Spotlight uitgelicht

Slimmer zoeken met Spotlight op de Mac

Levert een zoekopdracht in Spotlight op de Mac niet het gewenste resultaat op? Wij leggen uit hoe je sneller kan zoeken op de Mac met deze slimme tips.

Slimmer zoeken met Spotlight

Spotlight is de zoekmachine van macOS waarmee je razendsnel dingen kunt vinden. Vaak is dat heel gemakkelijk: je typt simpelweg de naam in van het bestand, de map, het programma, het contact of iets anders en je krijgt direct resultaten. Maar wist je dat je de zoekmachine veel meer kan dan alleen data vinden dat dezelfde naam heeft? In deze tip laten we zien hoe je slimmer kunt zoeken met Spotlight door een aantal minder bekende functies van de zoekmachine te gebruiken.

Spotlight: gebruik AND, OR en NOT

Net als de internetzoekmachine van Google kun je zoekresultaten verfijnen door AND, OR en NOT in je zoekopdracht mee te nemen. Wil je bepaalde resultaten weglaten? Dan kun NOT gebruiken. OR is handig als je niet meer precies weet hoe iets heette, of van wie je ook alweer iets gehad hebt. AND voegt een zoekterm toe.

spotlight-andornot

Spotlight: zoeken met metadata

Metadata is de informatie over een bepaald bestand, zoals wanneer een bestand gemaakt is, wanneer hij aangepast is, hoe groot de bestandsgrootte is, wat de afmetingen zijn, enzovoort. De metadata vertelt bijvoorbeeld ook met welk toestel een foto genomen is. Als je dus zoekt op ‘D90’, dan krijg je alle foto’s op je Mac als resultaat te zien die volgens de metadata met een D90 camera zijn geschoten. Vul een datum in en je krijgt de resultaten te zien die op die datum zijn gemaakt of aangepast.

spotlight metadata

Spotlight: zoeken op bestandstype

Weet je dat een bestand een jpg, een pdf of een mail is? Voeg dan ‘jpg’, ‘pdf’ of ‘mail’ toe aan je zoekopdracht om de resultaten te verfijnen. Hierdoor zullen de bestandstypes die aan die zoekopdracht voldoen namelijk bovenaan komen te staan. Op deze manier vind je dingen veel sneller als je een enorme stapel zoekresultaten krijgt.

Spotlight PDF zoeken

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2018
Categorie Mac
Onderwerp spotlight