IFTTT

Vijf handige IFTTT-tips om je iPhone slimmer te maken

Met IFTTT kun je acties automatisch uitvoeren op iPhone, iPad of iPod touch. Wij kijken naar vijf handige recipes om If This Then That (IFTTT) aan het werk te zetten.

IFTTTMet de komst van iPhone-app IFTTT afgelopen maand is het opeens mogelijk om een hoop processen op de iPhone te automatiseren. Foto’s stuur je automatisch naar een backupdienst, je kunt screenshots van andere afbeeldingen scheiden en het is ook mogelijk om al je adresboekgegevens op te slaan in een speciale spreadsheet. In dit artikel kijken we naar vijf handige recipes die je in IFTTT kunt gebruiken om je iPhone meer dingen zonder moeite te laten doen.

Internetdienst IFTTT bestaat al wat langer – je kon bijvoorbeeld al Facebook aan Twitter koppelen, berichten sturen bij weersveranderingen of andere processen uitvoeren. Je logt hiervoor in bij de betreffende diensten die je wil koppelen, waarna je aangeeft welke trigger welke actie tot gevolg moet hebben. Hierdoor kan bijvoorbeeld de ene webdienst in actie komen op het moment dat je een bericht plaatst bij een andere webdienst. In dit artikel kijken we naar vijf van deze trucs die vooral handig zijn voor iOS-gebruikers. Een aantal hiervan benutten de exclusieve iOS-recipes die je in de app kunt instellen, maar we richten ons ook op apps die al langer gekoppeld kunnen worden. Voordat je begint met deze tips moet je eerst de app installeren.

Downloaden: IFTTT (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

1. Back-ups van foto’s maken

Ben je niet tevreden met Fotostream voor je foto-backups op de iPhone, dan kun je IFTTT gebruiken om je camerarol met verschillende cloud-diensten te synchroniseren. Met het juiste recept stuur je alle foto’s die je maakt naar Dropbox, Google Drive, Evernote of een andere dienst. Je kunt gelijk ook al je foto’s op Instagram, Flickr en Facebook naar dezelfde backup sturen, zodat je volledige fotobibliotheek veilig op één plek wordt bewaard. Zelfs foto’s waarin je bent getagd kun je naar een externe cloudmap sturen. Hier kun je onder andere de volgende recipes voor gebruiken:

IFTTT foto naar DropboxIFTTT Facebook tag naar Drive

Na het maken van de recipes is het verstandig om er een extra tap op te geven en te kiezen voor Edit recipe. Bij bijvoorbeeld Dropbox zul je het veld Dropbox folder path zien staan, waar je kunt aangeven in welke map de foto’s terechtkomen.

2. Screenshots van foto’s en selfies scheiden

Bovenstaande methode is fijn voor het maken van een backup van je camerarol, maar IFTTT kan nog een stapje verder gaan: de app kan namelijk een onderscheid maken tussen screenshots, foto’s gemaakt met de frontcamera en foto’s gemaakt met de ‘gewone’ camera. Dit onderscheid kunnen wij weer gebruiken om al onze foto’s, screenshots en selfies (zelfportretten) van elkaar te scheiden. Je maakt dan drie verschillende recipes voor de clouddienst die je gebruikt.

Na het maken van alle drie de recipes tap je er eenmaal op in de receptenlijst en kies je voor Edit recipe. In het veld Dropbox folder path vul je net als in de hierboven beschreven tip in waar de afbeelding terecht moet komen. Ditmaal kies je voor de drie recepten verschillende mappen. Bij screenshots vul je bijvoorbeeld de map IFTTT/iOS afbeeldingen/screenshots in, bij foto’s met de standaardcamera kies je voor IFTTT/iOS afbeeldingen/fotos en voor de foto’s met je frontcamera zou je kunnen gaan voor IFTTT/iOS afbeeldingen/selfies. Iedere keer als deze drie recipes afgaan, worden de betreffende afbeeldingen in de drie mappen gesorteerd. Onderstaande screenshots laten één variant van de drie benodigde recipes zien en de locatie waar je de maplocatie kunt aanpassen.

IFTTT specifieke fotos naar DropboxIFTTT fotorecipe

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om je afbeeldingen allemaal naar andere diensten te sturen. Wij uploaden bijvoorbeeld foto’s gemaakt met de standaardcamera naar Flickr, maar sturen screenshots naar Dropbox. De recepten werken alleen bij nieuwe foto’s – je over de jaren heen opgebouwde archief wordt niet gesorteerd.

3. Adresboek-backups

Door Google Drive of Dropbox te koppelen aan je iOS-adresboek is het mogelijk om online een simpele lijst bij te houden met daarin iedereen die je kent. Bij iedere nieuwe contactpersoon kun je dan alle ingevoerde informatie automatisch in een spreadsheet plaatsen als je Google Drive gebruikt, of in een simpel tekstbestand via Dropbox. Door in het recept de term DateAdded toe te voegen geeft dit je een overzicht van wanneer je iemand exact hebt ontmoet.

IFTTT contacten naar DropboxIFTTT details contacten

Twitter kan ook aan je adresboek worden gekoppeld. Vul je een Twitternaam in bij een contactpersoon, dan is het mogelijk om deze automatisch in een lijst te plaatsen. Dit geeft je een snel overzicht van alle mensen die je hebt ontmoet die ook op Twitter zitten.

4. Takenlog bijhouden

IFTTT Contacten

Maak je gebruik van de taken-app in iOS, dan kun je via IFTTT een log bijhouden van hoe lang je over iets exact hebt gedaan. De dienst kan in Google Calendar een evenement aanmaken als je een taak hebt toegevoegd, om op een later moment bij een afgeronde herinnering weer je agenda te vullen. Uiteraard kun je ook een soortgelijke log bijhouden in Google Drive of Dropbox, op vergelijkbare wijze als hierboven is beschreven.

Berichtenopties zoals mail en sms in IFTTT laten je alleen jezelf een bericht sturen, waardoor het lastig is om bijvoorbeeld je werkgever te alarmeren zodra iets afgerond is. Er zijn echter wel opties: zo kun je het zakelijke sociale netwerk Yammer koppelen en vanaf daar automatisch een bericht naar al je collega’s sturen.

5. Philips Hue

IFTTT Philips HueHeb je de Philips Hue-lampen in huis, dan kun je deze koppelen aan IFTTT en je verlichting beïnvloeden met bepaalde acties. Bij een afgeronde taak in de Herinneringen-app kan het licht op je bureau even knipperen, of deze zelfde lamp kan blauw kleuren bij een notificatie op Facebook. Bij een gemaakte foto met je iPhone-camera zou zelfs de verlichting in huis dezelfde kleuren als in deze afbeelding kunnen aannemen. Bij veranderingen in het weer kun je het licht warmer of harder maken, om zo de sfeer in huis goed aan te passen.

Bonus: Handgemaakte pushnotificaties

IFTTT biedt ondersteuning voor de iOS-apps Boxcar (gratis) en Pushover (€4,49), wat betekent dat je pushnotificaties kunt ontvangen in zeer specifieke, door jou bepaalde situaties. Een aantal mogelijkheden:

  • Notificatie bij een artikel met een bepaalde term in een rss-feed.
  • Het weerbericht (om een door jou bepaalde tijd)
  • Verjaardagsherinnneringen
  • Stuur links naar artikelen, video’s en andere content die je van een ‘like’ of ‘favorite’ voorziet via een push naar je iDevice.
  • Algemene notificaties voor mail, Twitter, Facebook en meer.

Beide apps bieden vergelijkbare pushopties, maar wij hebben de beste ervaringen met Pushover. Boxcar bleek nog wel eens een bericht te negeren wegens serverproblemen. Een overzicht van alle veelgebruikte mogelijkheden vind je in de kanalen van beide apps op de IFTTT-website.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2014
Onderwerp ifttt
Devices iPad, iPhone
Software iOS