Facepalm: nieuwe Facebook-app voor iPad lijkt op Twitter

Let niet op de naam - Facepalm is een nieuwe, aardige iPad-applicatie om Facebook mee te bedienen. Wel troffen we een aantal minpuntjes tijdens een testsessie.

Facepalm Facebook app voor iPad headerEr zijn ongeveer elf aardige, onafhankelijke Facebook-applicaties voor de iPad, maar het sociale netwerk heeft zelf nog geen eigen app die de anderen overbodig maakt. Daarom blijven de applicaties de App Store binnenkomen. De nieuwste, vandaag verschenen poging heet Facepalm. In internetterstaal staat een facepalm voor plaatsvervangende schaamte. Dat belooft niet veel goeds. Hoe goed is de gloednieuwe Facebook-toepassing?


De layout van Facepalm, doet net als de concurrerende applicatie MyPad, nogal denken aan de officiële Twitter-app voor de iPad. Ongeacht of je de tablet horizontaal of verticaal houdt: links in beeld zie je altijd een donkergrijze index van de verschillende pagina’s die je kunt zien. De pagina’s die je opent, hebben een lichtgrijze achtergrond. News Feed, Friends, Inbox, Places, Groups, Events (waaronder verjaardagen), Photo’s (alleen je eigen) en Search luidt de volgorde van de tabbladen.

Facepalm nieuwsfeed verticaalOp de berichten in de News Feed voer je verschillende acties uit met één keer of twee keer drukken. Als je één keer drukt, verschijnt er in het donkergrijs met blauwe knoppen een actiebalk onder een bericht. Daarin staan de knoppen Like, Share en Quick Look. Met de laatste bekijk je het overzicht van eerder gegeven likes en reacties in een zo klein mogelijke pop-up over de nieuwsfeed. Onder een bericht waarop reacties en likes zijn gegeven, zie je ook echter al een aparte knop met een vermelding daarvan. Daarop klikken of dubbelklikken op het bericht zelf opent het bericht, de likes en de reacties, zoals je ook een link aanklikt in Twitter. Links in Facebook worden eveneens geopend op een aparte pagina die over de nieuwsfeed in je Facebook zweeft. Je kan een bericht niet wegklikken, maar wel wegvegen van het scherm door een swipe-beweging.

Die swipe-beweging is wat lastig in de praktijk. Je moet zelfs enige kracht zetten om een pagina van het scherm te laten verdwijnen. Iets minder kracht en je blijft er een rand van zien. Als je daarna een nieuw bericht opent om te lezen, zie je een soort visuele kaartentruc in beeld waarna de oude voor de nieuwe pagina wordt vervangen.

Helaas lijkt Facepalm aan de zware kant te zijn. Ook na een herstart van onze eerste generatie iPad, vloog de applicatie er af en toe uit. Met name het laden van foto’s duurt lang. Dat doet de applicatie op een aparte pagina in de stijl van de cover-flow die je kent van iTunes, waardoor niet alleen de huidige foto geladen moet worden, maar tegelijk ook de previews van de andere foto’s worden geladen. Dat gedeelte werkt vrij langzaam in de applicatie en ook hier werkt het swipen niet optimaal. De ene keer schakel je tussen foto’s, de andere keer verplaats je het kader van het huidige bericht. Het zou in de gehele applicatie veel handiger zijn als je vensters weg kon drukken met een kruisje. Het ziet er nu mooi uit, maar is niet erg praktisch.

Facepad foto's uploadenEen andere eigenaardigheid is dat doorplaatsingen vanaf een website als bijvoorbeeld Tumblr niet te zien zijn in de nieuwsfeed. Pas als je dubbel op het ogenschijnlijk lege bericht tikt, zie je de inhoud ervan. Dat is niet heel erg, maar je moet het even weten.

Ondanks de in dit geval onvermijdelijke kritiek op Facepalm, werkt de applicatie erg lekker om de laatste Facebook-berichten in te lezen. De app vermoeit je niet met statusupdates als ‘persoon X is vrienden geworden met deze personen’. De stream ziet er overzichtelijk uit en voor zover mogelijk op de iPad, doen alle functies van Facebook het naar behoren, inclusief het uploaden van meerdere foto’s. Facepalm verdient een kans voor wie zijn ideale Facebook-app op de iPad nog niet heeft gevonden.

Downloaden: Facepalm – Facebook for iPad (€0,79)

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.