Google Wifi: jongen op de bank

Google Wifi nu in Nederland verkrijgbaar

Google Wifi is nu in Nederland verkrijgbaar. Met drie witte routers kun je voor dekking in je hele huis zorgen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Google Wifi is vanaf nu ook in Nederland verkrijgbaar. Met een pakket van drie stuks kun je huizen tot wel 420 vierkante meter voorzien van Wi-Fi, dankzij gebruik van mesh-netwerktechnologie. In veel situaties leidt het tot betere dekking en een stabielere verbinding, melden gebruikers.


Google Wifi los model

Google Wifi: draadloos netwerken voor niet-nerds

Nu Apple is gestopt met Airport-routers, is er ruimte voor andere aanbieders. Het wordt vooral interessant als ze het net even anders aanpakken dan de traditionele oplossing met routers en extenders.

Mesh-netwerken zijn een recente ontwikkeling waar Google op is ingesprongen, samen met andere fabrikanten zoals Netgear en D-Link. Bij Google koop je voor €359 een pakket van drie stuks, geschikt voor een behoorlijk groot huis. Voor mensen met een huis tot 140 vierkante meter heb je genoeg aan een enkele Google Wifi-router (€139), maar dan mis je wel de voordelen van een mesh-netwerk.

Mesh houdt in dat je door het hele huis een netwerk kunt aanleggen, zonder dat de signaalsterkte eronder te lijden heeft. De verbinding wordt naadloos van het ene naar het andere apparaat doorgegeven. Terwijl je bij de traditionele oplossing van netwerk wisselt tussen netwerken en kanalen (2,4GHz en 5GHz) gebeurt dat bij Google Wifi automatisch. Er zijn wel twee aparte 2,4GHz- en 5GHz-kanalen (dus je kunt nog steeds je oudere smart home-spullen gebruiken), maar je hebt geen mogelijkheid om handmatig één van beide te kiezen. Google regelt dat voor je dankzij gebruik van machine learning. Het idee daarachter is dat ook niet-technische mensen ermee om kunnen gaan en dat je altijd verbonden bent met de best mogelijke snelheid, op basis van de omstandigheden. De algoritmes zijn voorspellend: ze leren wanneer het druk is op het netwerk of op een bepaalde frequentieband en passen de connectie daarop aan.

Je hebt bij Google Wifi dus maar één netwerknaam voor je hele netwerk, plus een eventueel gastnetwerk. Leuk om te weten: je mag ook emoticons gebruiken in de netwerknaam.

Google Wifi 3-pak

Verkrijgbaarheid Google Wifi

Google Wifi is bij de lancering bij drie bekende Nederlandse winkels verkrijgbaar:

Google Wifi app in het Nederlands

De Google Wifi app is sinds deze week ook in het Nederlands te gebruiken en voegt veel toe aan het systeem. Google heeft het zo makkelijk mogelijk gemaakt om allerlei taken te regelen. Je kunt bijvoorbeeld voorrang geven aan bepaalde apparaten, zien welke apparaten zijn verbonden en voor sommige apparaten een schema instellen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat de kinderen alleen op bepaalde tijdstippen mogen internetten, of dat er tijdens het avondeten of na elf uur ‘s avonds geen internet is.

Google Wifi-app Nederlands

Vannacht werd de nieuwste functie toegevoegd aan de app: het blokkeren van expliciete sites. Dit is onderdeel van de functie Family Wifi. Je kunt voor één of meer apparaten aanzetten dat ze geen toegang hebben tot expliciete websites. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Google SafeSearch, dat al sinds 2009 in kaart brengt welke websites ongeschikt zijn voor bepaalde doelgroepen. Het gaat om zo’n 8 miljoen sites.

Google Wifi-app Nederlands

Andere extra’s die makkelijk via de app te regelen zijn, zijn het opzetten van een gastnetwerk (altijd mét wachtwoord, maar eenvoudig te delen), het uitvoeren van een diagnostische test en het toewijzen van extra beheerders. Meerdere personen in een huishouden kunnen beheerder zijn, maar je kunt per Google-account maar één netwerk beheren. Wil je thuis en op kantoor beheerder zijn, dan zul je dus twee verschillende Google-accounts moeten gebruiken.

Design: witte zuiltjes

Traditionele routers zien er met hun grote antennes meestal uit als futuristische Star Wars-props, maar bij mesh-systemen is vaak wat meer gekeken naar een vriendelijk uiterlijk. Zo ook bij Google Wifi. De witte cilinders zijn makkelijk in je huis neer te zetten, bijvoorbeeld op een boekenplank. Ze vallen door hun simpele uiterlijk niet op. De verlichte ring geeft de status aan.

Google Wifi in huis

Mesh netwerken

Eerder bracht Google al de OnHub-routers uit, maar met Google Wifi hebben ze een heel andere doelgroep voor ogen, namelijk mensen die niet gefascineerd zijn door netwerktechnologie en toch een goede dekking willen. De werking is ook totaal anders. Bij een traditionele router wordt het signaal steeds zwakker, hoe verder je van het toegangspunt zit. Je kunt dit nog wel uitbreiden met Extenders, maar als je een erg lang huis of een tuinhuisje hebt, zul je vaak moeite hebben met een goede verbinding. Bij mesh-netwerken werken de routers met elkaar samen, om een netwerk te vormen dat tot in elk hoekje komt. Je moet daarvoor meerdere routers in huis plaatsen. Bij concurrent Netgear Arlo Orbi heb je aan twee stuks genoeg, bij de meeste andere aanbieders gaat het om drie stuks.

Google Wifi

Google Wifi in gebruik

We hebben Google Wifi de afgelopen dagen getest, al waren onze ervaringen door onverklaarbare omstandigheden, niet ideaal. Zo klapperde op mijn MacBook de verbinding de hele tijd tussen de 1Mbit en 15Mbit, terwijl we de beschikking hebben over Ziggo 150Mbit. Ook werd regelmatig de Wi-fi-verbinding zomaar verbroken. Omdat er nog updates van de app en de routers worden verwacht geven we het systeem binnenkort nog een nieuwe kans, maar onze eerste ervaringen zijn dus nog niet positief (we hebben dit ook gedeeld met de technische mensen van Google).

De drie routers die we in de doos aantroffen zijn technisch gezien allemaal gelijk, dus het maakt niet uit welke je rechtstreeks op je internetverbinding aansluit. De twee andere zet je ergens anders in huis, liefst ergens op een centrale plek. Heb je slecht bereik op de zolderkamer, dan zet je eentje in het midden van de zolderkamer, niet in de ‘dooie hoek’. Verder heb je alleen nog een stopcontact nodig. Elke router heeft 2 Gigabit Ethernet-poorten, waarmee je eventueel een bekabelde verbinding kunt maken voor nog sneller en betrouwbaarder internet. Google Wifi ondersteunt Wireless AC1200 2×2, wat betekent dat de router meerdere kanalen tegelijk kan gebruiken om voor een stabiele verbinding voor meerdere apparaten.

Google Wifi, privacy en beveiliging

De makkelijke bediening via een app is een van de pluspunten van het Google-systeem, al zullen veel mensen nog wel aanhikken tegen de prijs van €359. Een ander nadeel wat Google Wifi zal moeten overwinnen, is ‘dat het wel Google is’. Dus er zullen mensen zijn die het niet vertrouwen. Google belooft dat ze je internetverkeer niet aftappen, maar alles wat je via je Google-account doet wordt natuurlijk wel gewoon geregistreerd om een profiel van je op te bouwen voor adverteerders. Net zoals dat via elke andere internetverbinding gebeurt, of je nu Google Wifi gebruikt of niet.

Wat de recent ontdekte zwakte in de WPA2-beveiliging betreft: Google heeft aangegeven dat ze via automatische updates gaan zorgen dat er een beveiligingsupdate komt, waarin dit wordt opgelost. Er is geen tussenkomst van de gebruiker nodig. Google Wifi werkt standaard met WPA2-beveiliging. Het is niet mogelijk om een netwerk zonder wachtwoord in te stellen.

Google Wifi kopen

Vanaf vandaag is Google Wifi verkrijgbaar bij:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.