. Deze diensten zijn op Android TV beschikbaar als losstaande apps.

Android TV

Apple TV

Boven Android TV (via Engadget), onder Apple TV.

Apps en Games

Android TV heeft ook de Play Store, waarop je applicaties en games speciaal voor je televisie kunt vinden. Dit maakt het voor televisiebedrijven relatief makkelijk om een app voor Android TV uit te brengen. Daarmee staat Android TV haaks op de Apple TV, waarvoor alleen selecte partijen apps hebben ontwikkeld in samenwerking met Apple. Google heeft voor Android TV al een aantal eigen apps gemaakt, zoals een Google Hangouts-applicatie. Daarnaast zijn er ook apps van andere ontwikkelaars beschikbaar, waaronder een Android TV-versie van Plex. In de Play Store kun je ook games downloaden, die je vervolgens op de televisie speelt. Hierbij wordt een smartphone of tablet als controller gebruikt, maar het is ook mogelijk om een speciale gamepad aan te sluiten.

Android TV games
Leo’s Fortune op Android TV (via TechnoBuffalo)

We zeiden het eerder al: de Apple TV is op het moment een vrij gesloten ecosysteem. Eens in de zoveel tijd verschijnen er nieuwe kanalen voor, maar deze worden in nauwe samenwerking met Apple ontwikkeld. Op het moment is er geen App Store voor de Apple TV, waar ontwikkelaars apps en games voor de televisie kunnen aanbieden. Je bent op de Apple TV beperkt tot de applicaties van grote videodiensten zoals Netflix.

Nieuwe Apple TV vs Android TV?

Apple TV 4 concept spotlightAl lange tijd wijzen geruchten op een nieuwe Apple TV, die qua functionaliteit veel wegheeft van Android TV. Ook op deze Apple TV zou namelijk een App Store beschikbaar zijn. Ontwikkelaars zouden apps voor deze App Store ontwikkelen, waarna iedereen ze vervolgens mag downloaden. Dit zou kansen creëren voor bijvoorbeeld Nederlandse omroepen, die de Apple TV-plannen strak in de gaten houden. Het zou bovendien de poorten openzetten voor Apple TV-games, een alternatief op Android TV-spellen.

Komt er inderdaad een Apple TV zoals beschreven in de geruchten, dan zijn Apple TV en Android TV qua functionaliteit grotendeels gelijk. De twee verschillen dan nog vooral op twee manieren: de manier waarop beide worden aangeboden en de strengheid waarmee apps worden beoordeeld. De kans is immers groot dat Apple de Apple TV zelf blijft produceren, terwijl Google voor samenwerkingen met andere partijen heeft gekozen. iOS en Android hebben ons bovendien geleerd dat Apple’s App Store door een goedkeuringsteam wordt beheerd, terwijl er bij Android geen structureel goedkeuringsproces bestaat.

Chromecast lijkt iets meer op Apple TV

chromecastOverigens kondigde Google ook een update voor de Chromecast aan – Google’s goedkope streamapparaat die we eerder al met de Apple TV vergeleken. Met deze update lijkt de Chromecast nog iets meer op de Apple TV. Het is voortaan namelijk mogelijk om het scherm van een telefoon naar Chromecast te streamen – een functionaliteit die iOS-gebruikers ook wel kennen als AirPlay. Helaas is deze functionaliteit beperkt tot Android-toestellen. Je hebt er daarom niks aan op je iPhone, iPad of iPod touch. Daarnaast kun je eigen foto’s op de Chromecast als achtergrond gaan gebruiken. Een mogelijkheid die al langere tijd op Apple TV aanwezig is.

Lees ook: iCulture vergelijkt: Google Chromecast vs. Apple TV

Openingsafbeelding via CNET.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2014
Onderwerpen android, apple tv, culture vergelijkt, televisie
Devices iPad, iPhone
Software iOS