HDR-foto’s maken met iPhone

Met de iPhone kun je HDR-foto’s maken. HDR staat voor High Dynamic Range en houdt in dat foto’s met lichte en donkere gedeelten toch tot hun recht komen. Hoe kun je je iPhone-camera het best gebruiken om mooie HDR-foto’s te maken?

De principes van HDR-fotografie

Als je op een zonnige dag buiten staat zijn er ook met het blote oog altijd gedeeltes die in de schaduw liggen en gedeeltes die fel door de zon worden beschenen. Het menselijk oog kan zich aanpassen aan die grote variatie in lichtintensiteit. Bij bewolkt weer is het licht gefilterd, waardoor je de minste verschillen in lichtintensiteit zult zien. De camerasensor kan alleen een bepaalde lichtintensiteit aan. Vandaar dat HDR-fotografie gebruik maakt van meerdere foto’s van hetzelfde tafereel, waarbij de instellingen van de belichting steeds verschillend zijn. De foto’s worden daarna samengevoegd tot één foto. Met Photoshop kun je de foto’s handmatig samenvoegen, maar gelukkig kan het ook automatisch. De iPhone kan zelf HDR-foto’s maken door steeds drie foto’s te maken, die worden samengevoegd. De delen die optimaal zijn verlicht op elke foto worden samengevoegd in een paar seconden.

Een normale foto:
foto hdr 2

Een HDR-foto:
foto hdr 1

HDR-foto’s maken op de iPhone

Het inschakelen van HDR op de iPhone is eenvoudig.

  1. Je start de camera-app en ziet een knop bovenin het scherm met de tekst ‘Opties’.
  2. Tik je hierop, dan krijg je twee opties te zien: Raster en HDR.
  3. Schakel HDR in.
  4. Maak een foto.

foto hdr opties

hdr foto instellenHDR blijft ingeschakeld totdat je het weer uitschakelt. De iPhone maakt drie foto’s wanneer je op de sluiterknop drukt. Je kunt via de Instellingen-app aangeven of je ook de normale foto wilt bewaren. In dat geval zullen er steeds twee foto’s in je fotorol worden bewaard: een normale foto en een HDR-foto.

  1. Ga naar Instellingen.
  2. Ga naar Foto’s.
  3. Blader naar beneden tot je het kopje ‘HDR (Hoog dynamisch bereik)’ ziet.
  4. Hier geef je aan dat je de normale foto wel/niet wilt bewaren.

Belichting veranderen bij HDR-foto’s

Vaak zorgt de HDR-functie ervoor dat een foto veel mooier eruit ziet, al kunnen de kleuren ook wat onnatuurlijker worden. Is de belichting toch nog niet helemaal naar je smaak, dan is er nog een extra trucje mogelijk. Door te tappen op het scherm tijdens het maken van een foto zorg je dat de camera op dat gedeelte scherpstelt. Het gaat daarbij niet alleen op scherpstellen, maar de camera past er ook de belichting op aan. Zo kun je een extra donker gedeelte dat niet goed zichtbaar is, toch duidelijker in beeld krijgen. Je kunt op deze manier ook een te licht gedeelte in de foto dimmen.

Op de iPad wordt HDR-fotografie nog niet ondersteund. Wel zijn er allerlei apps die het effect van HDR proberen te imiteren, zoals

HDR-apps voor iPhone

Om de HDR-functie van de iPhone te gebruiken heb je geen extra app nodig. Maar het kan wel. Er zijn allerlei apps die HDR-achtige effecten met je foto kunnen maken. Vaak bevatten ze nog wat extra functies, bijvoorbeeld voor het samenvoegen van foto’s, filters en meer.

Enkele voorbeelden:

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!