Kritieke meldingen op iPhone.

Kritieke meldingen ontvangen op je iPhone: zo werkt het

Altijd een melding met geluid
Sommige apps kunnen kritieke meldingen sturen. Deze meldingen versturen altijd een geluid, zelfs als je iPhone op stil staat. Hoe werkt dit precies en waar is dit beschikbaar?

Met de zijschakelaar kun je je iPhone muten en op stil zetten. Wil je zelfs geen trillingen of andere waarschuwingen krijgen, dan werkt de Niet Storen Focus op je iPhone het beste. Maar sommige apps kunnen deze instellingen omzeilen en tóch een geluid afspelen zodra er een melding binnen komt. Dit is mogelijk dankzij de functie ‘kritieke meldingen’ op je iPhone.

Wat zijn kritieke meldingen op je iPhone?

Zoals de naam al zegt, zijn kritieke meldingen belangrijke notificaties die je met geluid waarschuwen, zelfs als Niet Storen ingeschakeld is of je iPhone via de zijschakelaar op stil staat. Dergelijke meldingen verschijnen ook gewoon op het toegangsscherm, zelfs als je dit voor de desbetreffende app uitgeschakeld hebt. Kritieke meldingen moet je per app instellen, maar niet alle apps maken hier gebruik van. Apple heeft zelf de controle welke apps gebruik mogen maken van de kritieke meldingen op je iPhone. Dat betekent dus dat niet zomaar elke willekeurige app deze functie kan benutten. Het wordt vooral gebruikt voor apps die noodmeldingen geven, bijvoorbeeld van overheden. Dit type meldingen verschijnt ook op je CarPlay-scherm. Draag je een Apple Watch, dan hoor je ook hier een geluidje. Zelfs als je Apple Watch op stil staat. Ontwikkelaars kunnen bij Apple een verzoek indienen om gebruik te maken van deze mogelijkheid.

Dergelijke meldingen zijn op het toegangsscherm eenvoudig te herkennen. In plaats van het icoontje van de app, staat in de melding een rode gevarendriehoek om aan te geven dat het om een kritieke melding gaat. Tik je erop, dan word je naar de bijbehorende app gebracht.

Kritieke meldingen instellen op de iPhone

Om kritieke meldingen te ontvangen, heb je allereerst een ondersteunende app nodig. Zie daarvoor het kopje apps in deze tip. Na het installeren van de app, doe je het volgende:

 1. Open de app. Meestal vraagt een app direct of er meldingen verstuurd mogen worden. Zo niet, ga dan naar de instelling van de app.
 2. Er verschijnt een melding op het scherm met bovenaan een gevarendriehoek. In de melding wordt uitgelegd wat kritieke meldingen zijn. Tik op Sta toe om het ontvangen van dergelijke notificaties te accepteren.
 3. Wil je de instellingen later wijzigen? Ga dan naar Instellingen > Berichtgeving en tik de app aan waarvoor je de instelling wil wijzigen. In het midden staat een schakelaar bij Kritieke meldingen, als de app dit ondersteunt.

Toestemming geven voor Kritieke meldingen op de iPhone.

Welke apps werken met kritieke meldingen?

Er zijn twee standaardapps die kritieke meldingen ondersteunen: de Woning-app (bij gebruik van bepaalde smart home-accessoires) en de Weer-app (voor waarschuwingen voor noodweer in bepaalde regio’s). Daarnaast kunnen apps van derden de functie ondersteunen, maar het aantal apps dat gebruikmaakt van deze functie, is beperkt. Voor zover ons bekend werken in ieder geval deze apps met de kritieke meldingen:

 • NL-Alarm (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Onofficiële app voor Nederlandse noodmeldingen van NL-Alert.
 • Ring - Always Home (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Verstuurt noodmeldingen voor je deurbel en andere systemen
 • Home Assistant (Gratis, iPhone/iPad/Watch/Mac, iOS 12.0+) - Verstuurt deze meldingen voor alarmsystemen, rookmelders en meer.
 • Pushover Notifications (Gratis, iPhone/iPad/Watch + IAP, iOS 14.7+) - Meldingen krijgen van beveiligingscamera’s en meer. Kan ook samen met Homey en andere integraties gebruikt worden.
 • FreeStyle LibreLink – NL (Gratis, iPhone, iOS 15.5+) - Krijg een melding bij een te hoge of te lage bloedsuikerwaarde.
 • Home + Security (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Altijd een melding, bijvoorbeeld bij de slimme rookmelder.
 • Mijn HartslagNu (Gratis, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - HartslagNu is het reanimatie-oproepsysteem van Nederland. Met deze app ontvang je een alarmoproep als iemand bij jou in de buurt een hartstilstand krijgt.
 • Dryly (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - App van een fabrikant van een plaswekker, die kinderen met bedplasproblemen helpt.
 • CrisisConnect (Gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Een app bedoeld voor mensen die opgeroepen moeten worden bij een crisis of incident. De app is aangepast voor jouw crisisorganisatie.
 • Ajax Security System (Gratis, iPhone/Watch, iOS 14.0+) - De app van dit beveiligingssysteem tegen inbrekers, brand en overstroming. Als er iets gebeurt, dan activeert het systeem direct de sirenes, geeft een melding door en roept de patrouille van het beveiligingsbedrijf op.

Ken jij nog een andere app die hier gebruik van maakt? Laat het ons dan weten via de link onderaan dit artikel.

Bereikbaar bij noodgevallen

Wist je dat er ook een instelling is om altijd bereikbaar te zijn, zelfs bij Niet Storen met noodgevallen? Je kan per contact instellen dat je telefoon altijd geluid moet geven als je gebeld wordt, zelfs als die op stil staat.

Bekijk ook

Zo ben je in noodgevallen altijd bereikbaar voor bepaalde mensen

Je kunt zorgen dat bepaalde contactpersonen je in noodgevallen altijd kunnen bereiken, via de telefoon of een geschreven bericht. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt.