Nieuwsberichten uitschakelen in Spotlight

Je kunt de nieuwsberichten op het Spotlight-zoekvenster verbergen op drie manieren: door Spotlight anders te openen en door uitschakelen. Deze tip legt uit hoe.

Siri suggesties verbergen

In iOS 9 en later kun je op het Spotlight-scherm suggesties voor apps en nieuws zien. Deze proactieve functies van Siri zorgen ervoor dat op basis van jouw gewoontes handige informatie verschijnt. Maar misschien wil je die ongevraagde nieuwsberichten niet zien. Je kunt ze dan gewoon uitschakelen.

Spotlight met suggesties voor nieuws, apps en contacten

Er zijn twee manieren om de Spotlight-functie in beeld te krijgen in iOS 9 en hoger:

  • Veeg op het homescreen naar rechts. Je krijgt dan alle informatie te zien, zoals apps, contacten en nieuws.
  • Veeg op het homescreen naar beneden. Je krijgt dan alleen recente apps te zien.

Dit lijstje met apps is afgestemd op jouw gebruik: Siri weet op welk moment van de dag jij bepaalde apps veel gebruikt. Zo kun je dankzij proactieve Siri snel een favoriete of veelgebruikte app starten. Onder de appsuggesties zie je een lijstje met nieuws. Het gaat daarbij veelal om berichten van De Telegraaf en het AD; je kunt daar helaas niets aan doen. Apple selecteert de nieuwsbronnen en je kunt niet aangeven dat je ander nieuws wilt zien. Als het goed is, past de lijst met nieuwtjes zich gaandeweg aan jouw voorkeuren aan (maar wij hebben daar nog weinig van gemerkt). Met de linkjes ‘Toon meer’ kun je zorgen dat er meer of minder informatie wordt getoond.

Nieuwsberichten op Vandaag-scherm

Siri-suggesties niet op alle toestellen

De Siri-suggesties zijn alleen te vinden op de iPhone 5 en nieuwere toestellen (dus niet op de iPhone 4s), op de iPad mini 3 of nieuwer, iPad 4, iPad Air of nieuwer en iPad Pro. Ook kun je het gebruiken op de 6e generatie iPod touch.

Nieuws uitschakelen in Spotlight

Je kunt de nieuwtjes in de Spotlight-weergave uitschakelen. Dat kan op twee manieren, waarvan de eerste methode het effectiefst is.

Optie 1: Spotlight-suggesties uitschakelen

Je kunt kiezen voor het uitschakelen van de Spotlight-suggesties. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar de Instellingen-app.
  2. Blader naar Algemeen > Zoek met Spotlight.
  3. Blader omlaag in de lijst met apps tot je bij de S bent. Zet de schakelaar bij Spotlight-suggesties uit.

De Spotlight-suggesties hebben betrekking op zoekresultaten van buiten je toestel, uit allerlei informatiebronnen. Het gaat bijvoorbeeld om nieuwsberichten, maar ook om bioscooptijden, kaartendiensten, informatie over lokale bedrijven en dergelijke.

Optie 2: Siri-suggesties uitschakelen

Deze optie heeft vooral betrekking op de de lijst met recente contactpersonen en laatstgebruikte apps die bovenaan in het Spotlight-venster te zien is.

  1. Ga naar de Instellingen-app.
  2. Blader naar Algemeen > Zoek met Spotlight.
  3. Zet de schakelaar Siri-suggesties uit. Je kunt verderop in de lijst aangeven welke apps Spotlight wel en niet moet doorzoeken. Schakel zoveel mogelijk apps uit, zodat het zoeken zo soepel mogelijk verloopt.

Bij Siri-suggesties probeert iOS 9 alvast zoekresultaten te tonen voordat je gaat zoeken. Je krijgt dus een continu veranderend overzicht van apps en contactpersonen en andere gerelateerde info die je mogelijk wilt gebruiken. Deze functie kun je beter ingeschakeld laten.

Alleen app-suggesties zien

Erger je je aan de nieuwsberichten, maar wil je ze niet permanent uitschakelen? Gelukkig is er ook een snelle manier om alleen de app-suggesties te zien: open Spotlight door vanaf het homescreen naar beneden te vegen. Je krijgt dan een ‘schoon’ zoekscherm te zien met alleen icoontjes van apps die je vaak gebruikt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen siri, spotlight